I GOD FRAMGANG: Thor Hushovd har endelig noe å smile for. 34-åringen er nemlig i god rute til 2013-sesongen. Det som er nytt er at BMC-laget er mer involvert i treningen hans enn tidligere. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
I GOD FRAMGANG: Thor Hushovd har endelig noe å smile for. 34-åringen er nemlig i god rute til 2013-sesongen. Det som er nytt er at BMC-laget er mer involvert i treningen hans enn tidligere. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB ScanpixVis mer

BMC vil kvalitetssikre Hushovds trening

Kvålsvoll føler seg ikke overstyrt.

(Dagbladet): Thor Hushovd (34) er i full gang med oppkjøringen til «comeback»-året 2013.

BMC-stjernen fikk hele 2012-sesongen ødelagt av et virus, som gjorde at han måtte stå over både Tour de France, OL og VM.

Men nå er han, ifølge trener Atle Kvålsvoll, omtrent på det nivået han pleier å ligge på når de første sjokoladebitene i julekalenderen er fortært.

- Nå er han på et nivå som tilsvarer det han pleier å ligge på av grunntrening på denne tiden av året. Det tar tid å bygge opp styrken og kapasiteten etter et såpass langt avbrekk, men han har tålt treningen bra så langt, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Laget mer involvert Da Hushovd begynte opptreningen etter tre måneders hvile i oktober, sa han til Dagbladet at han ikke hadde vært i dårligere form på 15 år. Siden har han bygget seg gradvis oppover.

Forskjellen fra tidligere er at laget i større grad enn tidligere blander seg inn i 34-åringens treningsplan.

Hovedgrunnen til det er at BMC nylig hentet den tidligere topprytteren Allan Peiper (52) til å bekle rollen som lagets «performance director».

Australieren skal følge opp rytterne når det gjelder blant annet treningsdata, høydetrening og kosthold.

- Ikke overstyrt Atle Kvålsvoll, som fram til nå nærmest har hatt enerett på Hushovds trening, føler seg imidlertid ikke akkurat avskiltet.

- Det er fortsatt jeg som setter opp treningsplanen, men laget er litt mer inne enn tidligere. Vi har en dialog med laglegen Max Testa hele veien, og i tillegg fungerer Peiper som sjef for treningsarbeidet. Når det er sagt, så har BMC fortsatt 100 prosent tillit til det Thor og jeg gjør, sier han.

VONDT ÅR: Hushovd var plaget av et virus gjennom nesten hele 2012-sesongen. Her fra Polen rundt i sommer. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB Scanpix
VONDT ÅR: Hushovd var plaget av et virus gjennom nesten hele 2012-sesongen. Her fra Polen rundt i sommer. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB Scanpix Vis mer

- Du føler deg med andre ord ikke overstyrt?

- Nei, nei, det fungerer bra som det er nå.

Thor Hushovd flyr til Mallorca for å være med på treningssamling med BMC-laget mandag om en uke.

Kvålsvoll forteller at han ikke lenger tar hensyn til at kroppen var langt nede tidligere i år.

- Allerede i oktober turte vi å starte oppkjøringen skikkelig. Laget har testet han fortløpende, og alle tester har vært gode. Vi regner det som en ny tidsregning fra nå av, sier Kvålsvoll.

Tøff treningssamling Og han er ikke i tvil om at Grimstad-oksen må føle seg bra når han møter Philippe Gilbert, Cadel Evans og de andre BMC-stjernene på Mallorca.

Hvis han ikke hadde vært godt nok rustet ville han rett og slett blitt frakjørt av lagkameratene opp de tøffe kneikene på ferieøya.

- Thor er i grei form nå, så det skal gå greit. Men det er klart at det kommer til å gå fortere på Mallorca enn det det har gjort i tre- og firemannsgruppene Thor har vært en del av hjemme i Monaco den siste tiden, sier han.

Kvålsvoll forteller at Hushovd ikke har bestemt seg for hvor han skal debutere i 2013-sesongen.

HAR TILLIT: Atle Kvålsvoll har full tillit fra BMC, selv om laget er mer involvert i Hushovds treningsplan enn tidligere. Foto:  Hans Arne Vedlog
HAR TILLIT: Atle Kvålsvoll har full tillit fra BMC, selv om laget er mer involvert i Hushovds treningsplan enn tidligere. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Han er ikke tatt ut til Tour Down Under i Australia i januar, og treneren vil heller ikke spekulere i hvor eller når det første rittet kommer.

- Det vil sannsynligvis bli bestemt under treningsleiren på Mallorca. Det viktigste er at han får matchet seg gradvis fram til vårklassikerne. Der er planen å være med og kjempe i toppen, sier han.

Etter treningsleiren på Mallorca tar Hushovd med seg familien hjem for å feire jul i Grimstad. Kvålsvoll håper det blir snø på sørlandet slik at 34-åringen får trent alternativt.

- Vi krysser fingrene for at det blir skiføre, sånn at han får gått litt på ski, sier Kvålsvoll.