BEST: Edvald Boasson Hagen tok årets andre NM-tittel etter et vanvittig angrep kilometeren fra mål. Foto: Einar Landa / NTB scanpix
BEST: Edvald Boasson Hagen tok årets andre NM-tittel etter et vanvittig angrep kilometeren fra mål. Foto: Einar Landa / NTB scanpixVis mer

Boasson Hagen med frekk soloseier i NM

- Jeg er sinnssykt glad for å ta denne seieren her.

BODØ/OSLO (procycling.no): Edvald Boasson Hagen prøvde å avgjøre NM med seks kilometer igjen.

I løypas eneste bakke gikk fjorårsmesteren skikkelig til, men Alexander Kristoff nektet å gi slipp på konkurrentens bakhjul.

Også IAM-duoen Vegard Stake Laengen og Sondre Holst Enger fulgte, men førstnevnte veltet i en sving kort etter toppen.

Det hindret lagkameraten, og plutselig var Norges to største sykkelstjerner alene i front, med Holst Enger jaktende noen meter bak.

Les også: - Jeg roter det til

Joker Byggtorget tok ansvaret i feltet og hentet duoen i front med 3.3 kilometer igjen. Da var det duket for spurt, men det ønsket ikke det sterkeste laget.

Flere Joker-ryttere prøvde nemlig å komme seg av gårde solo, men Sven Erik Bystrøm tettet gang på gang. Det gjorde han også da Vegard Breen spilte sitt kort med to kilometer igjen.

Hyller laget
Igjen ventet man på en spurt, men Bystrøm var sluttkjørt. Det utnyttet Boasson Hagen.

Han angrep med én kilometer igjen og fikk raskt en fin luke.

Den luken klarte ingen å tette. Dermed tok Boasson Hagen sin andre strake NM-tittel, på ekstremt imponerende vis. Det betyr at nordmannen sykler et nytt år i norske trøye på både tempo og fellesstart.

-Det var sinnssykt rask løype og Lillehammer CK kjørte sinnssykt bra, sier Boasson Hagen til TV 2.

- De hadde kontroll sammen med Coop. Lillehammer-gutta kjører jo som noen proffer. Det er helt rått hva de gjorde. De gjorde akkurat det jeg sa. Jeg hadde tenkt til å gå fra bakken og inn alene, men det ble for tøft. Men jeg klarte heldigvis å ta en veldig lang spurt.

Overrasket Kristoff
Han ønsket ikke å vente på en spurt mot Kristoff, som ofte blir hakket for sterk i avslutninger.

- Det var støting og Alex hadde Sven Erik, men han var sliten etter å ha gått etter mange støt, så jeg tenkte å ta han når det roet seg litt og da gikk jeg til med en kilometer til mål og klarte det. Jeg er sinnssykt glad for å ta denne seieren her.

Alexander Kristoff vant spurten bak, men var ikke i nærheten av å hente den ensomme mannen i front. Storfavoritten måtte nøye seg med sølvet, fire sekunder bak vinneren.

- Jeg satt foran han, så det kom litt overraskende på. Han fikk fem meter, og hvis jeg tetter det, tar Holst Enger eller Doffen spurten, sier Kristoff til procycling.no.

- Jeg gamblet på at Joker var sterke nok til å ta han, det var fortsatt en kilometer igjen. Men de fikk ikke helt dreisen på det, så han holdt dessverre unna.

- Taktisk bommert fra din side?

- Det kan du si. Hadde jeg vært på hjulet hans så kanskje jeg kunne fulgt, men jeg hadde vært litt i dødens posisjon da også, for da hadde de kommet bakfra og vi måtte akselerert to ganger. Når han går til der så er det veldig vanskelig, og han var sterk så han fikk jo den luka som holdt.

Kristoffer Halvorsen tok bronsen for sterke Joker Byggtorget, mens Sondre Holst Enger måtte ta til takke med fjerdeplassen etter å ha blitt hindret i spurten.

Les også: - Han kommer til å gremmes lenge

Sterkt brudd
Et stort brudd gikk tidlig i årets NM i Bodø.

Elleve ryttere skulle sette feltet under skikkelig press, selv om de aldri fikk den store luken.

Med alle kontinentallagene representert samt proffen Kristoffer Skjerping, var det et farlig brudd for rytterne som ønsket samling senere i rittet.

Men Coop-Øster Hus satte seg tidlig i front av feltet med mål om å kontrollere for Alexander Kristoff. Og det gjorde de med nesten alle mann.

Dermed fikk bruddet aldri mer enn omtrent to og et halvt minutt og var egentlig ikke en skikkelig trussel før Adrian Aas Stien, Amund Grøndahl Jansen og Kristoffer Skjerping angrep de øvrige med snaut 50 kilometer igjen.

Les også: - De skyter seg selv i foten

Trioen fikk en fin luke, men Coop-Øster Hus og Lillehammer CK, Boasson Hagens hjelpere, holdt dem på trygg avstand.

20 kilometer fra mål var Amund Grøndahl Jansen solo i front, men fikk lagkamerat Markus Hoelgaard opp drøye fem kilometer senere. Joker-duoen fikk dog aldri den store luken. Inn på den siste runden, med elleve kilometer igjen, hadde de 14 sekunder på feltet.

Det var ikke nok.

Grøndahl Jansens eventyr var over ni kilometer før mål, mens Markus Hoelgaard ble hentet noen kilometer senere. Etter det ble det angrepsfest, og der var Boasson Hagen sterkest og smartest.

Les fyldig referat under resultatene.

Resultater:
1. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
2. Alexander Kristoff (Katusha) +4
3. Kristoffer Halvorsen (Joker Byggtorget) samme tid
4. Sondre Holst Enger (IAM) s.t.
5. Herman Dahl (Sparebanken Sør) +5
6. Ole Forfang (Joker Byggtorget) +6
7. Truls Engen Korsæth (Joker Byggtorget) s.t
8. Anders Skaarseth (Joker Byggtorget) +14
9. Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) s.t
10. Reidar Borgersen (Joker Byggtorget) +23

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Slik gikk det til
I strålende sol rullet rytterne passende nok avgårde fra Solparken 12.45 søndag formiddag. Foran de lå 16 runder à 11.8 kilometer. En forholdsvis flat og lite utfordrende rundløype, men en liten knekker halvveis i runden, samt noen tekniske partier, var utfordringene man kunne forvente seg.

Anført av de ti proffene til start tok man fatt på de 189 kilometerne i Bodø, og fra masteren gikk var man i gang med støtecupen. Første gang over bakken var det August Jensen (Coop-ØsterHus) som hadde initiativet. Bodøværingen var svært interessert i å gjøre en solid profil på hjemmebane, og skulle etter hvert viste seg godt frem for hjemmepublikummet.

Lokale helter
Noen minutter senere kom rapportene om at en større gruppe hadde kommet seg avgårde. 15 mann, inkludert Kristoffer Skjerping (Cannondale) hadde fått en luke. Og selvsagt var også August Jensen med på notene her også.

I tillegg hadde han fått med seg sambygdingen Andreas Sandnes Olsen, som også sykler for Coop-ØsterHus. De to har fått mye tid i det lokale rampelyset under NM-uka. De har vært i radiointervjuer og på det lokale kjøpesenteret har Coop hatt oppe bilder av de to, med lykkeønskninger fra den lokale Coopen.

Totalt utgjorde gruppen elleve mann, de ni andre: Kristoffer Skjerping (Cannondale), Amund Grøndahl Jansen og Adrian Aas Stien (Joker-Byggtorget), Carl Fredrik Hagen (Sparebanken Sør), Torjus Sleen (Lillehammer CK),Torstein Træen (Ringeriks-Kraft), Lars Saugstad (Ringerike SK), Adrian Gjølberg (Fixit.no) og Anton Tunset (TVK). Dermed var alle kontinentallagene representert, og de fleste fornøyd med situasjonen.

Stille og rolig
Ved passering ut på den femte runden vaket avstanden på omkring to minutter, og det var Lillehammer CK og Coop-ØsterHus som satt og kontrollerte i feltet. Coop-ØsterHus med ordre fra Stein Ørn i bilen om å holde avstanden på omtrent den avstanden.

Den avstanden holdt seg ut på både den sjette og syvende runden. Det var lite å melde om. Av problemer var det eneste et sykkelbytte for Ole Forfang (Team Joker-Byggtorget), som hadde problemer med kjedet. Daniel Hoelgaard (FDJ) hadde problemer med setet, og surfet en stund på halen og noe bak feltet, men kom seg fint tilbake.

Jensen med teknisk trøbbel
Dessverre for Jensen skulle han få tekniske problemer, og uten hjelp fra den nøytrale servicebilen mistet han kontakt med bruddet og måtte fint slippe seg tilbake til hovedfeltet. Lars Saugstad måtte også slippe bruddet.

Med Jensen ute av gruppen var det tydelig at dynamikken endret seg noe, og samarbeidet ble tydelig noe bedre. Avstanden økte raskt, og ved passering ni runder var avstanden oppe i 2'22.

Avstanden skulle dog snart gå ned igjen. Coop-ØsterHus og Lillehammer CK satte opp dampen litt igjen, og dro ned avstanden med 30 sekunder, for å ha kontroll på de ni som satt igjen i bruddet. Og avstanden skulle fortsette å synke, i det Coop-ØsterHus satte alle mann til pumpene. Med 67 kilometer til mål hadde avstanden falt helt ned til 1'15. Tydelig at det begynte å dra seg til inn mot avslutningen nå.

Velt i bruddet
Med Alexander Kristoff, Fredrik Strand Galta og Krister Hagen på halen av toget sitt fortsatte Coop-ØsterHus å ha initiativet i hovedfeltet, som nå var kraftig redusert. Ved passering fem runder igjen var det omtrent 40 mann igjen, og rogalendingene begynte virkelig å tømme seg for å legge press på både brudd og feltet.

Over rundens knekker med 53 kilometer til mål begynte de å røre på seg i bruddet. Først var det Adrian Gjølberg som satte fart, før Amund Grøndahl Jansen og Adrian Aas Stien tok over. De to Joker-gutta dro opp farten over toppen, og Torstein Træen mistet kontakten.

I full strekk satte gruppen utfor i stor fart, og i et teknisk parti gikk det galt for Adrian Gjølberg, som veltet. Velten førte til splitt i gruppen, og Aas Stien, Grøndahl Jansen og Skjerping dro avgårde alene. Ved passering fire runder til mål hadde de tre en luke på omtrent 15 sekunder til Andreas Sandnes Olsen, Carl Fredrik Hagen, Torjus Sleen og Torstein Træen. Anton Tunset hadde mistet kontakten. Feltet var nå halvannet minutt bak igjen.

Joker angriper
Med bruddet fragmentert og bare tre mann igjen i ledergruppen begynte spillet for alvor å dra seg til å hovedfeltet. Med omtrent fire mil igjen til mål, på vei opp bakken, kom det et dypt angrep fra Jokers Anders Skaarseth.

Lillehamringen kom i stor fart bakfra og klarte å få en solid luke over toppen. Angrepet var en katalysator som utløste en rekke angrep og fartsøkninger i hovedfeltet. I en vanskelig sving ned bakken var det en Ringeriks-Kraft-rytter som veltet og ble liggende i grøften, mens angrepene fortsatte å komme på sletten i bunnen av bakken.

Lillehammer CK var aktive med to mann i front, og Sven Erik Bystrøm lettet også rumpen fra settet. Dog skulle det hele samle seg igjen på flatene etter bakken, og Skaarseth ble også hentet.

Coop-Øster Hus satte seg straks tilbake i front av feltet, men hadde færre ryttere igjen til å dra opp tempoet. Dermed gikk ikke avstanden til trioen i front særlig ned.

Men da Vangstad satt inn et støt på neste runde, ble tempoet igjen høynet. Heller ikke Sparebanken Sør-rytteren klarte å rive seg løs, men avstanden var nede i 40 sekunder med to runder igjen.

Kristoffs hjelpere tok igjen kommandoen i det stadig tynnere hovedfeltet. Boasson Hagen hadde da også satt frem sine kamerater i Lillehammer CK, og spesielt Tobias Foss gjorde en meget sterk jobb.

Finalen
Da var det snart over for trioen i front. Grøndahl Jansen gikk solo omtrent 20 kilometer før mål, mens de to øvrige ble hentet inn. Joker-rytteren i front hadde dog ikke mer enn 15-20 sekunder med 18 kilometer igjen.

Med 15 kilometer igjen ble han tatt igjen av lagkamerat Markus Hoelgaard. Dermed ble en duo i front. Med ni kilometer igjen hadde Grøndahl Jansen gjort sitt.

Markus Hoelgaard var solo i front med en ledelse på snaut 20 sekunder. Rasmus Tillers siste magedrag gjorde at luken var minimal før rundens bakke for siste gang.

Da gikk Edvald Boasson Hagen skikkelig til. Kristoff, Stake Laengen og Holst Enger fulgte, men IAM-duoen mistet kontakten da Stake Laengen gikk i bakken.

I feltet tok Joker opp jakten på de i front. Med 3.3 kilometer igjen var det samlet. Flere angrep kom, men Bystrøm holdt det samlet for Kristoff.

Inntil Boasson Hagen angrep med kilometer igjen. Da var det ingen som fulgte.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.