I AKSJON: Edvald Boasson Hagen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
I AKSJON: Edvald Boasson Hagen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Sykling:

Boasson Hagen misset i finalen

Nordmannen satt strålende med i den siste bakken, men kom seg ikke i posisjon til å kjempe om seieren.

(procycling.no): Foruten om to velt på de siste to milene, var det de siste fem kilometerne hvor det virkelig ble spennende på den første etappen i Critérium du Dauphiné.

Med den siste bakken kun fire kilometer fra mål, ble det for tøft for flere av de beste spurterne. Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Michael Valgren og Dylan Teuns var bare noen av rytterne som angrep i bakken, men inn mot mål var det et kraftig redusert hovedfelt som kom samlet.

Edvald Boasson Hagen var blant rytterne som kom seg fint med over toppen av bakken, men inn på oppløpet maktet ikke nordmannen å få en god posisjon.

Dermed var han altfor langt bak til å kunne gjøre noe i spurten, og måtte heller se at Daryl Impey (Mitchelton-Scott) tok en soleklar seier foran Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) og Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe).

I tillegg til Boasson Hagen, kom også både Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) og Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert) inn med samme gruppe. De to maktet faktisk også å plassere seg foran Boasson Hagen, med henholdsvis 22.- og 25. plass, mens Boasson Hagen ble nummer 37 på etappen.

"Perfekt etappe" for Boasson Hagen

En dag for bruddet, spurterne eller de angrepsvillige bakkespesialistene? Det var mange potensielle scenarier foran den første etappen i Critérium du Dauphiné.

Hele syv kategoriserte stigninger var det på den 179 kilometer lange etappen, med tre av dem på de siste fire milene og med toppen av den siste kun fire kilometer fra mål.

Med løypens kuperte terreng ble etappen av flere omtalt som en stor mulighet for Edvald Boasson Hagen - én av tre norske deltakerne i rittet.

Lite brudd

Da bruddet kun bestod av tre ryttere, Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) og Nicolas Edet (Cofidis), ble det fort klart at det ville bli en kamp mellom rytterne fra hovedfeltet på de siste fire milene.

Hovedfeltet ga bruddet på det meste en ledelse på seks minutter, men kjørte avstanden kontrollert inn mot de siste milene, anført av Quick-Step Floors og Vital Concept.

Da forspranget kom ned i 20 sekunder med 18 kilometer igjen, angrep Edet og fikk med seg Craddock. Feillu ble raskt kjørt inn, og med elleve kilometer igjen ble også de to siste utbryterne hentet.

Dermed var det et samlet felt som skulle om kjempe om eieren på den siste runden i Saint-Just-Saint-Rambert, hvor hovedutfordringen altså var klatringen opp til Côte du Barrage de Grangent (1,3 kilometer à 4,5 prosent). Allerede på den første av de to rundene i målbyen var det en velt, og med ni kilometer igjen kom det enda en velt som splittet opp feltet.

Posisjonskampen var videre hektisk inn mot de siste par kilometerne, men nordmennene og de viktigste rytterne i sammendraget og i kampen om etappeseieren kom seg unna de to veltene.

Flere angrep ble det i bakken, men til slutt var det en relativt stor gruppe som kom inn til mål.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.