Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edvald Boasson Hagen

Boasson Hagen snakker ut om dramaet i Doha - Tenker at vi renser lufta når vi møtes

- Jeg må være roligere, sier Dimension Data-rytteren.

SMILENDE: På treningsleir i spanske Calpe er det god tone mellom teamsjef Douglas Ryder og lagets stjerne Edvald Boasson Hagen. Her gjøres forberedelsene til den viktige 2017-sesongen, der VM i Bergen er det store målet for den norske mesteren. FOTO: procycling.no
SMILENDE: På treningsleir i spanske Calpe er det god tone mellom teamsjef Douglas Ryder og lagets stjerne Edvald Boasson Hagen. Her gjøres forberedelsene til den viktige 2017-sesongen, der VM i Bergen er det store målet for den norske mesteren. FOTO: procycling.no Vis mer

CALPE (procycling.no): Sesongen til Edvald Boasson Hagen er fremdeles en drøy måned unna. Den bedagelige atmosfæren som tilhører et Calpe i lavsesong, minner derfor lite om VM-tumultene i Doha eller nesten-seieren i Paris-Roubaix, to betegnende øyeblikk i nordmannens solide 2016-sesong.

Det er imidlertid bare erfaringen høstet fra 5.plassen i klassikernes dronning som Dimension Data-rytteren synes å ta med seg inn i 2017, selv om konflikten med landsmann Alexander Kristoff virker å forbli et uavklart spørsmål idet VM på hjemmebane nærmer seg i horisonten.

Tre måneder har passert, men ettertankes kalde lys har gitt lite klarhet til hva som egentlig skjedde med «opptrekket i Doha». Motstridende meninger og analyser har kastet en slags Rashomon-effekt over fjorårets VM-finale, som utvilsomt vil leve videre som en kontroversiell klassiker i norsk sykkelhistorie.

Og hvis denne rivaliseringen blir sykkel-Norges egen vri på Anquetil-Poulidor, er det iallfall liten tvil rundt rollebesetningen.

For mens (Jacques) Kristoff valgte en karakteristisk offensiv og konfronterende linje i media, har (Raymond «Poupou») Boasson Hagen like fullt opptrådt i kjent stil. Myk i fremtoningen og forsiktig i uttalelsene, alltid servert med en ordknapp Reodor Felgen-aktig karisma som kanskje vil tjene «Edvald» en plass i en fremtidig norsk kulturkanon.

Særlig hvis han en gang skulle vinne en stor klassiker, eller kanskje et VM på hjemmebane. Uansett, Boasson Hagen er klar til å legge Kristoff-polemikken bak seg.

- Jeg tenker at vi renser luften når vi møtes en gang, og at vi løser det da. Det er ikke noe vi trenger å krangle om i media hvertfall. Jeg er ferdig med saken, sier Boasson Hagen til procycling.no under Dimension Datas treningsleir Calpe.

OPPLAGT: Med vinterpausen snart over lader Boasson Hagen opp til den nye sesongen i spanske Calpe, der den norske mesteren tok seg tid til å prate om VM, Paris-Roubaix og Kristoff. FOTO: procycling.no.
OPPLAGT: Med vinterpausen snart over lader Boasson Hagen opp til den nye sesongen i spanske Calpe, der den norske mesteren tok seg tid til å prate om VM, Paris-Roubaix og Kristoff. FOTO: procycling.no. Vis mer

En to uker lang ferie i Tokyo og forlovelsen med sin kjære Marlen. Begge var nyttige distraksjoner fra VM-kontroversene gjennom vinterpausen. For å kunne koble av skikkelig, og lade batteriene inn mot den viktige 2017-sesongen, har Boasson Hagen også aktivt unngått nyheter og artikler om den påståtte dolken i Kristoffs rygg.

- Det ser ikke ut til at det blir mindre skriving heller, sier han med latter i stemmen mens procycling.no spør om tiden etter Doha.

- Jeg har ikke lest veldig mye om det. Men jeg er heller ikke en som leser mye (sykkel-)nyheter på nett og sånn. Jeg følger med innimellom, og jeg har sett at det har vært mye nå. Men jeg føler ting går fremover nå, og det er ikke så mye å få gjort med ting som har skjedd. Man må legge det bak seg.

Forspilte Tour-sjanser

Boasson Hagen retter altså fokus fremover, men tar også med seg gode opplevelser fra den forrige sesongen inn i den nye. I 2016 vant 29-åringen ni ganger. Det er fire færre en Kristoff, men «Poupou» slår «Maître Jacques» på den kvalitative fronten med to triumfer i WorldTouren.

Etappeseirene i Critérium du Dauphiné og Eneco Tour, sistnevnte på den ikoniske Muuren i Geraardsbergen etter en anarkistisk dag gjennom Flandern, trekkes frem som sesongens høydepunkter.

Etter NM-gullet i oppkjøringen så det også lovende ut med tanke på Tour de France. Rittet ble en kollektiv suksess for Dimension Data, med hele fem etappeseirer. For rudsbygdingen personlig ble touren en salig blanding oppløftende prestasjoner og stang ut.

MANGLET TOUR-ETAPPEN: I en ellers god sesong for Boasson Hagen var det etappeseieren i Tour de France som glimret med sitt fravær. Her er den norske mesteren i brudd med Sagan, Matthews et al på etappen til Revel. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
MANGLET TOUR-ETAPPEN: I en ellers god sesong for Boasson Hagen var det etappeseieren i Tour de France som glimret med sitt fravær. Her er den norske mesteren i brudd med Sagan, Matthews et al på etappen til Revel. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

I brudd på etappen til Revel ble han tilsynelatende sperret i spurten av Greg Van Avermaet inne langs gjerdet, og dermed hindret i å ta opp kampen mot etappevinner Michael Matthews. Dog var det på etappen til Bern at den virkelige muligheten glapp, sier nordmannen, som ikke har vunnet en Tour-etappe siden det magiske året 2011.

- Jeg tok vel rekord på makswatt (i Revel), og det var ikke sånn at jeg ikke hadde en bra spurt. Jeg ble sperret, men tror ikke jeg hadde så mye mer inne. Det var sikkert en riktig plassering (3.plass) sånn sett. Matthews hadde også 54-storskive på, mens jeg hadde 53. Med litt tyngre gir hadde jeg kanskje gått fortere. Men det er lett å si etterpå.

- Så jeg følte egentlig ikke at en seier glapp der. Men jeg følte det i Bern. Da hadde jeg ikke noe bra resultat (9.plass), men trodde sjansene var store. Jeg følte meg veldig bra, men rotet det til og ble skikkelig sperret. Jeg tror en bedre topplassering røk der, sier Boasson Hagen om etappen der Peter Sagan vant knepent foran Kristoff og 3.plassen gikk til Sondre Holst Enger.

Roubaix-drømmen lever

En virkelig topplassering glapp også i Paris-Roubaix. Bildene fra velodromen etter målgang, av en utmattet og amper Boasson Hagen som slår fra seg soigneur-ens flasker, var en første indikasjon på forspilte sjanser og taktisk overmot. Rittet var likevel et etterlengtet gjennombrudd for nordmannen, som kjørte sin første finale i brosteinsmonumentet og endte på 5.plass.

- Jeg er en erfaring rikere. Utvilsomt. I ettertid kan man kanskje si at jeg var litt for ivrig på forskjellig ting, og at jeg kunne spart kreftene litt bedre. Men samtidig, når man sitter i en slik finale, aner man ikke hvordan de andre er. Alle er ganske kokte, og hvis jeg ikke tetter en luke, kan det være at den aldri blir tettet. Og det kan hende de andre detter av hvis jeg prøver å gå, sier han om det taktiske spillet som utspant seg på de siste kilometerne.

Roger Hammond, nordmannens sportsdirektør i Dimension Data, hadde en nokså tilgivedene omskrivning av elevens tvilsomme disposisjoner, da han etter rittet poengterte hvordan «ingen andre ønsket denne seieren mer enn Edvald».

- Erfaringsmessig vet jeg nå at man må være litt roligere. Men samtidig, man vet aldri hva som kommer til å skje. Det er ikke så lett å bli klok på den biten. Man skal ta avgjørelser i løpet av små sekunder, og til og med da kan det være for sent, sier Boasson Hagen - som også hadde en liknende oppvisning i utemmet offensivitet i finalen av fjorårets Milano-Sanremo.

FOR HET: Boasson Hagen jakter etter Tom Boonen på utkanten av Roubaix. Inne på velodromen gikk nordmannen tom for krefter. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FOR HET: Boasson Hagen jakter etter Tom Boonen på utkanten av Roubaix. Inne på velodromen gikk nordmannen tom for krefter. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Å forholde seg kald, være kalkulert eller ta en bløff - dette er attributter som noen ganger ikke kultiveres nok i det taktiske repertoaret hos talent som Boasson Hagen. Det vil si «overnaturlige» talent som allerede i tidlig alder vinner på bestilling uten å måtte tenke så altfor mye.

