<strong>ENDELIG:</strong> Seks år etter hans forrige seier i touren kunne endelig Edvald Boasson Hagen igjen strekke armene over hodet og juble da han vant den nittende etappen av årets Tour de France fra Embrun til Salon-de-Provence. Foto: AFP PHOTO/Jeff PACHOUD/NTB Scanpix
ENDELIG: Seks år etter hans forrige seier i touren kunne endelig Edvald Boasson Hagen igjen strekke armene over hodet og juble da han vant den nittende etappen av årets Tour de France fra Embrun til Salon-de-Provence. Foto: AFP PHOTO/Jeff PACHOUD/NTB Scanpix Vis mer

Edvald Boasson Hagen nominert til Folkets idrettspris

Boasson Hagen var lei av fotofinish - ingen skulle hindre han en etappeseier i årets Tour

Gang etter gang var han så nærme. På den nittende etappen av årets Tour de France kunne ingen stoppe Edvald Boasson Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Synes du Edvald Boasson Hagen fortjener å bli årets idrettsnavn? Gi din stemme nederst i saken.

Oppturen fortsetter for Edvald Boasson Hagen etter at han forlot Team Sky til fordel for det mindre, sørafrikanske laget Dimension Data før 2015-sesongen. Rudsbygdingen har sakte, men sikkert nærmet seg godt, gammelt nivå. I sommerens Tour de France var han endelig tilbake.

Da Mark Cavendish falt og ødela skulderen i en duell med Peter Sagan på den femte etappen av Tour de France var det plutselig Edvald Boasson Hagen som skulle forsvare lagets ære.

Tilbake i toppform

<strong><b>
      FOLKETS IDRETTSPRIS:</strong></b> Stem på din favoritt nederst i saken. Foto: Dagbladet
FOLKETS IDRETTSPRIS: Stem på din favoritt nederst i saken. Foto: Dagbladet Vis mer

Det så ut til å bli en genistrek omtrent umiddelbart. Allerede på den sjuende etappen var Boasson Hagen helt i tet. Ingen kunne skille fotofinishen mellom Marcel Kittel og Boasson Hagen, kun ett piksel på et målfoto var forskjellen på de to.

Til tross for at rudsbygdingen endelig var tilbake helt i toppslag virket det som det bare skulle bli nesten for Dimension Data-rytteren. På den sekstende etappen var han desidert raskest på oppløpet, men startet for langt bak og rakk ikke frem til Michael Matthews. Nok en andreplass. I tillegg hadde Boasson Hagen to tredjeplasser.

CV

Edvald Boasson Hagen
Født:
17. mai 1987
Meritter: Tre etappeseire i Tour de France, en etappeseier i Giro d'Italia, ett VM-sølv
Nominert for: Etappeseier i Tour de France

Men seieren skulle komme. På den nittende etappen tok 30-åringen saken i egne hender. Han gikk i brudd. Med 2,7 kilometer igjen viste nordmannen kløkt og styrke. Han valgte den korteste veien i en rundkjøring og satte opp et tempo ingen andre klarte å følge.

Denne gang var det ikke nødvendig med fotofinish. Edvald Boasson Hagen kunne trille over mållinja med hendene strukket over hodet.

– Jeg var forberedt på å gjøre en spurt. Men jeg tenkte også at angrepene ville komme. Jeg var forberedt på alt egentlig. Jeg hadde ikke tenkt å gjøre et angrep der jeg angrep. Men da alle gikk på venstre side av rundkjøringen, og høyre siden var kortene, bestemte jeg meg for å gjøre et skikkelig angrep. Arndt gjorde et angrep før meg, på høyre siden. Jeg satt på hjulet hans og kunne kontre. Jeg er utrolig glad for at det funket, sa Boasson Hagen til Procycling i mål.

- Ville vinne så utrolig mye

Dermed tok han Norges første etappeseier i Tour de France på tre år og hans første siden 2011. Måten han sprengte bruddet og kom alene til mål, minnet om den forrige seieren i touren, da han pulveriserte konkurrentene i siste bakken før målgang i Pinerolo. Endelig var Boasson Hagen tilbake på topp.

– Å være så nære så mange ganger har gitt meg selvtillit i denne touren. Det er alltid synd ikke å vinne. Så denne etappen ville jeg vinne så utrolig mye. Laget har vært godt i hele touren og endelig fikk jeg seieren som laget fortjente, sa hovedpersonen selv etter å ha vunnet den lengste etappen av årets Tour de France.

Tidligere vinnere

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen
2015: Petter Northug jr.
2016: Magnus Carlsen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer