Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boasson Hagen sikret ni norske VM-plasser

Men forbundet sender neppe flere enn sju ryttere.

GJORDE JOBBEN: Edvald Boasson Hagen (t.h.) leverte et strålende Polen Rundt og ble nummer tre sammenlagt etter blant annet to etappeseirer. Dermed sikret nordmannen full VM-kvote på ni ryttere, men den kommer neppe til å bli brukt opp.Foto: SCANPIX/EPA/JACEK BEDNARCZYK
GJORDE JOBBEN: Edvald Boasson Hagen (t.h.) leverte et strålende Polen Rundt og ble nummer tre sammenlagt etter blant annet to etappeseirer. Dermed sikret nordmannen full VM-kvote på ni ryttere, men den kommer neppe til å bli brukt opp.Foto: SCANPIX/EPA/JACEK BEDNARCZYK Vis mer

Norge får stille med full kvote, ni ryttere, i sykkel-VM neste måned etter Edvald Boasson Hagens (22) herjinger i Tour de Pologne. Men sykkelforbundet sender neppe flere enn sju.

Boasson Hagen vant to etapper tidligere i uken og sikret tredjeplassen sammenlagt i verdenstourrittet lørdag. Columbia-rytterens seks triumfer denne sesongen og Thor Hushovds (31) fem seirer har sendt norsk sykkelsport i drømmeland.

Aldri før har Norge stilt med ni ryttere. På det meste sto sju nordmenn på startstreken i 1989. Da fullførte bare Atle Kvålsvoll (21.-plass).

- Vi ønsker kun å benytte oss av det antallet ryttere vi mener er riktig ut fra forbundets uttakskriterier. Det vil si at vi kan ende et sted mellom fem og ni ryttere, sier sportssjef Steffen Kjærgaard (36) i Norges Cykleforbund til NTB.

To kvalifisert
Norske syklister har vunnet 18 internasjonale ritt denne sesongen. Av dem har Boasson Hagen seks seirer og Hushovd fem. De øvrige (med én seier hver) er Kurt Asle Arvesen, Alexander Kristoff, Frederik Wilmann, Lars Petter Nordhaug, Ole Haavardsholm, Sondre Gjerdevik Sørtveit og Stian Remme.

Ifølge uttakskriteriene forsvarer kun Boasson Hagen og Hushovd en plass. Men også Arvesen bør regnes som norsk VM-rytter - og trolig kaptein sammen med Boasson Hagen. Men ut fra den beinharde løypeprofilen i VM er det nærliggende å tro at også Gabriel Rasch, Nordhaug, Wilmann og Remme får VM-billett.

Slik NTB vurderer det, er ingen andre norske ryttere gode nok til å forsvare en VM-plass. Kristoff blir ett av Norges håp i U23-VM, der han trolig får med seg fire ryttere.

FOR STOR KVOTE: Norge er inne i det virkelig gode sykkelselskap når sykkelforbundet nå kan ta med ni ryttere til fellesstart for proffene i VM. Sportssjef Steffen Kjærgaard har imidlertid et problem: I utgangspunktet har han ikke ni ryttere å sende. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FOR STOR KVOTE: Norge er inne i det virkelig gode sykkelselskap når sykkelforbundet nå kan ta med ni ryttere til fellesstart for proffene i VM. Sportssjef Steffen Kjærgaard har imidlertid et problem: I utgangspunktet har han ikke ni ryttere å sende. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Ingen U23-ryttere er aktuelle for proffenes VM-ritt, bekrefter Kjærgaard overfor NTB.

Sportssjefen vil gjøre VM-uttaket bare få dager etter at den offisielle rankingen fra Det internasjonale sykkelforbundet bekrefter Norges kvote. Det blir klart 15. august.

Ved siden av Norge, får Spania, Italia, Australia, Tyskland, Russland, Luxembourg, Belgia, Storbritannia og USA med ni ryttere i VM. Blant store sykkelnasjoner som må klare seg med tre, er Nederland, Frankrike, Sveits, Sverige og Danmark.

Har VM som mål

Edvald Boasson Hagen presterte sin beste plassering sammenlagt i et etapperitt som profesjonell med tredjeplassen i Tour de Pologne. Unggutten, som har to etappeseirer (en i lagtempo) fra Giro dItalia og klassikertriumf i Gent - Wevelgem som årets høydepunkter, ser lyst mot VM.

- VM er et stort mål for meg, og jeg vil forsøke alt jeg kan å finne toppformen til det. Selv om jeg ikke skal sykle Vuelta a Espana, har jeg bevist før at det går an å trene meg selv i form, sier Boasson Hagen til NTB.

Før Tour de Pologne og to etappeseirer der, hadde ikke 22-åringen syklet ritt siden NM i juni. Kommende rittprogram: Hamburg-klassikeren, Eneco Tour, Tour of Britain og VM.

En stopp 2 kilometer før mål på grunn av velt foran i feltet, hindret Boasson Hagen fra å kjempe om sin tredje etappeseier i Polen lørdag. I stedet gikk seieren til lagkamerat André Greipel. Sammenlagt vant regjerende verdensmester Alessandro Ballan.

VM avvikles i sveitsiske Mendrisio i slutten av neste måned.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media