Selv tror ikke den tidligere Gent-Wevelgem-vinneren at han er en naturlig bløffmaker à la Thomas Voeckler, ei heller noen kjølig taktiker som Roubaix-vinneren Hayman. I hvert fall ikke ennå.

– Det er vanskelig å late som man ikke er sliten, eller mer sliten enn det man faktisk er. Er man alene (uten lagkamerater) i et brudd, prøver man som regel å bruke minst mulig krefter. Jeg prøver ikke å vise kreftene mine mer enn jeg må. Hvis grimasene kommer, er det fordi jeg ikke klarer å holde dem tilbake. Og så pleier jeg ikke å ha så mye grimaser uansett. Men jeg blir vel litt skeiv i hode og henger litt med ryggen. Så man kan se det på kroppsspråket mitt, når jeg begynner å bli sliten, og jeg bruker vel mye energi på å holde det tilbake, avslører han.

- Han som vant…. Hayman. Han har vært med i mange år, og klarte å fake den ganske godt, smiler Boasson Hagen.

Ikke så rart Hayman spilte kortene sine godt. 38-åringen hos Orica syklet sin 15. utgave av Paris-Roubaix. Boasson Hagen syklet bare sin femte. Tre ganger har han måttet stå over rittet han liker best, på grunn av skade. Men fremgangen er merkbar.

- Jeg tror man blir bedre og bedre år for år. Samtidig har jeg vært skadefri i oppkjøringen de siste årene. Det hjelper, sier den snart 30 år gamle Dimension Data-rytteren.

- Jeg hadde mistet en del styrke tidligere. Det ville jeg endre. Jeg ville trene opp mer punch og utholdenhet. Pluss at jeg har blitt eldre. Da får man vel også mer utholdenhet. Jeg tror det er hovedgrunnene.

Et åpent VM i Bergen

«Eddy Boss», det makeløse naturtalentet nesten knust under vekten av Team Skys rigide regimet, virker derfor gradvis å bygge seg opp mot gammel storhet og tidligere høyder. Årets Roubaix var tredje gang på to år at han skaffet seg innpass i en finalen i et monument – et av sykkelsportens mest eksklusive selskap.

2017 blir hans tredje sesong for Qubeka-laget og duker forhåpentligvis for flere fremskritt i slagplanen Boasson Hagen la sammen med treneren Fredrik Mohn etter gjenforeningen i 2015: «Målet om å bli bedre hvert eneste år».

- Jeg håper fremgangen fortsetter. Målet er å ta nye steg hele tiden, og det føler jeg at jeg har gjort, sier han selv, og for får støtte av statistikken som viser at han tok fem seiere i 2015 og altså ni seiere i 2016. Ikke siden 2009 (14) har han vunnet like mange ganger.

KONGEN AV MUUREN: Seieren på 7. etappe av Eneco Tour var det siste Boasson Hagen gjorde før han dro til VM i Doha, hvor en god sesong fikk en bråkete avslutning. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KONGEN AV MUUREN: Seieren på 7. etappe av Eneco Tour var det siste Boasson Hagen gjorde før han dro til VM i Doha, hvor en god sesong fikk en bråkete avslutning. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Hva gjelder rittprogrammet blir imidlertid mye som før. Volta ao Algarve, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Tour of Norway, Critierium du Dauphiné, Tour de France og Tour of Britain. Alt sammen bygger opp mot et naturlig crescendo, som blir VM på hjemmebane.

Løypen i Bergen har Boasson Hagen prøvd flere ganger, og han skal nok stable på plass en ekstra treningstur til Bergen før september kommer. Traseens hovedfokus er den 1.5 kilometer lange stigningen til «Mount Ulriken», som skal forseres tolv ganger. En klassikeraktig løype som passer både han selv og Kristoff, mener rudsbygdingen.

- Det er mange muligheter, tror jeg. Det er en løype hvor man ikke vet helt hva som kommer til å skje. Man sier alltid at VM kommer til å bli hardt, og at små grupper vil komme først til mål. Men jeg tror det er mange muligheter og at man kan gå veldig fort opp den bakken.

Men hva med harmonien i det norske laget? I intervju med procycling.no forrige uke prøvde Kristoff å roe gemyttene ved å understreke at de norske VM-mulighetene så svært gode ut. Med han selv og Boasson Hagen som ledere. Kristoff vedgikk også at løypen passet Boasson Hagen noe bedre enn han selv. Den uttalelsen registreres høvisk.

- Han er også utrolig sterk og imponerer, svarer Edvald uoppfordret.

- Det blir spennende å se hvem som kjører best i oppkjøringen til VM, sier han videre, med et hint av intern konkurranse og en dirrende uro i idyllen.

Saken er levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling