Blottet for ishaller

Med bare 34 ishaller, alle sør for Nord-trøndelag, er det ikke rart Norge sliter med å komme opp til storebror Sveriges nivå.

OSLO/TROMSØ: Sverige har 302 ishaller, og rekrutterer spillere i verdensklasse fra Kiruna og Norrbotten. Bare Stockholm allene har 47 ishaller, noe som er langt flere enn i hele Norge totalt.

I Norge går ishallgrensa midt i Trøndelag. Lenger nord må det spilles utendørs.

-  Ishockey er ingen nasjonal idrett, det er en regional-sport, konstaterer Kjell Rognsås i Narvik Ishockey Klubb.

Midler til 12 haller

Bjørn Ruud, presidenten i Norges Ishockeyforbund, er ikke i tvil om at Norge trenger langt flere ishaller:

-  Vi ønsker 30 nye haller i Norge. Hver hall koster 24 millioner. Men Statens tilskudd er forbedret, slik at vi nå har 15 millioner i startkapital til hver hall.

En av Ishockeyforbundets viktigste ressurspersoner på ishaller, Rolf Taraldsen, har likevel erfart at det er lettere sagt enn gjort å få satt opp ishaller. Først og fremst er det på kommunalt plan man møter motstand.

-  Hva Ishockeyforbundet vil er å få flest mulig på en blank is, men det er ikke alltid i samsvar med hva kommunene vil. Det er dessverre barna som må betale prisen, sier Taraldsen.

Nord-Norge-planen

Men ishockeyfolket er likevel optimister, og ser bygging av ishaller i Narvik til sommeren og i Kirkenes i 2007. Begge steder har allerede det meste klappet og klart.

Flere vil følge etter.

-  I Nordland tror jeg rekkefølgen vil bli Narvik, Mo og Bodø, i Finnmark kommer Kirkenes, mens vi håper på Alta og Hammerfest. Men i Troms er det fortsatt veldig usikkert, sier Ruud.

VIL BYGGE: Bjørn Ruud