YNGST NOENSINNE: Edvald Boasson Hagen er den yngste nordmannen gjennom tidene som har fullført en Tour de France. Foto: SCANPIX.
YNGST NOENSINNE: Edvald Boasson Hagen er den yngste nordmannen gjennom tidene som har fullført en Tour de France. Foto: SCANPIX.Vis mer

Boasson (23) er Norges yngste Tour-konge

Yngste nordmann som har gjennomført Tour de France.

|||Edvald Boasson Hagen (23) er den yngste nordmannen som har gjennomført Tour de France noensinne.

Kun seks andre nordmenn har greid å komme til mål i Paris i første forsøk.

Selv landets mest erfarne Tour-rytter (10. gang i år), Thor Hushovd (32), greide ikke det i debuten i 2001.

- Jeg føler meg ganske grei, men regner med å bli bra sliten til uka. Jeg ser litt an formen før jeg avgjør om det blir gaterittet i Sandefjord (torsdag) på meg. Jeg har aldri kjørt Tour de France før og aner ikke hva som kan ventes av kroppen min etterpå, sa Edvald Boasson Hagen etter 17.-plassen på Champs-Élysées søndag.

- Aldri usikker
Hele siste uke har 23-åringen slitt med forkjølelse.

Kritiske røster har hevdet at Sky-stjernen tok unødig risiko med helsen sin ved å sykle tøffe fjelletapper med penicillin i kroppen.

- Jeg var aldri usikker på om jeg skulle komme til Paris. Så ille har det ikke vært selv om jeg ikke har vært helt i slag. Og det har absolutt ikke vært noe press fra laget. Det var bare en forkjølelse. Å ta penicillin var et forsøk på å bli raskere frisk. Jeg tok det ganske så med ro i fjellene, forklarte Boasson Hagen.

Etter seks topp ti-plasseringer, deriblant to tredjeplasser, i Tour-debuten, kan Boasson Hagen se framtiden lyst i møte.

Men om det blir som spurter eller sammenlagtrytter, aner han ikke selv ennå.

- Ikke skremt I fjor tok han to etappeseirer (en i lagtempo) og hadde to annen- og en tredjeplass i Giro dItalia-debuten.

- De beste er veldig gode. Jeg må bare gjøre så godt jeg kan og se hvor langt jeg kommer. Men jeg er ikke skremt over nivået - selv om det går veldig fort med de beste. I forhold til Giroen går det jevnt over litt fortere i Tour de France.

- Hva overrasket deg mest med Tour de France?

- Det var hardt å sykle, men det hadde jeg forberedt meg på. Størst inntrykk fikk jeg av alle menneskene som skapte liv i fjellene.

- Opplever du presset utenfra som større i Touren enn noe annet sted?

- Vi blir ganske bra skjermet, så det går fint. Men det er ikke alltid jeg har lyst til å gå ut av bussen for å prate med mediene når jeg er som mest sliten. Jeg har for eksempel lyst til å gå inn igjen nå hvis dere er ferdig snart