Blokkerer nettsidene til BBC og Amnesty

Kinesisk nettsensur under OL.

Kineserne kommer til å sensurere internett også for utenlandske journalister under OL fra 8. til 24. august, bekrefter kineserne selv.

Til tross for lovnader om ikke å legge vanskeligheter i veien for utenlandske journalister og deres muligheter til å bruke internett som de ønsker, har kineserne valgt å sensurere en del sider på internett.

Det vil ikke være mulig å komme inn på sidene til Amnesty International, Falungong, BBC, Deutsche Well og en del andre sider.

- Vi kommer til å gi utenlandske journalister rimelig god tilgang til internett under lekene her i Beijing, sier Sun Weide, en talsmann for organisasjonskomiteen i Beijing.

Likevel er det helt klart at tilgangen til internett ikke blir så åpen som utenlandske medier og Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) ønsker. Dette er en sak IOK tar på alvor, og onsdag skal det være samtaler om saken mellom representanter for IOK og organisasjonskomiteen i Beijing.

Skuffende

- Det er ingen tvil om at dette er svært skuffende, og det er helt klart at denne saken med et sensurert internett er noe IOK vil ta på alvor, sier australieren John Coates, et fremtredende medlem av IOK. Han er også leder for OL-komiteen i Australia.

- Kevan Gosper, mediesjefen til IOK, kommer til å sette seg ned og ta opp dette spørsmålet med kineserne, for dette ser vi alvorlig på, men om IOK har styrke nok til å gjøre noe med saken, er jeg mer i tvil om, sier Coates.

- Vi har lovet journalistene å kunne bruke internett i sitt arbeid. Det løftet holder vi, sier Sun Weide som ikke viser noen forståelse for de klagene som er kommet fra utenlandske medier og journalister.

(NTB)

BRYTER LØFTET: De kinesiske myndighetene lovet å ikke legge hindringer i veien for utenlandske journalister under OL. Men under lekene blir det ikke mulig å besøke sidene til Amnesty International, Falungong, BBC, Deutsche Well og en del andre sider. Foto: AP
BRYTER LØFTET: De kinesiske myndighetene lovet å ikke legge hindringer i veien for utenlandske journalister under OL. Men under lekene blir det ikke mulig å besøke sidene til Amnesty International, Falungong, BBC, Deutsche Well og en del andre sider. Foto: AP Vis mer