<strong>HJALP HUSHOVD:</strong> Anthony Charteau (til venstre) tok selv tilbake den prikkete klatretrøya i løpet av dagens etappe, og sørget også for å hjelpe sin gamle lagkamerat Thor Hushovd med å ta tilbake den grønne poengtrøya. I midten Andy Schleck. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
HJALP HUSHOVD: Anthony Charteau (til venstre) tok selv tilbake den prikkete klatretrøya i løpet av dagens etappe, og sørget også for å hjelpe sin gamle lagkamerat Thor Hushovd med å ta tilbake den grønne poengtrøya. I midten Andy Schleck. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Vis mer

Bløffmaker Hushovd fikk hjelp av gamle venner

Tok tilbake grønn trøye med maktdemonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Før starten på dagens etappe hevdet Thor Hushovd at han bare hadde til hensikt å ta det med ro og spare krefter.

Om det ikke var ment som en bløff i utgangspunktet utviklet det seg i hvert fall til å bli det. For rett før toppen av den første tredjekategoristigningen stakk Oksen i brudd sammen med 17 andre ryttere, hvor hele 15 lag var representert (Boasson Hagens Sky var ikke blant dem).

Hushovd-stuntet var kanskje ikke like spektakulært som da han gikk solo i Alpene i fjor, men det var definitivt modig. Og som det etter hvert viste seg: Helt riktig.

Gjorde jobben Cervelo ikke greier
For nordmannen greide å holde seg i bruddet over både den første og andre innlagte spurten, og innkasserte 10 verdifulle poeng i kampen om den grønne trøya. Det var nok til å passere Alessandro Petacchi med seks (167 -161).

- Thor ser på alle muligheter for å stikke av, og når det er stor fart når bruddet går, i stedet for tilfeldig støting, er det lettere å komme avgårde. Thor er også såpass rutinert at han vet hvilke brudd som kan gå når han ser dem. Lampre prøvde nok å korte ned avstanden, men de har ikke kjørestyrke til å hente inn et brudd på den måten. Det er ganske imponerende det Thor gjør, sier Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, til Dagbladet.

- Kjempetjeneste
Og som vanlig måtte Hushovd gjøre jobben selv, uten noen hjelp fra sine utskjelte Cervelo-lagkamerater. Ironisk nok fikk han i stedet uvurderlig opptrekkerhjelp fra to av lagkameratene i sitt gamle lag Credit Agricole.

Anthony Charteau (BBOX Bouygues Telecom) og Remy Pauriol (Cofidis) gjorde den jobben Cervelo ikke evner, og la grunnlaget for at Hushovd nedkjempet Petacchis spurtopptrekker Grega Bole (Lampre) og sikret seks poeng.

- Det var Charteau som tilbød seg det, og det var kjempehygelig. Det er viktig med gode kompiser i feltet, og han gjorde meg en kjempevennetjeneste, sier Hushovd til TV 2.

- Tilbake i grønt allerede etter én dag?

<strong>LOT PETACCHI LÅNE TRØYA I ÉN DAG:</strong> Thor Hushovd greier ikke hamle opp med rivalene om den grønne trøya i massespurter, men han har en kjørestyrke de ikke er i nærheten av. Det sikret ham 10 poeng på dagens etappe og trøya i retur. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
LOT PETACCHI LÅNE TRØYA I ÉN DAG: Thor Hushovd greier ikke hamle opp med rivalene om den grønne trøya i massespurter, men han har en kjørestyrke de ikke er i nærheten av. Det sikret ham 10 poeng på dagens etappe og trøya i retur. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Vis mer

- Ja, det er deilig å ha den igjen. Utrolig moro hvor fort det kan snu. Jeg er kjempefornøyd. Det gikk ekstremt fort fra start i dag, og det tok lang tid før bruddet kom avgårde. Jeg var offensiv og lå hele tiden blant de 15-20 første, og klarte faktisk å gå på toppen av en bakke der. Da holdt bruddet et stykke i hvert fall, sier han.

Fikk revansj
Samtidig fikk Grimstad-oksen revansj for nederlaget mot nettopp Bole ved den første innlagte spurten. Hushovd svarte med å knytte neven i triumf foran kameraet, og sørget også for å takke Pauriol og Charteau for jobben.

- Det var stilig, og veldig ålreit av Charteau. Thor spurte kanskje om litt hjelp, og fikk det. Det var trolig litt viktig for å ta den spurten, faktisk, sier Kvålsvoll.

Hushovd måtte gjennom tre tredjekategoristigninger og én andrekategori for å få med seg begge spurtene underveis, og slapp seg nesten umiddelbart ned til hovedfeltet etter den siste anstrengelsen, sammen med Pauriol.

Contador stakk fra Schleck
Der overlot han resten av showet til sammenlagtfavorittene.

Drøye to kilometer fra mål støtet Alberto Contador, og gul trøye-holder Andy Schleck greide ikke å følge. Contador fikk kjapt kontakt med Astana-kompis Alexandre Vinokourov fremst i løypa, og smatt raskt forbi kasakhstaneren.

Han fikk imidlertid ikke ristet av seg landsmann Joaquin Rodriguez, som var raskest i spurten og vant etappen. Contador var uansett godt fornøyd med etappen:

- Jeg fulgte Andy, men visste ikke om jeg skulle prøve eller ikke. Jeg så at en rytter rykket, og Andy beveget seg ikke. Han er en ambisiøs syklist, så det oppfattet jeg som et svakhetstegn. Det var dumt jeg ikke vant etappen, men det var viktigere å ta sekunder, sier han i TV-intervjuet etterpå, ifølge TV 2.

Schleck greide å begrense skaden, og kom i mål bare 10 sekunder bak.

- Det var bra i dag. Jeg bryr meg ikke om jeg blir fem eller seks, så kjørte bare for å ikke miste for mange sekunder. Ti sekunder er jeg ganske fornøyd med. Denne bakken passer Contador perfekt, mens jeg ikke liker den, sier Schleck.
Han beholder den gule trøya, 31 sekunder foran Contador.

<strong>RYKKET FRA SCHLECK:</strong> Alberto Contador har vist før at han trives i stigningen opp Montée Laurent Jalabert, og dagens etappe var intet unntak. Han rykket fra Andy Schleck, men tjente bare 10 sekunder. Foto: AP Photo/Bas Czerwinski
RYKKET FRA SCHLECK: Alberto Contador har vist før at han trives i stigningen opp Montée Laurent Jalabert, og dagens etappe var intet unntak. Han rykket fra Andy Schleck, men tjente bare 10 sekunder. Foto: AP Photo/Bas Czerwinski Vis mer

Hushovd og Edvald Boasson Hagen rullet sammen over målstreken drøye 10 minutter etter Rodriguez.

<strong>MISTET TRØYA:</strong> Alessandro Petacchi er seks poeng bak Hushovd etter dagens etappe. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY
MISTET TRØYA: Alessandro Petacchi er seks poeng bak Hushovd etter dagens etappe. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer