Boasson Hagen hentet 100 meter fra målstreken

Overtok ledelsen i Tour of Britain.

NÆR SEIER: Edvald Boasson Hagen gjorde det meste riktig torsdag, men måtte likevel se seg slått av Woet Poels på de siste 100 meterne.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NÆR SEIER: Edvald Boasson Hagen gjorde det meste riktig torsdag, men måtte likevel se seg slått av Woet Poels på de siste 100 meterne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Edvald Boasson Hagen leder Tour of Britain sekundet foran Wout Poels etter torsdagens dronningetappe.

Nordmannen ledet helt til det var 100 meter igjen, men da smatt Sky-rytteren foran.

Opp mot toppen av Hartside Pass (8 kilometer à 5 prosent) utspant en svært spennende kamp i front av hovedfeltet seg.

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) startet det hele med et kraftfullt angrep, og Poels fulgte på.

Boasson Hagen lå en stund i fjerdeposisjon, men støtet seg opp til gruppa foran. Deretter angrep Poels flere ganger, inntil rollene snudde: Nordmannen angrep et par kilometer fra toppen, og fikk en god luke på konkurrentene.

Det så lenge ut til at han skulle gå solo inn til mål, men så ebbet kreftene sakte men sikkert ut i motvinden. Poels nektet å gi opp, og på de siste meterne angrep han igjen og tok etappeseieren.

Et solid plaster på såret var det at MTN-Qhubeka-rytteren tok nok bonussekunder til å holde unna for nederlenderen i sammendraget. Nordmannen leder nå med tre etapper igjen.

Etappeprofilene favoriserer Boasson Hagen - og ikke Poels.

Slik gikk det til:

166,2 kilometer og 2.838 høydemeter ventet rytterne på dronningetappen i årets Tour of Britain.

Mark McNally, Pete Williams og Michael Mørkøv var trioen som holdt lengst unna i et brudd som opprinnelig besto av fem mann. Conor Dunne og Morgan Kneisky ble hentet inn av feltet anført av Sky med rundt 25 kilometer igjen til mål.

Mørkøv lå kun 26 sekunder bak i sammendraget, men feltet holdt ham uansett under oppsikt.

Det var Hartside Pass alt dreide seg om på denne etappen. Åtte kilometer lang og fem prosent i snitt.

Edvald Boasson Hagen hadde som mål å henge på det beste oppover her. Rudsbygdingen lå kun seks sekunder bak Juan José Lobato og ledertrøya.

Nordmannen hadde en rekke seriøse utfordrere i hovedfeltet Dylan Van Baarle (sju sekunder bak Edvald i sammendraget), Benat Intxausti Chris Anker Sørensen, Gorka Izaguirre, Wout Poels og Steven Kruijswijk er alle ryttere som ønsket seg litt ekstra oppmerksomhet på podiet denne dagen.

15 kilometer unna toppen hadde bruddet fremdeles litt over 50 sekunders forsprang. Da Bradley Wiggins inntok front av feltet, var det dog kun et spørsmål om tid før de var kjørt inn. Og fem kilometer senere var gruppo compatto.

Sky satte tempoet inn i bakken. Boasson Hagen hadde Ciolek foran seg, men Serge Pauwels bak - noe som hintet mot en belgisk plan for dagen. Pauwels lå 20 sekunder bak Lobato i sammendraget før etappen, og er ansett som en bedre klatrer enn nordmannen.

Ruben Zetpunkte var førstemann som angrep. Cannondale-Garmin-rytteren angrep for ledertrøya, da Lobato allerede var kjørt av i hovedfeltet.

En trio med blant andre Peter Kennaugh (Team Sky) og Chris Anker Sørensen gikk etter, men det ble først alvor da Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo) dro på med tunge gir.

Boasson Hagen satt med blant favorittene bak, men maktet ikke å henge på da Poels støtet seg opp til Kruijswijk.

Angrepene hadde bare så vidt startet.

Edvald satt sammen med en Movistar-rytter, men valgte å støte seg opp til de to foran. Da Poels så det, angrep han på nytt.

Taktikken gjentok han to ganger til, inntil det hele roet seg ned og Edvald nektet å lede gruppen innenfor de siste to kilometerne.

Deretter angrep nordmannen, og så ut til å gå solo inn til målområdet. Poels gikk imidlertid etter, og var sterk nok til å hente ham inn på de siste femhundre meterne.

Boasson Hagen ble nummer to, men overtok sammenlagtledelsen i rittet. Samtidig viste han at VM-formen er helt upåklagelig!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!