Blussing er til å leve med, finlandshettene må vekk

Tilstander vi aldri har sett på en norsk fotballbane vil få økonomiske konsekvenser for Lillestrøm og Vålerenga. Det kan ikke fortsette.

BLUSSET OPP: Det gikk hett for seg under kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
BLUSSET OPP: Det gikk hett for seg under kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR NØDT til å bli bråk, det var meldt på forhånd, det var ikke noe å lure på. Og bråk ble det. Da kampen var slutt, fordi Vålerenga-supportere kastet bluss inn i en av leilighetene på toppen kortsida som er bortesupporternes tribune, gikk det til nivå vi aldri har sett på en norsk fotballbane.

Når Norges Fotballforbund får sortert og evaluert rapportene fra politiet, kampdelegat og sikkerhetssjef Geir Ellefsen, vil Lillestrøm-Vålerenga sette norgesrekord i bøter, utestengelser og sanksjoner.

Lillestrøm-Vålerenga er årets dyreste fotballkamp.

Den vil, når politiet får summet seg, få uanede konsekvenser.

25. MAI VANT Lillestrøm, mot alle odds, 3–0 på Intility Arena. Det resultatet hadde en massiv innvirkning på inngangen til denne kampen. Etter kampen i Oslo, i blind seiersrus, prøvde Aleksander Melgalvis å plante et LSK-flagg i midtsirkelen på Vålerengas hjemmebane. Den handlingen hadde også en betydelig innvirkning på inngangen til denne kampen.

Akkurat som tabellsituasjonen generelt, for begge lag, ikke helkritisk, men likevel farlig.

Dette var kampen verken Lillestrøm eller Vålerenga kunne tape.

ÅRÅSEN: Supportere kaster her bluss inn i en leilighet tilknytta Åråsen stadio. Kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm ble preget av kaos. Video: Christensen / Liereng Vis mer

SPER DU DISSE betente forutsetningene inn i Eliteseriens høyrisikokamp nummer én – som om ikke rivaliseringen mellom Lillestrøm og Vålerenga er stor nok fra før – er bråk det første du tenker på. Og det du får. Selv på en god dag er det ingen kamper som trenger mer politi, sikkerhet og årvåkenhet enn disse derbyene. Og da ryktene begynte å gå om at hodet til Tom Lund kunne dukke opp på Åråsen - det VIF-fansen sagde av da de vandaliserte statuen av LSK-legenden noen dager før tilsvarende derby i 2013 - var kampen en skandale i emning.

Unge menn i finlandshetter eller med skjerf foran ansiktene gjorde den til akkurat det, en skandale.

Det minnet om scener vi ser på TV.

Og vi vil ikke ha det på norske baner.

NFF og politiet har en betydelig identifiseringsjobb å gjøre.

Etter det må pakket vekk.

BLUSS: Etter at Vålerenga-supportere fyrer nødbluss og kaster det på banen, må dommeren i lokaloppgjøret mellom Vålerenga og Lillestrøm avbryte kampen. Video: Madeleine Liereng Vis mer

BLUSSING ER DYRT, fyrverkeri og kasting av bluss ut på banen er enda dyrere, og gjentakende blussing gjennom hele kampen vil sprenge alle grenser for bøter utstedt av Norges Fotballforbund. Greit, Lillestrøm og Vålerenga fortjener det. Vi kan ikke ha det sånn. For selv om bluss som blir på tribunen er til å leve med, og i denne kampen ble det blusset i 90 minutter, fra begge lags supportere, må spillernes sikkerhet alltid være overordnet.

Bluss som kastes på banen er en risiko og kan være farlig.

Fyrverkeri skutt inn over banen er en risiko og kan være farlig.

FØR AVSPARK PÅ Åråsen hadde ikke Vålerenga vunnet siden 5. juli. Det var serierunde 14. Av de 33 poengene lagge hadde spilt om før Lillestrøm hadde de bare vunnet fem. Likevel lå de foran Lillestrøm som ikke hadde vunnet på seks kamper før Vålerenga.

Det gjør de fortsatt.

BÅDE LILLESTRØM OG Vålerenga lever godt med 0–0 fordi det langt på vei sikrer begge lag en plass i Eliteserien 2020. Det begeistrer ingen, fotballen som ble spilt gir ingen nye venner. Men kampen var i hvert fall et ærlig forsøk på å blø for det man endte opp med til slutt, ett poeng.

Det er der Lillestrøm og Vålerenga er per dato.

Langt bak de beste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer