TEMPO: Boasson Hagen ble nummer syv på EM-tempoen. Her fra tempoen på den nest siste etappen i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
TEMPO: Boasson Hagen ble nummer syv på EM-tempoen. Her fra tempoen på den nest siste etappen i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / Jeff PACHOUDVis mer

EM i Herning

Boasson Hagen nummer syv i EM

Nordmannen med god tempo, da belgier ble Europamester.

(procycling.no): Etter at både damenes og herrenes U23-tempo ble sterkt preget av regn og vind på torsdag formiddag, skinte solen over danske Herning da Europamesteren på tempo skulle kåres på ettermiddagen.

Der fikk Victor Campenaerts til slutt revansje for andreplassen i fjorårets EM. I et meget tett ritt, var fire ryttere innenfor åtte sekunder med 2,5 kilometer igjen.

Campenaerts beholdt ledelsen sin helt inn til mål, og tok en knepen seier foran Maciej Bodnar (Polen, to sekunder bak), Ryan Mullen (Irland, fire sekunder bak) og Mathias Brändle (Østerrike, ni sekunder bak).

–Jeg kjente fra starten at jeg hadde god fart i beina. Det var en spesiell løype, med lange, rette strekninger. Jeg visste allerede etter fem minutter at jeg hadde en kjempedag, sier Campenaerts i et intervju vist på Eurosport Player. Campenaerts har tidligere også vunnet tempoen i EM, men da som junior.

Boasson Hagen med mesterskapsbeste

Det er kun andre gang det også arrangeres EM for seniorene, et mesterskap som tidligere har vært forbeholdt juniorer og U23-ryttere.

Dermed var tempoen en god mulighet for Edvald Boasson Hagen til å gjøre sin beste mesterskapstempo noensinne.

Boasson Hagen har vunnet ni NM-gull på tempo, men hadde kun en 13. plass fra OL i London som sitt beste internasjonale resultat før EM-tempoen i Herning.

Der tok han en solid syvendeplass, ett minutt og 22 sekunder bak vinneren Campenaerts.

– Jeg hadde håpet på bedre. Det var en ganske hard løype, og jeg hadde ikke de største forventningene. Jeg har vært forkjølet, og det var mer for å få kjøre gjennom. Det føltes ut som det var motvind begge retninger, sier Boasson Hagen i en video på Facebook-siden til Norges Cykleforbund.

Boasson Hagen er sammen med Alexander Kristoff to av de største favorittene på søndagens fellesstart.

Nederlender åpnet best

I tillegg til Boasson Hagen, deltok også Truls Korsæth for Norge.

Astana-proffen Korsæth kjørte bra underveis fra et tidlig startnummer, og kom i mål som nummer to av syv ryttere (Korsæth ble til slutt nummer 19).

Bak ham hadde flere kjørt fortere på mellomtidene, og aller raskest ut på det første punktet var nederlenderen Jos van Emden, med Boasson Hagen på en fjerdeplass, ti sekunder bak.

Det var dessverre for nordmannen det nærmeste han var teten. Utover på de andre mellomtidene ble det fort klart at han ikke ville kunne kjempe om medaljene.

Sekundstrid om seieren

Ved andre mellomtid, halvveis i den 45 kilometer lange løypa, var Boasson Hagen 38 sekunder bak ledende Ryan Mullen (Irland).

Mullen hadde på sin side Maciej Bodnar (Polen), Mathias Brändle (Østerrike), Van Emden, Martin Toft Madsen (Danmark) og Victor Campenaerts (Belgia) innenfor 20 sekunder bak seg.

På den neste passeringen forsvant både Madsen og van Emden fra seierskampen, en kamp som dermed skulle stå mellom fire ryttere.

Etter å ha vært nærmere 20 sekunder bak, suste Campenaerts inn til ledelsen ved det tredje passeringspunktet, fem sekunder foran Mullen, med Bodnar og Brändle ytterligere tre og fem sekunder bak.

Den sitsen holdt seg helt inn til mål, og dermed vant Campenaerts.

Mesterskapet fortsetter med fellesstarter i helgen, og avsluttes med herrenes fellesstart på søndag.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!