BLANT SYKKELSPORTENS GIGANTER: Triumfen i Sanremo var ikke bare Alexander Kristoffs største seier som proffsyklist. Det var også beviset på at BMC Racing tok feil da det lot ham gå for to år tilbake. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
BLANT SYKKELSPORTENS GIGANTER: Triumfen i Sanremo var ikke bare Alexander Kristoffs største seier som proffsyklist. Det var også beviset på at BMC Racing tok feil da det lot ham gå for to år tilbake. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

BMC-sjef tar kritikk for måten de behandlet Kristoff

- Vi var ikke det rette laget for ham.

(procycling.no): Sportsavisene L´ Èquipe og La Gazzetta dello Sport hyllet Alexander Kristoff på forsiden etter seieren i klassikeren Milano-Sanremo.

26-åringen er den eneste nordmannen som har klart bragden, men veien dit har vært alt annet enn enkel.

I løpet av to år i BMC Racing — Thor Hushovds nåværende arbeidsgiver — tok Stavanger-mannen sin eneste seier som proffsyklist under NM i Skien.

- På den tiden var jeg ikke god nok, men jeg synes også laget forventet seg litt mye, litt for fort, sier Kristoff til Dagbladet.

- Undervurderte Kristoff
Redningen ble muligheten til å hoppe på en toårsavtale med russiske Katjusja.

Det skjedde på sensommeren i 2012, etter at BMC Racing ikke ville forlenge avtalen med nordmannen.

- Jeg undervurderte ham for tre år siden, var tidligere sportsdirektør John Lelangue voksen nok til å innrømme etter søndagens triumf.

Overfor Dagbladet fastholder belgieren at BMC Racing nok ikke var den rette plassen for en uerfaren norsk rytter i sitt første proffår.

- Vi hadde nettopp signert Cadel Evans og satset tungt på ham som sammenlagtrytter. I oppstartsåret vant vi Tour de France, og fokus lå naturlig nok på å forsvare den tittelen. Vi ville gjerne ha etappeseirer også, men vi maktet ikke å gi Alexander hjelpen han trengte, sier Lelangue til Dagbladet.

Han har nå gitt seg som sportsdirektør i BMC Racing, men vil fortsatt være en del av internasjonal sykkelsport.

Fikk kritikk av manageren
Det var manager John Ochowicz som hentet Kristoff til Katjusja. Til procycling.no har han uttalt at «nordmannen ikke var dedikert nok til å lykkes i det amerikanske laget».  

• Les også intervju med Kristoffs agent: - Han er inne blant de store guttene nå

Bakgrunnen var blant annet ønsket om å trene hjemme i Rogaland om vinteren. Lelangue mener det var andre ting som gjorde at utviklingen lot vente på seg.

- Først og fremst trengte Alexander trengte tid på å utvikle styrken og kondisjonen foran klassikerne. Vi visste jo at han var rask. Da vi skulle hente inn nye klassikertyper, ville vi heller ha en aggressiv rytter som Philippe Gilbert, sier Lelangue som også var med på å signere Hushovd.

I fjor kom den store forvandlingen for Kristoff. Han var den beste norske rytteren og tok topp 10-plasseringer i Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Hele laget rundt seg
Søndag kjørte Katjusja-laget helt og holdent for Kristoffs muligheter. Mot slutten ofret Luca Paolini egne sjanser for å gi ham best mulig posisjon til å vinne spurten.

Når Dagbladet tar kontakt, forteller den ferske Sanremo-mesteren at han ikke bærer nag til laget som sendte ham ut på det åpne markedet for to år tilbake:

- Jeg føler at de forventet litt mye av meg i BMC. Jeg var fortsatt ung, men hadde likevel mye press fra ledelsen for å skaffe resultater. Og det uten at jeg fikk noe særlig hjelp i avslutningene. Hadde de latt meg utvikle meg der, hadde jeg sikkert blitt bedre der og.

- Hva tenker du om merkelappen «udedikert» i dag?

- De ville jo ikke ha meg med mer, så noe måtte de si. Jeg tror ikke de tenker det er så ille å bo i Norge nå.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

- JEG TOK FEIL: John Lelangue innrømmer at rammevilkårene Alexander Kristoff fikk under tiden i BMC-laget ikke var gode nok. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
- JEG TOK FEIL: John Lelangue innrømmer at rammevilkårene Alexander Kristoff fikk under tiden i BMC-laget ikke var gode nok. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer