Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bø avslører sin spesielle mesterskapsoppskrift: - Har bodd på sofaen

Tarjei Bø tok fem medaljer i forrige VM. Likevel kjører 27-åringen en helt annet oppladning før Kollen-VM.

ROLIGE DAGER: I fjor trente Tarjei Bø hardt frem til VM i Kontiolahi, som kulminerte i fem medaljer for stryningen. I år velger han en helt annen taktikk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ROLIGE DAGER: I fjor trente Tarjei Bø hardt frem til VM i Kontiolahi, som kulminerte i fem medaljer for stryningen. I år velger han en helt annen taktikk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Tarjei Bø har hatt ufortjent mange sykdomsplager i løpet av sin karriere. Ofte har noe gått galt enten i sesongoppkjøringen eller tidlig i sesongen.

Men uansett hva, hvor mye og når det har gått galt, er det én ting som alltid går som det skal: prestasjonene i mesterskap. Storebror Bø leverer alltid godt i mesterskap.

Foran 2012/13-sesongen slet Bø med TWAR, men endte likevel opp med tre gull i det norske drømmemesterskapet i Nove Mesto. I fjor slet stryningen med rhinoviruset, men dro likevel hjem fra Kontiolahti med hele fem medaljer.

- Jeg er ikke en som trenger flyt og medgang for å prestere. Jeg har opplevd mye motgang og vet at jeg takler det bra. Det er en trygghet, sier Bø til Dagbladet.

- Det har vært frustrerende. Jeg har hatt min dose uflaks med mange avbrekk. Likevel har jeg klart å røske med meg mange VM-medaljer og hatt flyt i mesterskap. Det lover godt med en så god oppladning som jeg har hatt i år.

Sofa-oppkjøring Han har vist seg som en mesterskapsspesialist, en som presterer når det gjelder som mest og en som klarer å tyne ut formtoppen når medaljene skal deles ut.

Nå er det klart for VM på hjemmebane. Storebror Bø bor bare 500 meter unna det praktfulle skianlegget i Holmenkollen, men under selve mesterskape blir han boende på et hotell med resten av utøverne for å få optimal oppfølging.

Det handler nemlig om å gjøre alt optimalt for å bli verdensmester. Men hvordan blir oppkjøringen optimal? Hva er Bøs suksessoppskrift før mesterskap?

- De siste dagene har jeg bare bodd på sofaen, sier Bø og ler karakteristisk.

Så forklarer han hvorfor:

- Det er for å samle overskudd og energi. Jeg kjenner det kribler enormt i beina og at jeg er veldig gira. Jeg klarer nesten ikke å vente til torsdag, sier han.

- I fjor hadde jeg så dårlig treningsgrunnlag at jeg måtte trene hardt inn mot mesterskapet, men i år har jeg et så bra grunnlag at jeg kan fokusere på å samle overskudd. Jeg har hatt suksess med det tidligere. Dette er en mye mer ideell inngang til VM enn i fjor, selv om det gikk veldig bra da.

- Diggeste samlinga Synnøve Solemdal har i likhet med Bø hatt sine plager, men har også valgt å ta det veldig med ro de siste dagene i håp om å få et enormt overskudd.

- Den siste samlinga før mesterskap er egentlig den diggeste. Da bare slapper vi av og spiser god mat. Det er en veldig fin uke, sier Solemdal til Dagbladet og ler.

SPENT: Synnøve Solemdal er spent før VM på hjemmebane.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPENT: Synnøve Solemdal er spent før VM på hjemmebane. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har hatt en variabel sesong og hatt mine plager jeg også, men føler det er i ferd med å snu nå. Jeg er glad for alle stegene jeg tar, men synes stegene er litt for korte. Men forhåpentligvis løsner det i Kollen. Ingenting hadde vært bedre enn det, konkluderer hun.

Press Solemdal og de norske skiskytterjentene er forsiktige med å gå ut med resultatmål. Det er for så vidt herrene også, men de legger ikke skjul på at medalje er et personlig krav.

Medalje og gull må det også bli om kravstore nordmenn skal bli fornøyde i Holmenkollen. De har neppe glemt det som skjedde i ski-VM på samme arena i 2011.

- Det gjelder å bruke støtten for alt det er verdt. Det skal være 20 000 nordmenn mot alle utlendingene. Det trigger meg, sier Bø.

- Tankene går til ski-VM i 2011. Hvis vi får oppleve noe lignende som da, kan det bli mitt karrierehøydepunkt, forteller Bø

Han får støtte av lillebror.

- Det kommer til å bli et av høydepunktene i karrieren. Jeg er litt nervøs, men gleder meg enormt, sier Johannes Thingnes bø til Dagbladet.

- Det blir nok noe jeg vil huske lenge, ja. Så er spørsmålet om det blir med positivt eller negativt fortegn, supplerer Emil Hegle Svendsen.

GLEDER SEG: Brødrene Tarjei Bø og Johannes Tingnes Bø gleder seg enormt til VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLEDER SEG: Brødrene Tarjei Bø og Johannes Tingnes Bø gleder seg enormt til VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer