Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France 2018:

Boasson Hagen i full bistand for britisk rekordjag

34 er det magiske tallet for Team Dimension Data.

TO LEDERE: Mark Cavendish og Edvald Boasson Hagen er de to største stjernene i Dimension Data. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TO LEDERE: Mark Cavendish og Edvald Boasson Hagen er de to største stjernene i Dimension Data. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

MOUILLERON-LE-CAPTIF (procycling.no): Edvald Boasson Hagen ble den store stjernen for Dimension Data i fjorårets Tour de France. En rekke topplasseringer og til slutt også etappeseier på den 19. etappen - hans første etappeseier i touren siden det norske tour-eventyret i 2011.

Da fikk han helt frie tøyler etter at Mark Cavendish så famøst veltet ut av rittet på den fjerde etappen - en velt som også førte til at Peter Sagan ble diskvalifisert.

Til 2018 ankommer han nok en gang Tour de France i rollen som superhjelper for briten, som febrilsk jakter Eddy Merckxs rekord (34) for antall etappeseirer i rittet.

– Det er det siste skikkelige insentivet jeg har igjen. Jeg har vunnet så godt som alt som er mulig å vinne. Det var ikke et mål da jeg startet karrieren, men det er det siste målet jeg har igjen nå. Det er ikke langt opp, sier Cavendish på torsdagens pressekonferanse.

Briten har selv 30 etappeseirer i Tour de France.

– Jeg skal prøve å slå rekorden før slutten av karrieren, det er sikkert.

REKORDJAKT: Mark Cavendish er fire etappeseirer bak rekorden til Eddy Merckx. Foto: SWpix.com/REX/Shutterstock
REKORDJAKT: Mark Cavendish er fire etappeseirer bak rekorden til Eddy Merckx. Foto: SWpix.com/REX/Shutterstock Vis mer

Usikker på Cavendish

På pressekonferansen var Cavendish sammen med Boasson Hagen, Serge Pauwels, debutanten Jay Thomson og lagleder Douglas Ryder.

Etter å ha fått samtlige spørsmål rettet mot seg i drøyt ti minutter, rundet Cavendish selv av fellesseansen med ett spørsmål til hver av lagkameratene sine. Briten viste tydelig godt humør, selv om han kommer inn i Tour de France etter en brokete sesong. Seieren hans på den tredje etappen i Dubai Tour, hans første ritt for året, tilbake i februar er fremdeles den eneste han står med så langt i sesongen.

Da den norske pressen samlet seg rundt Boasson Hagen etterpå, var han ikke helt sikker på hva lagkameraten kunne utrette.

– Det er vanskelig å si, jeg har ikke kjørt sammen med han på lenge. Han ser i hvert fall bra trent ut, og jeg tror han er bra når han er tent. Det er han absolutt.

– Han har vært tidvis avskrevet tidligere, men har stadig slått tilbake. Kan han ta rekorden til Merckx?

– Fire på ett år er ganske mye. Det er ikke så mange som klarer det, men jeg håper i hvert fall han klarer å ta én etappeseier, sier nordmannen.

– Ikke så mange med fulle tog

Cavendish utelukker selv all satsing på grønn trøye, og mener Peter Sagan er den eneste som virkelig går for den. Da er det, som med resten av Dimension Data-laget, etappeseirene som står i fokus, og Dimension Data kommer med det laget som er mest mulig rettet mot en spurter.

– Det er utrolig sterkt spurtfelt, men det som skiller fra tidligere år er dybden i støtten til laget. Dimension Data har ett av de sterkeste lagene her, mener Cavendish.

Der er det i hovedsak Mark Renshaw, Edvald Boasson Hagen og Reinardt Janse van Rensburg som utgjør en meget god trio. Cavendish utroper selv Janse van Rensburg som "MVP" - den mest verdifulle - i spurtene i fjorårets tour.

– Har dere det sterkeste opptrekket her, Boasson Hagen?

– Jeg har ikke studert de andre så mye, men vi har i hvert fall et sterkt lag vi. Det er det vi må fokusere på, og utnytte på best måte. Det er ekstremt mange spurtere, men det er kanskje ikke så mange med fulle tog, sier 31-åringen.

TREDJE SEIER: Edvald Boasson Hagen tok sin forrige etappeseier i Tour de France på den 19. etappen i 2018. Foto: Scanpix
TREDJE SEIER: Edvald Boasson Hagen tok sin forrige etappeseier i Tour de France på den 19. etappen i 2018. Foto: Scanpix Vis mer

Ser fram til brosteinsetappen

Selv venter det også muligheter for ham. Cavendish er tradisjonelt sett blant de svakeste spurterne når det går oppover, og allerede den første uka kan det bli tre muligheter på den femte, sjette og niende etappen.

Særlig sistnevnte blir et spesielt mål for Boasson Hagen, med over to mil med brostein og målgang i Roubaix.

– Det er i hvert fall en stor sjanse der. Så er det noen andre kuperte etapper som jeg kan ha mulighet på. Vi får se hvordan Mark er, han er vel ærlig og sier hvordan han føler seg.

På utgående kontrakt

For Dimension Data blir det fjerde gang de kjører Tour de France. Samtlige utgaver har også Boasson Hagen vært med på for laget. For det sør-afrikanske laget blir det også en spesiell utgave, ettersom det 18.juli, på den 11.etappen til La Rosiére er 100 år siden Nelson Mandela ble født.

Foreløpig er Boasson Hagen inne i sitt siste kontraktsår med laget, men han utelukker på ingen måte at han blir med videre.

– Jeg har ikke skrevet under på noe enda, men jeg er veldig fornøyd med laget og det er mye muligheter her.

Samtidig har også Greg Van Avermaet - en rytter med svært mange av de samme kvalitetene som Boasson Hagen - blitt linket til laget.

– Det er mye rykter og han er på utgående kontrakt. Da er det naturlig at det blir rykter også.

For øyeblikket blir det uansett fullt fokus på Tour de France, hvor mulighetene for å repetere fjorårets etappeseier absolutt er tilstede.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!