Blør for å hjelpe andre

Håndballjentene i Bækkelaget gir uttrykket «å blø for klubben» ny mening: Nå blir de blodgivere for å vise klubbens samfunnsengasjement.

Like før jul poserte de samme jentene på en nakenkalender til inntekt for Bækkelaget. Bildet av en forførende Kristine Brachel (21) som miss desember ble viet størst oppmerksomhet. Nå er hun glad for å bidra i en litt annen setting.

- Vi er veldig stolte av kalenderen, men ved å bli blodgivere ønsker vi også å vise oss fra en mer samfunnsengasjert side. Det gir en god følelse å vite at vi kan være med på å redde liv. Jeg har mange ganger tenkt på å bli blodgiver, så dette kommer jeg til å følge opp videre, sier Kristine Brachel til Dagbladet.

Oppfordrer andre

Bækkelagstrener Frode Scheie står bak initiativet.

Den tidligere landslagskeeperen var blodgiver mens han var proff i Flensburg i Tyskland, og ønsket å følge det opp nå som han er tilbake i Norge.

- Det er så mye fokus på penger og blaserte stjerner i idretten. Dette er en fin måte å skape litt positiv PR rundt idretten på og samtidig vise at man ønsker å hjelpe andre. Herved oppfordrer vi også andre idrettslag til å bli blodgivere. Det er ikke mye som skal til, sier Frode Scheie til Dagbladet.

Han fikk med seg nesten alle jentene i klubben som blodgivere. 450 milliliter kan tappes inntil fire ganger i året.

Bækkelaget fikk mest positive tilbakemeldinger på nakenkalenderen. Men også noen kritiske.

- Det var noe jentene selv ønsket å gjøre, men noen mente klubben hadde dårlig moral, selv om kalenderen var uskyldig og profesjonelt laget. Med dette ønsker vi også å vise dem at vi har moral. I tillegg har vi også innledet et samarbeid med Røde Kors, så det skjer mye positivt i Bækkelaget nå, sier Frode Scheie.

Overlege Vidar Bosnes i Blodbanken er veldig glad for at sunn norsk idrettsungdom stiller opp som blodgivere.

Snart tomme lager

- Vi setter stor pris på initiativet fra Bækkelaget. Vi har fått hjelp fra idretten også tidligere, men ikke ofte, sier Bosnes til Dagbladet.

Han er bekymret over at antallet blodgivere har vært jevnt fallende i flere år.

- Vanligvis har vi klart oss med blod fra blodgivere i Norge, men de siste åra har vi vært nødt til å importere litt blod i forbindelse med julehøytida, sier Vidar Bosnes.

Han skulle gjerne hatt litt mer blod på lager før pinse. Lagrene er ikke større enn de må være i forbindelse med ei høytid.

På landsbasis er det i dag 87000 blodgivere. I Oslo cirka 16000.

Fra ruin til rubin

Bækkelaget lå i ruiner etter at alle stjernene forsvant fra klubben. Med ordtaket «Fra ruin til rubin» har klubben satt seg som mål å være tilbake i eliteserien innen et par år - og være rubiner innen 2009.

- Rubiner er røde, akkurat som blod. Rubinen symboliserer også styrke, sikkerhet, selvtillit og selvfølelse. Det er fire verdier som også betyr mye for oss. Å bli blodgiver gir en god selvfølelse, og er derfor også et ledd på vår lange ferd mot toppen. Målet er at Bækkelaget skal spille en finale i 2009, sier Scheie.

GIR AV SEG SELV: Bækkelagets håndballjenter ønsker å vise sitt samfunnsengasjement ved å bli blodgivere. Fra venstre: Maren Wold, Kristin Toftland, Ninni Pedersen, Frode Scheie (trener), Hanne Eliessen, Trude Rønningen, Heidi Støa (oppkvinne) og Kristine Giske Hagen. Foran: Kristine Brachel. Maiken Sønsterud, Tiril Ekeberg, Eva Schau og Vibeke Frønes ga blod da bildet ble tatt.