Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel-NM 2017:

Boasson Hagen kan ta sitt tiende tempomesterskap i dag

Stor favoritt før dagens ritt i Trondheim.

VIL FORSVARE DENNE: Denne mestertrøyen ønsker Edvald Boasson Hagen å sykle med under prologen i Tour de France 1.juli. For å klare det, må han vinne kveldens norgesmesterskap på tempo. Foto: Tim de Waele.
VIL FORSVARE DENNE: Denne mestertrøyen ønsker Edvald Boasson Hagen å sykle med under prologen i Tour de France 1.juli. For å klare det, må han vinne kveldens norgesmesterskap på tempo. Foto: Tim de Waele. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (procycling.no): 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015 og 2016.

Ni av de siste ti NM-tempoene har endt med seier til Edvald Boasson Hagen. Kun Reidar Borgersen har klart å snyte rudsbygdingen for mestertrøyen, da han ble slått med tolv sekunder av den nåværende Joker Icopal-treneren.

- Det var synd han slo meg det ene året der, hvis ikke hadde jeg vel hatt en bra rekord. Det har vært bra så langt, så jeg håper det fortsetter nå, sier Boasson Hagen til procycling.no

I dag venter årets norgesmesterskap på tempo, og Boasson Hagen er storfavoritt til å jubilere med sin trettende mestertrøye - den tiende på tempo.

- Bør passe meg greit

procycling.no snakket med gullfavoritten etter han ankom Trondheim onsdag, og testet den 43 kilometer lange løypen som har start og mål på Heimdal.

- Jeg synes det virker som en fin løype, egentlig. Den er forsåvidt ikke så hard, men den vil nok skille uansett. Nå har jeg bare syklet den rolig i dag, så når jeg kjører den i morgen, synes jeg sikkert den er kjempehard, sier Dimension Data-rytteren.

Løypen går rundt Ytre Byneset i Trondheim, og spesielt på siste halvdel av rittet møter rytterne flere ganske tøffe kneiker. Boasson Hagen har troen på at det kan passe ham godt.

- Det er flere bakker etter vi har syklet ved vannet der, men man kommer inn i dem med ganske god fart, og de går litt i trappetrinn. Det skal være mulig å ta med seg litt fart i de bakkene, og det bør passe meg greit.

Frykter klubbkamerat

Andreas Vangstad pekte naturlig nok ut Edvald Boasson Hagen som den største favoritten foran dagens NM-tempo da procycling.no snakket med ham i går.

Edvald kaster ballen tilbake, og nevner Vangstad som en av hans største utfordrere. Men det er en klubbkamerat i Lillehammer CK som Boasson Hagen frykter mest.

- Jeg er spent på å se hva Truls Korsæth kan få til. Han er jo sterk. Vangstad også er sterk, han kjørte jo godt i de norske løpene også. I tillegg er det flere gode temporyttere, så det blir spennende å se i morgen.

Noen forskjeller er det i Vangstads og Boasson Hagens oppladning til temporittet. Der Vangstad har gjort nøye forberedelser i form av rekogniseringstur for to uker siden, Google Maps-profil av løypen og sene treningsøkter for å tilpasse seg starttiden, har Edvald kun vært gjennom løypen én gang.

Dog er ikke forskjellene kun i oppkjøringen av rittet. De to har også en litt forskjellig tilnærming til hvordan de skal angripe rittet.

Sørlendingen Vangstad sier at han skal kjøre ekstra hardt i bakkene, og heller hvile litt i letterrenget der det går fort uansett. Boasson Hagen velger en annen taktikk:

- Det blir nok å kjøre mest mulig jevnt, men man kan ikke spare altfor mye heller. Det gjelder å spare litt på de riktige tidspunktene, for det blir ganske tøft på slutten. De siste ti kilometerne går jo slakt oppover.

Ikke trent allverdens på temposykkelen

Den forrige tempoen Edvald Boasson Hagen kjørte, var i Criterium du Dauphiné tidligere i måneden. Den gang hadde han ikke trent på temposykkelen på flere uker, og tapte en del tid på å ha for lett girutveksling i utforbakkene.

I morgen sykler den regjerende mesteren med 56x11 som tyngste gir, som han omtaler som standardoppsett på sin temposykkel. På vanlige landeveissykler er det mellom 50 og 53 tenner på kranken foran.

- Jeg har syklet mer på temposykkelen nå etter Dauphiné enn det jeg gjorde de siste tre ukene før det rittet, men det betyr ikke at jeg har syklet mye på tempoen, bare at jeg ikke syklet noen ting de siste tre ukene før Dauphiné. Der syklet jeg ganske bra oppover på tempoen, men tapte litt tid nedover grunnet for lett gir.

Det er i hvert fall liten tvil om at Boasson Hagen går for sin tiende tempotittel i kveld. Lillehammer-syklisten er også favoritt til å forsvare mestertrøyen i det knallharde landeveisrittet søndag, da fellesstarten går over 200 kilometer i Stjørdal.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no. Følg med på våre sider for fyldig dekning av norgesmesterskapet i Trondheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!