Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boca-fansen feiret til 6.4 på Richters skala

Og da spilte de ikke engang på hjemmebane.

(Dagbladet): Boca Juniors er argentinas største klubb, og supporterne - «La 12» - er berømte for å skape et voldsomt tribuneliv.

Nike ville vise akkurat hvor kraftfull trampinga til Boca-fansen er, og i forrige ukes Copa Argentina-finale mot Racing Club satt de opp seismografer under tribunen på finalestadio Estadio San Juan del Bicentenario.

Da Santiago Silva sendte Boca i ledelsen med en nydelig lobb over Racing-keeperen eksploderte det i Boca-svingen, og feiringene ble målt til 6.4 på Richters skala.

- En rystelse på den størrelsen tilsvarer ca. opp til 30 prosent av jordens egen aksellerasjon, og er såpass kraftig til at den kan skade en hel bygning, og i verste fall få den til å kollapse hvis bygningen ikke er bygd helt etter forskriftene, sier professor i Geofysikk ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan, til Dagbladet.

Vertikal og horisontal Tallen lyver imidlertid, da seismografene er plassert veldig nær «episenteret» for energien.

- Det er helt naturlig at en vil måle store bevegelser hvis en er såpass nær kilden. Hvis en seismograf vil bli plassert i nærheten av en tribune er det naturlig at det blir registrert stor bevegelse, sier Atakan og fortsetter:

- Det er snakk om en helt annen energi enn det er snakk om i et jordskjelv. Et jordskjelv forplanter seg i en horisontal linje, i overflatebølger. Sånne rystelser som det er snakk om i denne videoen er vertikal, og såkalt kortvarig energi, sier Atakan.

6.1 og 5.8 Lucas Viatri scoret 2-0-målet, og det ble da målt til 6.1. Racing Club reduserte tyve minutter før full tid, men klarte aldri å score igjen og Boca gikk seirende ut av kampen.

Da laget feiret seieren med fansen etter kampen ble det målt til 5.8.

Kampen ble spilt på en nøytral bane, som «bare» rommer 25 000 mennesker. Hadde den blitt spilt på Bocas hjemmestadion, La Bombonera, som rommer nærmere 49 000 mennesker ville utslagene trolig blitt enda større.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media