I DOPINGKLISTERET. Travtrener Bo Westergaard sitter dypt i det etter at fire hester testet positivt under trening. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.
I DOPINGKLISTERET. Travtrener Bo Westergaard sitter dypt i det etter at fire hester testet positivt under trening. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.Vis mer

Bo Westergaard hadde enorm suksess. Nå vil dopingkomité utestenge ham i tre år

Mener han har skadet travsportens omdømme.

(Dagbladet): Skandinavisk Dopingkomite innstiller til en knallhard straff overfor travtrener Bo Westergaard.

Fire av hans hester testet positivt på preparatet DMSO 24. april i år. Hestene startet på Forus 5. mai, tolv dager senere.

DMSO har en karenstid på 14 dager. Konsentrasjonen av preparatet var svært høy. Det er etablert en grenseverdi på et mikrogram pr ml plasma. Verdien i hestene til Westergaard var over 50 ganger høyere, i følge en pressemelding fra sjefsvertinær Anne Wangen i DNT.

Preparatet antas å ha en inflammatorisk effekt og er også av smertelindrende karakter.

Den danske treneren er stasjonert på Kløfta i Norge og har hatt stor suksess med sine hester.

Nå innstiller dopingkomiteen til en straff på hele tre års utelukkelse. Og at Bo Westergaard nektes adgang til alle travbaner under denne perioden.

Skadet omdømme Dopingkomiteen har kommet fram til den harde straffeutmålingen fordi oppfatningen er at Westergaard har tilført hestene legemiddelet bevisst. Og at dette strider mot travsportens viktigste verdier, som dyrevelferd, spillsikkerhet og fair play.

Dopingkomiteen legger til grunn at Westergaard med dette har skadet sportens omdømme, i følge en pressemelding på travsport.no.

Foranledningen til dopingskandalen i norsk travsport er følgende:

Stiller seg uforstående Westergaard startet fire hester på Forus 2. mai. Samtlige testet positivt i en test foretatt utenom konkurranser 24. april på treningsanlegget til Westergaard.

Bo Westergaard svarer dette i en pressemelding:

«Jeg ville aldri sendt hestene til start på Forus 02.05. 2015 dersom jeg var klar over at hestene ble tilført DMSO innenfor karenstiden, da ville hestene vært strøket. Dette også sett i lys av at det var tatt treningsprøver av hestene tre dager tidligere. Jeg stiller meg for tiden utforstående til hvordan hestene ble tilført DMSO som gav utslag på treningspørvene. Den eneste forklaringen på dette er at vi kan ha forvekslet preparater i forbindelse med halsskylling. Hester jeg har i trening har aldri avgitt en positiv dopingprøve tidligere og jeg tar sterk avstand fra dopingmidler for å fremme hestenes prestasjoner.»

Bo Westergaard har rett til å svare etter å ha fått innstilllingen oversendt fra domskomiteen i DNT før det fattes en avgjørelse i saken.

Han var ikke tilgjengelig for en kommentar mandag formiddag.