Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bø fnyser av russisk oppslag

Russerne reagerer på hviterussernes tilnærming til coronapandemien, som kan gi dem et konkurransefortrinn i skiskyting og flere idretter. - Mange i Norge vil nok synes at det er feil, sier Emil Hegle Svendsen.

NEDTONER RUSSISKE SPEKULASJONER: Johannes Thingnes Bø. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEDTONER RUSSISKE SPEKULASJONER: Johannes Thingnes Bø. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Coronaviruset rammer mange nasjoner voldsomt, mens andre nasjoner foreløpig slipper billigere unna.

Russland har lenge - offisielt - vært blant de mildest rammede nasjonene, men den siste uka har antall bekreftet coronasmittede eskalert - fra drøye 2000 smittede 1. april til 27 938 bekreftet smittede 16. april.

Det har gitt sterkere restriksjoner, blant annet i idretten. Den russiske avisa Sport Express skriver at russerne, i likhet med italienerne, ikke får forlate sine hjem for å trene og at skiskytterne ikke får trene med sine våpen.

I nabolandet Hviterussland, hvor 3728 er bekreftet smittet, er det imidlertid frie tøyler.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har bagatellisert coronakrisen. Her spilles det fremdeles ligafotball på høyeste nivå, som eneste nasjon i Europa.

Hegle Svendsen: - Kan gi et fortrinn

Skiskytterne trener også helt som normalt på sine anlegg, ifølge Sport Express. Russerne mener det gir naboene et så stort konkurransefortrinn at de spekulerer i at hviterusserne vil kunne dominere kommende vinter.

NORMAL HVERDAG: Hviterusserne trener som normalt, her representert ved kvartetten som vant stafettgull i skiskyting i Pyeongchang, Nadezhda Skardino, Iryna Kryuko, Dzinara Alimbekava og Darya Domracheva. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
NORMAL HVERDAG: Hviterusserne trener som normalt, her representert ved kvartetten som vant stafettgull i skiskyting i Pyeongchang, Nadezhda Skardino, Iryna Kryuko, Dzinara Alimbekava og Darya Domracheva. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

«Vil hviterusserne vinne alt neste sesong?» lyder mantraet i artikkelen.

Skiskytterlegenden Emil Hegle Svendsen forteller til Dagbladet at han forstår at noen reagerer på hvordan de ulike nasjonene og aktørene forholder seg til coronapandemien.

- Dersom noen nasjoner kjører sitt samlingsopplegg som før og ikke tar hensyn til coronasituasjonen, kan jo det gi et fortrinn rent sportslig. Mange i Norge vil nok i så fall synes at det er feil, sier Hegle Svendsen til Dagbladet og påpeker:

- Nå er det veldig få nasjoner som er i gang med treningssamlinger igjen. Det skjer for de fleste 1. mai.

Bøs respons

Dagbladet har også vært i kontakt med verdensener Johannes Thingnes Bø. Stryningen påpeker imidlertid at også de norske skiskytterne kan trene omtrent som normalt, slik situasjonen er i dag.

HAR KONTROLL: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø. Foto: AP Photo/Petr David Josek
HAR KONTROLL: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø. Foto: AP Photo/Petr David Josek Vis mer

- Her i Norge er det fortsatt mulig å trene som vanlig dersom enn tar hensyn til NSSF sine forholdsregler for gjennomføring av trening under Covid-19. Jeg ser ikke på det som noe problem for vårt land per dags dato. Men for en skiskytter som bor midt i Moskva, er kanskje situasjonen litt forskjellig frå oss, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

- Foreløpig tror jeg ingen trenger å stresse med formoppkjøringeg ennå. Det er lenge igjen til sesong, påpeker skiskytterstjerna.

Han får støtte av storebror Tarjei Bø.

- Hadde det vært november nå, rett før sesongstart, hadde det vært annerledes, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

SAVN: Johannes Thingnes bø ser frem til å komme hjem til kona og sønnen etter VM. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Men nå er sesongen over og kroppen min trenger i hvert fall hvile. Og så er det jo alltid digg at man slipper å ha treneren hengende over seg, sier skiskytterprofilen fra Stryn med et smil.

Ordknappe hviterussere

Den hviterussiske landslagstreneren Andrei Padin liker ikke fokuset i russiske medier om hvordan de trener og lever omtrent som om ingenting har skjedd.

- Jeg vil ikke snakke om hvordan vi trener. Nå er ikke tiden for å sammenlikne, sier Padin til Sport Express.

- For alle land er situasjonen ulik. Hva er poenget med å sammenlikne? spør han.

Hviterussland tok blant annet OL-gull på kvinnestafetten i Pyeongchang i 2018.

Forrige helg ble Hviterussland advart av Verdens helseorganisasjon (WHO) om at viruset sprer seg og truer også deres nasjon stadig mer.

Italia med verdensener Dorothea Wierer i spissen er hardest rammet av skiskytterne. Det har fått Wierer til å finne alternative treningsmetoder i et vedskjul på en gård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!