Boasson Hagen parkerte konkurrentene

Vant igjen på siste etappe av Tour of Norway.

SARPSBORG/OSLO (procycling.no): Søndag ble Tour of Norway 2016 avsluttet etter 163 kilometer fra Drøbak til Sarpsborg.

Etter at Odd Christian Eiking økte tempoet i hovedfeltet angrep Edvald Boasson Hagen. Dimension Data-rytteren kjørte alene inn til mål og tok sin andre etappeseier på like mange dager.

— Det var utrolig digg, det var glatt og teknisk. Jeg så det var en mulighet så jeg støtet og kjørte inn. Det var eneste muligheten for å prøve å ta inn noe i sammendraget, sa etappevinneren til TV2 etter målgang.

Boasson Hagen klarte ikke å ta nok tid på Pieter Weening, men passerte Sondre Holst Enger i kampen om andreplassen.

— Det var ikke et planlagt angrep. Vi tenkte å gå for spurten, men jeg så en mulighet og måtte bare prøve. Jeg er glad for at det ble etappeseier og andreplass i sammendraget.

For Sondre Holst Enger ble det nok en andreplass, men IAM-syklisten var ikke alt for skuffet etter målgang.

— Han Edvald han er en luring. Det var smart det han gjorde. Men det var kjedelig vi ikke tok han igjen. All ære til Edvald. Han var en verdig vinner. Selv er jeg godt fornøyd med Tour of Norway, sa Holst Enger til TV2.

Nederlandsk sammenlagtseier Pieter Weening vant rittet sammenlagt. Roompot-rytteren la grunnlaget for seieren da han vant den andre etappen, med målgang på Rjukan, i ensom majestet.

Den rutinerte 35-åringen er den andre nederlender som vinner Tour of Norway, etter Wilko Kelderman som vant rittet i 2011.

Slik gikk det til: Allerede da rittdirektør Anders Linnestad veivet etappen i gang, gikk de første angrepene. Av de 107 rytterne som stilte til start var det to mann som kom seg med i det første skikkelige bruddet.

Luis Mas Bonet (Caja Rural) og Matthias Krizek (Roth) fikk en ledelse på to minutter etter snaue tre mil.

Brudduoen lite fornøyd med selskap Fredrik Strand Galta (Delko Marseille), Krister Hagen (Coop), Andreas Vangstad (Sparebanken Sør) og Richard Larsen (Tre Berg) kom seg etter hvert opp til duoen, men samarbeidet fungerte dårlig i seksmannsgruppen.

Det førte til at de to første bruddkameratene, Bonet og Krizek, angrep fra bruddet. Kvartetten bak de to ble slukt av hovedfeltet, og med seks mil igjen hadde brudduoen en ledelse på snaue seks minutter.

Boasson Hagen knapper innpå Ved den innlagte spurten i Fredrikstad plukket Edvald Boasson Hagen opp det siste bonussekundet, og var med det bare tre sekunder bak Sondre Holst Enger i sammendraget.

Med fire mil igjen av Tour of Norway 2016 tok brudduoen fatt på den første av tre avsluttende runder i Sarpsborg. Hovedfeltet, ledet av Dimension Data, fulgte 4:22 etter.

To mil fra mål hadde ledelsen krympet til ett minutt, og da rytterne gikk løs på den siste runden var avstanden bare 47 sekunder.

Edvald støter Syv kilometer fra mål angrep Edvald Boasson Hagen. Han fikk raskt en ledelse på 15 sekunder, men ledelsen ble ikke stor nok til å ta over den gule trøya.

Rudsbygdingen avsluttet Tour of Norway sterkt med to etappeseire på rad.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.