Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boasson Hagen lover revansj

- Tour of Norway er ikke over ennå.

FRATATT GULT: Her er Edvald Boasson Hagen med sin sykkel med knekt sete etter målgang på Lillehammer-etappen i Tour of Norway. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FRATATT GULT: Her er Edvald Boasson Hagen med sin sykkel med knekt sete etter målgang på Lillehammer-etappen i Tour of Norway. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (procycling.no): Finalen av Tour of Norways kongeetappe til Lillehammer var egentlig en velkjent situasjon for Edvald Boasson Hagen.

Da rudsbygdingen ble norgesmester på samme sted i 2015, fikk han uventet hjelp av Sven Erik Bystrøm til å kjøre inn Vegard Stake Laengen i tet. Gull og hjemmefest sikret.

Men på Vingnesbrua denne gang, var det ingen uventet allianse som oppsto, ingen «Sebbe» til å ta den avgjørende føringen. Ingen mistenkelig lojal haugesunder til å sikre hjemmejubel i den gamle OL-byen.

Pieter Weening (Roompot) kunne derfor gå solo og vinne etappen på Boasson Hagens hjemmebane. Ydmykelsen ble totalt da nederlenderen ribbet nordmannen for ledertrøyen i samme slengen. En tro kopi av fjorårets etappe til Rjukan, da et lite samhørig norsk landslag lot Roompot-rytteren lure seg unna.

På denne tredje etappen var Boasson Hagen tidvis distansert fra teten. Sander Armée (Lotto Soudal) og Robert Power (Orica) rykket fra ham i 1. kategorien Kanthaugen (2.5 km à 9.3 prosent). Men Dimension Data-rytteren satte et stødig tempo oppover og et halsbrekkende tempo nedover, for å innhente duoen.

Men løftet frem av hengivne fans og utallige ”Heia Edvald”-plakater langs veien, blir hjemmefavoritten overmodig. Den antatt beste spurteren i tetgruppen kunne sittet rolig, men rudsbygdingen angriper ut av en sving, prematurt 13 kilometer fra mål.

– Jeg fikk bare en stor luke gjennom svingen. Jeg hadde ikke tenkt å støte der. Men da det ble luke, kjørte jeg bare på. Jeg brukte ikke altfor mye krefter og prøvde å kontrollere. Jeg hadde håpet på mer er medvind, sier Boasson Hagen – mens han ser etappevinner Weening kles i gult på podiet.

Boasson Hagen levde opp til arrangørens velorganiserte «Eddy-sirkus» ved å vinne åpningsetappen i Asker. På sin egen 30-årsdag. På selveste 17.mai. På Lillehammer kunne han imidlertid ikke innfri.

På sin egen hjemmebane tapte han 16 sekunder til den nye sammenlagtlederen og endte på en skuffende 14.plass. Nå ligger han på 4.plass sammenlagt, 12 sekunder bak Weening, med to etapper igjen. Simon Gerrans (Orica-Scott) og Armée (Lotto Soudal) ligger seks sekunder foran.

Knakk setet

Overfor NRKs reporter avslører han at setet ble ødelagt med seks kilometer igjen. Bakom podiet, etter å ha mottatt den grønne poengtrøyen foran sitt eget publikum, innrømmer han at setet-bruddet ikke var den avgjørende faktor. Det var beina og distribueringen av kreftene som sviktet.

– Laget gjorde en kjempebra jobb for å holde det samlet på rundene. I siste gang opp bakken, kjente jeg at det ble for tungt. Heldigvis klarte jeg å kjempe meg tilbake før toppen, sier Boasson Hagen – som ble mer og mer stakkato i tråkket da han jaktet Armée og Power opp den såkalte VIP-vegen.

– Orica hadde to mann og jobbet godt sammen. Etter bakken brukte jeg mye krefter for å tette luker og da ble det for tøft. Samarbeidet ble dårlig. Ikke så overraskende siden det dro seg til mot slutten, sier Boasson Hagen – nå kledd i en Dimension Data-jakke, med den tapte ledertrøya godt skjult under.

Lover nye stunt

Lørdag venter etappen til Sarpsborg, der Boasson Hagen overrumplet spurterne med et godt timet soloangrep på siste runde i fjor. Tour of Norway-utgaven i 2016 ble vunnet av Weening, men det var Boasson Hagen som vant de to siste etappene.

Søndag avsluttes rittet med en mer kupert finale i Oslo. Der kan den doble Tour of Norway-vinneren sikre seg de dyrbare sekundene han trenger for å ta sin tredje tittel.

– Jeg må hente mer bonussekunder og finne på flere stunt, lover han med et smil.

– Det er surt (å miste trøya). På hjemmebane hadde jeg håpet å gjøre det bedre. Men Tour of Norway er ikke over ennå, advarer han.

Saken er levert av procycling.no!