Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Usikkerhet for Van Avermaets lag:

- BMC-eier Andy Rihs er død

Sykkellaget bekrefter den triste nyheten.

DET STORE KUPPET: Andy Rihs hentet Cadel Evans foran 2010-sesongen og fikk Tour de France-tittelen i retur året etter. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
DET STORE KUPPET: Andy Rihs hentet Cadel Evans foran 2010-sesongen og fikk Tour de France-tittelen i retur året etter. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Det franske sykkelnettstedet Top Vélo skriver at Andy Rihs døde onsdag kveld.

- Det var med dyp sorg BMC Racing Team mottok nyheten om bortgangen til Andy Rihs. Hvil i fred, Andy. Du vil alltid sykle ved vår side, skriver BMC Racing Team på Twitter torsdag formiddag.

75-åringen elsket både sykkelsporten og Provence der han finansierte utbyggingen av hotellet La Coquillade Hotel i den franske byen Gargas. Der ble også BMC Cycling Center bygget.

Rihs overtok som eier av Phonak (nå Sonova) i 1966, og bygde opp produsenten av høreapparater sammen med Beda Diethelm og broren Hans-Ueli Rihs.

Omstridt som Phonak-eier

I 2000 var gruppen hovedsponsor for Phonak Cycling Team, som ble lagt ned i 2006 etter gjentatte dopingskandaler. Før satsingen gikk ned rakk faktisk Floyd Landis å vinne touren for Phonak - en tittel han senere mistet på grunn av juks og fanteri.

Sveitseren gjorde retur til sykkelsporten året etter. Denne gangen som eier av BMC Bikes, som etter hvert ble til WorldTour-satsingen BMC Racing Team fra 2009.

I utgangspunktet var dette en satsing på sveitsiske og amerikanske talenter, men det endret seg i 2008 da man fikk Alessandro Ballan, Cadel Evans og faktisk også en umerittert Alexander Kristoff med på den amerikanske prokontisatsingen.

Året etter lyktes det Cadel Evans å vinne Tour de France-sammenlagt. Den samme sommeren kunne procycling.no avsløre at Thor Hushovd og Philippe Gilbert var blant stjernesigneringene foran den kommende sesongen.

Usikkerhet for Van Avermaet og Porte

De siste sesongene har laget i all hovedsak sentrert seg rundt Greg Van Avermaet i klassikerne. Belgieren kvitterte med seier under Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke og Paris-Roubaix under en fantastisk 2017-sesong. I sammendraget har man lenge satset på Teejay Van Garderen, men skiftet fort kaptein da Richie Porte ble signert fra Team Sky foran 2016-sesongen.

På grunn av den uavklarte helsesituasjonen rundt lagets styrtrike eier de siste månedene, har det også vært uklart om satsingen fortsetter videre etter inneværende sesong.

Den sveitsiske avisen 24 Heures skrev alt i mars at BMC-milliardæren ville avslutte sine forpliktelser i laget ved årsskiftet.

Laget har siden vært i markedet etter finansielle krefter, men situasjonen forblir uavklart etter torsdagens triste dødsbudskap:

- Han har sin egen familie, men vi er sykkelfamilien hans. Dette er vanskelig. Han har vært i dette prosjektet i 10 år og har vært en venn i 20. Til slutt er det alltid en overraskelse og et sjokk for alle. Samtidig mister vi vår beste venn. Det kommer til å ta tid for å komme seg igjen etter dette, sier generalmanager Jim Ochowitz i BMC Racing til Cycling Weekly.

Hjalp både Hushovd og Kristoff

Ettermælet til Rihs i sykkelsporten vil være splittet. Han kom inn i sykkelsporten i en broket periode med store dopingproblemer, og vasset selv ut i gjørma ved å satse på Tyler Hamilton og Floyd Landis og i sitt skandaleombruste Phonak Cycling Team.

Med mer struktur og fortsatt masse penger rundt utviklingen av BMC Bikes traff han renere på planken. Thor Hushovd (og for så vidt også Alexander Kristoff) kan takke de dype lommene til Rihs for henholdsvis det siste og det første kapittelet i deres internasjonale sykkelkarrierer i rekkene til BMC Racing Team.

PS: Andy og Hans-Ueli Rihs har også vært inne på eiersiden i fotballaget Young Boys.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!