FIKK DET TØFT:  Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) gjorde nok en god etappe i Tour de France, men stivnet i den tøffe stigningen mot mål. Foto: EPA/YOAN VALAT
FIKK DET TØFT: Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) gjorde nok en god etappe i Tour de France, men stivnet i den tøffe stigningen mot mål. Foto: EPA/YOAN VALATVis mer

Boasson Hagen stivnet i siste bakke

Fikk det tøft i finalen.

RODEZ/BERGEN (procycling.no): Greg Van Avermaet (BMC) vant den 13. etappen av Tour de France foran Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) etter en seig langspurt.

Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) hadde pekt ut denne etappen som en seiersmulighet, men nordmannen hadde en dårlig posisjon inn i bakken, og stivnet også tidlig.

Dermed kom han inn et stykke bak teten, og ble til slutt nummer 30.

- Det var hardt. Det var sinnsykt hardt og varmt hele dagen. Jeg hadde ingenting å gi på slutten der. Laget gjorde en bra jobb og kjørte sterkt, men det holdt ikke mot slutten, sier Boasson Hagen til procycling.no og resten av pressekorpset etter målgang.

Kristoff forsøkte
Kristoff var også med i spurten, men avslutningen var som ventet for hard for den spurtsterke nordmannen.

Marco Haller (Katjusja) dro kapteinen sin frem til andreposisjon inn i bakken, men det ble likevel for tøft til slutt.

- Jeg prøvde. Jeg følte meg bra underveis, men jeg hadde håpet bakken var kortere, sier Kristoff til procycling.no like etter målgang.

- Jeg hadde hjelp fra Marco siste kilometeren og satt perfekt plassert, men det hjalp ikke. Jeg hadde ikke gode nok bein til å kjempe mot de beste opp den bakken, fortsetter han.

Slik gikk det til
Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) meldte før start at han ønsket å være med i bruddet i dag, men slik gikk det ikke.

Utbruddet fikk noe overraskende gå allerede etter et par kilometer.

Rytterne i front var Cyril Gautier (Europcar), Nathan Haas (Cannondale-Garmin), Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement), Alexandre Geniez (FDJ), Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal).

Nok en gang var etappen preget av ekstreme temperaturer, og mange ryttere slet stort i varmen.

Giant tok ansvar
Fordelen for de norske var at Giant-Alpecin ikke kom med i bruddet, og derfor tok ansvaret for å kjøre dem inn, for sin spurter John Degenkolb (Giant).

Avstanden ble aldri stort mer enn fire minutter, og dermed lå det an til å samle seg mot slutten.

På den innlagte spurten var som vanlig Andre Greipel (Lotto-Soudal) overlegen, og tjente dermed et par poeng på sin spurtrival, Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). 

Etter hvert som kreftene røynet på for Giant-laget begynte også Tinkoff-Saxo å hjelpe til med å kjøre inn bruddet.

Feltet sprakk opp
Da bakkene startet med 70 kilometer til mål, begynte det allerede å sprekke opp i feltet, og flere ryttere falt av. Blant dem som fikk det tøft var årets spurtkonge så langt, Greipel.

Snart etterpå gikk fjorårets andremann i sammendraget, Jean-Christophe Peraud (Ag2r), i bakken.

Franskmannen ble svært forslått, og hele shortsen ble oppskrapet. Likevel kom han seg på sykkelen igjen og fortsatte rittet.

Da 24 kilometer gjensto rykket Haas fra bruddkameratene sine over en liten bakketopp, men australieren fikk det tøft etter hvert og ble hentet av resten.

Bruddet kjempet heroisk
På det tidspunktet hadde bruddet fremdeles 1:40 på hovedfeltet, som trolig begynte å bli litt stresset ettersom utbryterne holdt godt stand.

Da begynte heldigvis MTN-Qhubeka også å ta ansvar for å kjøre inn bruddet.

I bunnen av dagens siste stigning rykket Kelderman fra frontgruppen. Han fikk følge av franske Gautier, og etter hvert kom også De Gendt seg opp til duoen.

De hadde ett minutt til et stadig redusert hovedfelt da 12 kilometer gjensto. Over bakketoppen var luken redusert til kun 45 sekunder, etter en monsterføring fra Edvalds lagkamerat, Stephen Cummings (MTN).

På det tidspunktet førte Katjusja Alexander Kristoff fremover i feltet, og satt dermed godt plassert inn i finalen.

Seig spurt
Bruddet hadde 10 sekunder i bunn av den avsluttende bakken. De Gendt åpnet spurten, men Kelderman kom forbi.

Hovedfeltet kom susende forbi like etterpå, og Greg Van Avermaet (BMC) gikk til. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) fulgte nærmest, men klarte aldri å passere belgieren.

Kristoff hadde en god posisjon i bunnen av bakken, men som ventet var avslutningen litt for tøff for han.

Boasson Hagen posisjonerte seg ikke like bra, og var for langt bak da stigningen startet. Dermed var han i realiteten sjanseløs til å kjempe om seier.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no