VANT: Bodø/Glimts Milan Jevtovic og resten av Glimt feirer 2-0 scoringen under eliteseriekampen mellom Bodø/Glimt og Sogndal på Aspmyra Stadion. Kampen endte 2-0.
Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
VANT: Bodø/Glimts Milan Jevtovic og resten av Glimt feirer 2-0 scoringen under eliteseriekampen mellom Bodø/Glimt og Sogndal på Aspmyra Stadion. Kampen endte 2-0. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpixVis mer

Bodø/Glimt og Haugesund på tabelltopp

Fikk en drømmeåpning på sesongen.

Haugesund og innbytter Kwame Karikari slo til direkte med 1-0-seier borte mot Sarpsborg søndag. Med åtte minutter igjen av ordinær tid dukket FKH-innbytter Karikari opp inne i Sarpsborg-feltet. Han banket til på direkten på pasning fra Haris Hajradinovic og plasserte ballen nede i hjørnet for en dekket Sarpsborg-målvakt Arild Østbø.

Det tok litt tid før Karikari ble klar for Haugesund, og noen synes kanskje at signeringen kunne virke litt desperat.

- Han vil bli veldig bra for oss, var alt trener Mark Dempsey ville si om den saken.

- Jeg er veldig fornøyd. Det var en fantastisk prestasjon av oss. Ikke perfekt, men det var et stort framskritt fra i fjor. Vi forsvarte oss bra, og jeg synes dette var fortjent, sa Dempsey til TV 2.

- Jeg har jobbet hardt på treningene, og det var veldig viktig med scoring, sa Karikari selv.

Det har vært en viss spenning knyttet til Sarpsborg-laget foran denne sesongen. Geir Bakke har gjort mange endringer i stallen, og bare tre mann var tilbake fra startelleveren i cupfinalen i fjor. Det var danske Steffen Ernemann og Patrick Mortensen og backen Kjetil Berge.

Sarpsborg vant 3-0 i tilsvarende kamp i fjor, men var langt unna seieren denne gangen. Til det var gjestene for smarte og lyktes dessuten med sine tidlige bytter.

Sjansefattig Det ble en sjansefattig kamp i 1. omgang, med et litt oppdrevet tempo og mye løping. Men ingen av lagene våget å ta særlig initiativ i det offensive spillet. Det handlet veldig ofte om å ha mange nok mann bak ballen hele tiden.

Nærmest scoring var gjestene. Ibrahim Shuaibu fikk stå helt umarkert innenfor 16-meteren, men den svake avslutningen gikk utenfor målet til Arild Østbø.

Sarpsborg-trener Geir Bakke måtte innrømme at laget hans bar preg av litt nerver innledningsvis.

Straffe? Sarpsborg var likevel nær scoring. Tidlig i annen omgang var Alexander Groven på vei gjennom. FKHs sistemann Alexander Stølås virket på etterskudd og nærmest snublet i Groven, som gikk over ende innenfor 16-meteren. Det kom derimot ingen reaksjon fra dommerne på episoden.

- Det er kjedelig at vi tapte. Vi hadde nok litt høye skuldre og fikk ikke helt til spillet vi håpet på, sa Groven, som nok mente at han var foran Stølås i situasjonen og at dommeren burde ha dømt frispark eller straffe.

- Det er tungt nå, men vi må bare riste det av oss til neste kamp, sa Groven.

Sarpsborg hadde også en stor sjanse helt mot slutten av kampen, men Matti Lund Nilsens heading gikk rett på FKH-målvakt Per Kristian Bråtveit.

Bodø/Glimt imponerte Med hver sin suser sørget debutantene Emil Jonassen og Milan Jevtovic for at tre poeng ble værende i Bodø da Glimt slo Sogndal 2-0 i serieåpningen.

Aasmund Bjørkan har erstattet Jan Halvor Halvorsen på trenerplass i Glimt siden forrige sesong, og laget har også mange nye spillere i stallen. Profiler som Alexander Sørloth, Papa Alioune «Badou» Ndiaye, Vieux Sané og Pavel Londak har alle forlatt Aspmyra, og ekspertene har tippet at Glimt får det tøft i årets eliteserie.

VANT: Haugesunds Kwame Amponsah Karikari jubler etter 0 - 1 under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Haugesund på Sarpsborg stadion søndag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VANT: Haugesunds Kwame Amponsah Karikari jubler etter 0 - 1 under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Haugesund på Sarpsborg stadion søndag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Seriestarten ble imidlertid meget god for de helgule som i år feirer 100 år, og to debutanter fikk vist seg fram med scoring.

Emil Jonassen, som kom fra Odd foran sesongen, klinket inn 1-0 like før pause i sin første eliteseriekamp for Bodø/Glimt. Sogndal-spillerne klarte ikke å klarere ordentlig etter en corner, og fra kloss hold klemte venstrebacken til. Ballen føk inn i nettet bak Sogndal-keeper Mathias Dyngeland.

- Det var tøft å sitte på benken i to år i Odd, så da tok jeg sjansen og dro til Bodø hvor jeg har fått tillit. Det hjelper også på selvtilliten å score mål, sier Jonassen til TV 2.

Halldórsson holdt unna Sogndal hadde få problemer med å rykke opp fra 1. divisjon i fjor, og første omgang mot Glimt var jevn selv om hjemmelaget tok pause med ledelse. Glimt skapte også flest sjanser i annen omgang, men etter 77 minutter kunne man notere en kjempesjanse for gjestene.

Martin Ramsland fikk avsluttet godt, men Glimts islandske keeper Hannes Thór Halldórsson var kjapt nede og reddet skuddet fra Sogndal-spissen. Returen havnet hos spissmakker Kristian Fardal Opseth, men Sogndal-spilleren ble vinket av for offside.

Klassescoring av Jevtovic Utligningen kom ikke, og i stedet var det Glimt som økte ledelsen fire minutter før full tid. Debutant og innbytter Milan Jevtovic fikk perfekt treff fra distanse og klinket ballen i lengste kryss, via stolpen.

Sogndal maktet aldri å svare, og Bodø/Glimt kunne dermed juble for seier i første forsøk i 2016-sesongen.

- Vi slapp dessverre inn et mål etter dødball da vi egentlig hadde god kontroll, og i annen omgang scoret de på en kontring da vi jaget. For å klare oss på dette nivået må vi bli bedre med ball, var Sogndal-trener Eirik Bakkes oppsummering til TV 2.

Glimt skal til Lillestrøm i neste runde, mens Sogndal da får besøk av Vålerenga.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram