Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TOUR OF NORWAY:

Boasson Hagen vant Tour of Norway til tross for velt

Dimension Data-rytteren slo tilbake etter velt like før mål.

JADDA!: Edvald Boasson Hagen sikrer etappe- og sammenlagtseier på den siste etappen av Tour of Norway i Oslo. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
JADDA!: Edvald Boasson Hagen sikrer etappe- og sammenlagtseier på den siste etappen av Tour of Norway i Oslo. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (procycling.no): Det ble svært dramatisk da rytterne i Tour of Norway var på vei ut på den siste, avgjørende runden på rittets siste etappe. I bunnen av Kongsveien velter andremann i sammendraget, hjemmefavoritt Edvald Boasson Hagen. Nordmannen får teknisk trøbbel og taper mye terreng til feltet.

I front av feltet tar blant andre Simon Gerrans (Orica-Scott) initiativ til noe som nok vil bli debattert heftig etter etappen: at rytterne skal vente på Edvald - noe de også gjør. Til tross for skrubbsår og ny sykkel kommer han seg til front av feltet igjen, og sitter med i finalen, ut på den siste runden.

Overlegen spurtseier

Opp bakken til Ekeberg (2,1 kilometer à 4,5 prosent) er det flere angrep, men ingen kommer seg avgårde og dermed går det mot en samlet spurt i Oslo.

Ut av siste sving og inn på de siste fem hundre meterne har Boasson Hagen plassert seg godt og i det han klinker til er det ingen som klarer å følge ham.

Han vinner klart og sikrer med det også sammenlagtseieren i rittet med bonussekundene han innkasserte.

- Det var bra, men jeg ble litt overivrig, fortalte Boasson Hagen til TV2 om velten.

Resultater finner du nederst i artikkelen!

Slik gikk det til:

Den 154 kilometer lange etappen fra Moss til Oslo fikk en svært rask start, og sidevind skapte flere splittelser. På et tidlig stadium var feltet delt i en håndfull grupper, med blant annet sammenlagtleder Pieter Weening (Rompoot-Nederlandse Loterij) på feil side av splitten.

Etter drøyt tre mil ble imidlertid dagens brudd etablert og farten gikk noe ned. Fem mann hadde klart å slite seg avgårde fra hovedfeltet og det var Hector Saez (Caja Rural), Maxime Daniel (Fortuneo), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Fridtjof Røinås (Team Sparebanken Sør) og Marius Blålid (Team FixIT.no).

Sikrer klatretrøyen

På dagens første innlagt spurt var det Fridtjof Røinås som uten konkurranse trillet først over streken, med Blålid og Daniel på hjul.

Etter nærmere 60 kilometer av etappen var det duket for 3. kategorien Sunby, og lederen i klatrekonkurransen, Preben Van Hecke var naturligvis den som var mest interessert i poengene.

Nær toppen av den korte, bratte bakken gikk belgieren til og ingen fulgte ham. Dermed tok Lotto-Soudal full pott og sikret seg klatretrøyen i årets Tour of Norway.

Inn i Oslo

Med 44 kilometer til mål nådde rytterne den lokale runden i Oslo, som skulle kjøres fire ganger og inneholdt stigningen til Ekeberg (2,1 kilometer à 4,5 prosent). Inn på den første runden hadde feltet god kontroll på kvintetten i front, som bare hadde en ledelse på ett minutt og 45 sekunder.

På vei opp til Ekeberg første gang angrep Lars Petter Nordhaugs lagkamerat Leigh Howard (Aqua Blue Sport). Australieren tok alene opp jakten på bruddet i front og ble heiet frem av massene som hadde tatt turen ut i solen. Men feltet hadde han innenfor synsrekkevidde og over toppen på bakken gav han opp. Avstanden til utbryterne gikk også betydelig ned, med feltet nå bare 45 sekunder bak over sletta på Ekeberg.

I front av hovedfeltet var det Dimension Data som var best representert, supplert med ryttere fra Lotto-Soudal og Orica-Scott. De holdt et jevnt tempo og bruddets ledelse begynte å gå i oppløsning andre gang opp Ekeberg. I oppløsning gikk også bruddet, og bare Røinås og Van Hecke satt igjen, men de ble kjørt inn før toppen.

Status quo ut på siste runde

I det bruddets siste levninger blir hentet går det en ny trio avgårde. Men det hel-belgiske bruddet bestående Louis Vervaeke (Lotto-Soudal), Wout Van Aert (Vérandas Willems-Crelan) og Antoine Warnier (WB Veranclassic Aqua Protect) skulle bare vare en drøy runde, og ble kjørt inn igjen nest siste gang opp til Ekeberg.

Inne ved passering målstreken i Oslo gikk det en vel ut på den nest siste runden, hvor Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) og James Shaw (Lotto-Soudal) gikk ned. Det betød at to ganger etappevinner i årets Tour of Norway, Groenewegen, ikke fikk mulighet til å forsøke på et hattrick. Noen etappeseier ble det heller ikke på U23-verdensmester Kristoffer Halvorsen. I det feltet tok fatt på klatringen til Ekeberg nest siste gang mistet Joker Icopal-rytteren følge.

Edvald velter, feltet venter

På vei ned mot målpassering i Oslo siste gang velter Edvald Boasson Hagen i bunnen av utforkjøringen. Dimension Data-rytteren faller i en sving og sklir bortover asfalten. Nordmannen er kjapt på beina, men sykkelen fungerer ikke og han må ha ny.

Dimension Data-bilen er ikke lenge etter på plass med ny sykkel til ham, men nordmannen er nå et godt stykke bak hovedfeltet.

I front velger imidlertid rytterne å vente på den norske mesteren. Blant andre så gir meritterte Simon Gerrans (Orica-Scott) signal om at rytterne skal vente på Boasson Hagen, og litt ut på den siste runden så er han oppe igjen i feltet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!