FORSETT BEST: Dag-Eilev Fagermo hyller Bodø/GLimt for satsingen, men forteller at de har et stykke igjen for å ta igjen telemarkslaget. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
FORSETT BEST: Dag-Eilev Fagermo hyller Bodø/GLimt for satsingen, men forteller at de har et stykke igjen for å ta igjen telemarkslaget. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer

Bodø/Glimt-utspill får Fagermo til å reagere:- De er ikke i nærheten av oss

Offensiv Aasmund Bjørkan mener Bodø/Glimt er i ferd med å bli best i landet på talentutviklingen. Han får ros av Odd-trener Dag Eilev Fagermo, som likevel mener klubben har et stykke igjen.

BODØ (Dagbladet): Glimt-trener Aasmund Bjørkan var svært glad etter seieren over gullkandidat Odd.

TRENER: Aasmund Bjørkan.  Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
TRENER: Aasmund Bjørkan.  Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til de tre poengene, som ga et etterlengtet pusterom i Tippeligaens bunnstrid, proklamerte Bjørkan sin stolthet over Glimts lokale profil og satsning på ungdommer.

«16 av 22 er lokale»

- 16 av 22 spillere i troppen er lokale spillere. Enten fra Bodø, Nordland forøvrig, eller Nord-Trøndelag (midtstopper Brede Moe, red.). Åtte av de 16 har fått sin Tippeliga-debut i år. Seks av dem er tenåringer, født mellom 1996 og 1999. Vi bygger kvalitetene deres kamp for kamp, sa Bjørkan.

Mot Odd avsluttet Glimt kampen med tre av sine seks tenårings-talenter; Morten Konradsen, Jens Petter Hauge og Mathias Normann.

Glimt har også en oppadgående kurve, og har lagt bak seg den endeløse rekken av tap før EM-pausen.

Etter EM-pausen har Glimt tatt sju av ni mulige poeng mot Rosenborg, Start og Odd.

«Er i ferd med å knekke noen koder»

- Egentlig skulle vi hatt ni poeng, vi kunne slått Rosenborg også, mener Bjørkan.

- Hva har skjedd?

- Vi er i ferd med å knekke noen koder. Både Rosenborg og Odd kom til Aspmyra med sine aller beste spillere. Odd sparte til og med fire faste i europacupen i midtuka, for å stille forberedt i Bodø. Likevel slo vi dem. Det er jeg stolt av.

- Glimt ledet Tippeligaen etter tre runder. Så kom den lange downperioden. Og nå opptur igjen. Hva er forklaringen?

- Med såpass mange unge og ferske spillere er det naturlig at det svinger litt. Dessuten er det lettere for unggutta å være gode hver sjuende dag enn hver tredje dag, sier Bjørkan. Med referanse til at Glimts nedtur sammenfalt med et heftig kampprogram i forkant av EM.

«Odd flinkest i klassen»

- Motstander Odd er den klubben som har satset tyngst på unge spillere og egne talenter. Er Odd et forbilde?

- Absolutt. Odd har vært kjempeflinke til å forvalte lokale spillere. De har vært flinkest i klassen. Men nå er Glimt i ferd med å overta, mener han.

Odd-trener Dag Eilev Fagermo er ikke helt enig i at Glimts satsning er så lokal som Bjørkan vil ha det til:

- I kveld starta de med en islending i mål, en telemarking som back, en trøndersk midtstopper, en midtbanespiller fra Ukraina og en spiss fra Serbia. Det er ikke veldig lokalt.

Han forsetter:

- Jeg ser jo at det gror i Glimt, at klubben er i ferd med å få frem noen lokale talenter. Det er prisverdig. Og ikke minst; den eneste veien å gå for å utvikle norsk fotball, sa Fagermo, Norges mest profilerte forkjemper for talentutvikling og lokal satsning - og ditto kritiker av å kjøpe seg til suksess.

«Glimt har en vei å gå»

Mot Glimt stilte Fagermo og Odd kampen med seks lokale spillere.

- Glimt er foreløpig ikke i nærheten av å utfordre Odd på dette feltet. Vi har vært i norgestoppen i mange år. Glimt har enten spilt i 1. divisjon eller slitt i bunnstriden av Tippeligaen. Glimt har forøvrig en vei å gå for å lokke publikum tilbake til Aspmyra. I kveld var det skremmende få folk på tribunene, mener Fagermo.

Han syntes at Glimt vant fortjent:

- Helt greit at Glimt vant. De skapte ikke allverden, men nok. Vi spilte en ålreit første omgang, men skapte altfor lite.

- Hva betyr tapet mot Glimt i forhold til tetkampen mot Rosenborg?

- Ingenting. Vi tapte bare ett poeng til dem, og har fortsatt kontakt. Men gull er ikke målet til Odd. Vår målsetting er fortsatt medaljer, understreket Odd-sjefen.

«Burde fått rødt kort»

Det som irriterte Dag Eilev Fagermo mest, var at Glimt-ving Trond Olsen unnslapp det røde kortet:

- Han hadde allerede gult kort, da han stoppet en farlig Odd-overgang ved å handse. Men dommeren fikk det ikke med seg. Og rett etterpå byttet Glimt ut Olsen. Kjipt. mente Fagermo.

Dommer Tom Harald Hagen bekrefter overfor Dagbladet at han ikke så hendelsen.

- Jeg så bare ryggen på Olsen, ikke hvor ballen traff ham. Jeg fikk ingen signaler fra mine meddommere heller. Dermed kunne jeg ikke blåse, sier pipeblåseren.

Mannen som senket Odd, Fitim Azemi, er ikke blant Glimts unge lokale talenter. Det la ingen demper på eks-Follo-spillerens begeistring:

- Dette var deilig! Nå har vi sju poeng på de tre siste kampene. En meget bra start på høsten, sa Azemi etter sesongens femte seriemål.