Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fellesstart i Oberhof

Bø katastrofal da Fourcade vant suverent

Franskmannen overtok samtidig ledelsen i verdenscupen fra hjemmeværende Johannes Thingnes Bø.

SUVEREN: Martin Fourcade benyttet muligheten i Johannes Thingnes Bøs fravær til å ta nok en seier. Foto: NTB/Scanpix
SUVEREN: Martin Fourcade benyttet muligheten i Johannes Thingnes Bøs fravær til å ta nok en seier. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Tarjei Bø, Erlend Bjøntegaard, Johannes Dale og Vetle Sjåstad Christiansen var de norske som stilte til start under 15 kilometeren, hvor førstnevnte kunne overta ledelsen i verdenscupen sammenlagt med et godt resultat.

Franske Martin Fourcade ble, grunnet de vanskelige skyteforholdene og Johannes Thingnes Bøs fravær, av de fleste sett på som den store favoritten foran herrenes fellesstart.

Den seiersvante franskmannen hadde en skuffende start, men grep virkelig sjansen under den tredje skytinga. En god serie gjorde at han gikk ut 1.8 sekunder bak landsmannen Desthieux.

Resten av løpet viste Fourcade hvorfor han er en av tidenes største, og gikk til slutt i mål i ensom majestet.

Johannes Dale jaktet pallplassen inn mot mål, men måtte til slutt ta til takke med den sure 4.-plassen.

Det var Dales beste notering i et verdenscuprenn.

- Dette var spesielt. Det var vind og veldig spennende. Jeg hadde bestemt meg for å gå litt på i dag, og det lønner seg ofte når det er vindfullt. Det synes jeg at jeg klarte, og da ser jeg at jeg ligger bra an. Dessverre blir det en bom på det siste skuddet. Da ryker det, sa Dale til NRK etter rennet.

Han innrømmer at han er sulteforet på sin første pallplass.

- Jeg har veldig lyst, og det er noe jeg higer etter. Men jeg skal ikke være misfornøyd med fjerdeplasser heller. Jeg tar med meg den, sa han videre.

- En svart dag

Den store skuffelsen var Tarjei Bø.

- Dette er skuffende av en som kunne overtatt verdenscupledelsen i dette rennet. Men ingen er mer skuffet enn Tarjei Bø selv, sa NRKs Ola Lunde.

Selv var han veldig misfornøyd.

- Det var en svart dag. Jeg hang greit med i starten, men så blir det tungt i løypa. Det var en blåmandag, sa Bø til NRK.

Han har slitt med sykdom i jula. Det mener han fortsatt preger ham.

- Jeg er frisk, men jeg har mistet veldig mye trening. Derfor mangler jeg den spissen på pila som gjør at jeg blir et dødelig våpen. Nå blir det sånn at jeg bare henger med i gjengen.

Om verdenscupen hadde han følgende å si:

- Fourcade leverer. Det er jeg som ikke leverer. Det blir en tøff kamp videre.

Arrangørskandale

Snømangel i Oberhof gjorde at skiskytterne måtte gå nesten fem kilometer foran den første skytinga, noe NRKs Andreas Stabrun-Smith var svært kritisk til.

- De arrangerer igjen og igjen, men klarer ikke å beregne nok snø, smalt det fra kommentatoren.

Feltet kom relativt samlet inn til første skyting. Der leverte både Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen fullt hus. Bø gikk ut i tet foran Martin Fourcade og Simon Desthieux.

Det samlet seg ute ved sju kilometer. Da var både Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale med i feltet helt i tet.

Erlend Bjøntegaard fulgte i gruppa rett bak.

Inn mot andre skyting siktet Bø seg inn på skive nummer en. Den rutinerte stryningen røyk på to bom, og tapte dermed terreng til ledende Arnd Peiffer.

- Taklet det dårlig

Peiffer kom alene inn til den tredje skytinga på hjemmebane i Oberhof. Han taklet verken presset eller forholdene, og rotet bort ledelsen i det han måtte ut i strafferunder. Franskmannen Simon Desthieux gikk ut først, et halvt minutt foran Peiffer. Mellom de to befant Martin Fourcade seg.

- Jeg synes Arnd Peiffer taklet det veldig dårlig å komme inn først på skytinga der, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun-Smith.

De franske skiskytterne holdt seg samlet ute i løypa, og kom sammen inn til siste skyting.

- Se på vinden. Nå er det tøffe forhold, sa Ola Lunde i det Martin Fourcade gjorde seg klar ved siden av landsmannen Simon Desthieux.

Det resulterte i en bom på Fourcade og to på landsmannen. Fourcade gikk likevel ut først fra den siste skytinga.

De norske kom halsende i gruppa bak. Mulighetene for pallplass var der, men det ble katastrofale fire strafferunder på Tarjei Bø, mens også de andre norske, som Johannes Dale fortsatt hadde heng på pallplass på vei ut fra standplass.

Fourcades ledelse var stor nok til at han kunne ta det med ro inn mot mål og sikret nok en seier i Thingnes Bøs fravær.