Blodtesting før start

NAGANO (NTB): For første gang i historien vil utøvere bli blodtestet under OL. I langrenn og kombinert blir 20 til 25 tilfeldige deltakere plukket ut, og de som måtte ha for høye verdier av hemoglobin i blodet blir nektet å starte. Også skiskyttere vil bli testet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er Det internasjonale skiforbundet FIS som står bak testene. Selve prosessen tar bare tre minutter. FIS-grenseverdien for hemoglobin er 16,5 for kvinner og 18,5 for menn, og for høye verdier gir en dags utelukkelse.

- Motivet vårt er ikke først og fremst å fange de som synder mot dopingreglene, men å unngå tragedier, sa den norske legen Inggard Lereim.

Hemoglobin fins i røde blodlegemer og brukes til å transportere oksygen rundt i kroppen. Hemoglobin-nivået kan økes kunstig, enten ved bruk av dopingmiddelet EPO eller ved tilførsel av eget eller andres blod. Når EPO injiseres i store mengder tykner blodet, og det oppstår fare for blodpropp. I verste fall med døden som utgang.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer