Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vålerenga

Bohinen bør være førstevalget

Ronny Deila skal til New York City FC og Vålerenga trenger ny trener. Lars Bohinen står umiddelbart fram som den beste kandidaten.

GODE VÅLERENGA-VENNER: For en drøy måned siden delte Kjetil Rekdal ut prisen for årets trener i 1. divisjon til Lars Bohinen, Aalesund. De har en lang fotballhistorie sammen - både for Vålerenga og Norge. Begge har store VIF-hjerter. Nå tyder alt på at Vålerenga må erstatte Ronny Deila. Lars Bohinen bær være den første klubben snakker med.
GODE VÅLERENGA-VENNER: For en drøy måned siden delte Kjetil Rekdal ut prisen for årets trener i 1. divisjon til Lars Bohinen, Aalesund. De har en lang fotballhistorie sammen - både for Vålerenga og Norge. Begge har store VIF-hjerter. Nå tyder alt på at Vålerenga må erstatte Ronny Deila. Lars Bohinen bær være den første klubben snakker med. Vis mer

EI UKE FØR Vålerenga samles etter ferien er Ronny Deila i Manchester for å avslutte forhandlingene med eierne av New York City FC. Det byr på en smule problemer for Oslo-klubben.

DER VÅLERENGA ER nå, desillusjonerte og med dårlig tillit og troverdighet selv i menigheta, kan ikke hvem som helst plukke opp stumpene fra 2019. Vålerenga trenger en trener omgivelsene vil ha og tror på. Si gjerne klubben trenger litt av seg sjæl. En som gir dem gode minner. En som kler dem. Og det er ikke mange av dem nå som tidligere Rekdal-assistent Geir Bakke har tatt jobben på Åråsen.

Det er egentlig bare en.

Lars Bohinen.

Om det ikke går bør Vålerenga se til Dag-Eilev Fagermo.

At Odd-treneren har fagkunnskapen er udiskutabelt.

At han kler Vålerenga som en fin dress, det samme.

DET ER IKKE bra for Vålerenga at Ronny Deila er på vei ut døra selv om mange vil si at han ikke har levert noe som helst. Tre sesonger på Valle har ikke gjort Oslo-laget bedre.

Den pinlige cup-exiten mot Bærum sist sommer var et forvarsel på stillstand og manglende utvikling.

Den skuffende tiendeplassen i Eliteserien, der Europa 2020 var det definerte målet helt fram til salget av Chidera Ejuke etter 14 spilte kamper, var på mange måter bekreftelsen på klubbens problemer.

RONNY DEILA HAR slitt i Vålerenga. Samtidig som han har lært veldig mye. Det er ikke lett å være trener i klubben som liker å kalle seg Oslos stolthet.

Mange har prøvd, få har lyktes.

Ronny Deila er en av dem.

DA VÅLERENGA FOR bare en måneds tid siden forlenget med treneren som i løpet av tre år ikke hadde tatt dem et skritt videre, må det ha vært med en erkjennelse av at ikke all resultatmessig elendighet er trenerens skyld. Det er jeg enig i. Det er ikke bare Ronny Deila som har feilet i VIF.

Det er mange.

ETTER 0–2 HJEMME for Stabæk i serierunde 25 i fjor høst skrev jeg at Vålerengas største problemer handlet om 1) omgivelsenes likegyldighet, 2) en administrativ ledelse som ikke forstår klubbens røtter og identitet, og 3) en spillerlogistikk/talentspeiding som har sviktet kapitalt. Med andre ord, det ville ikke hjelpe å bytte ut treneren.

Vålerengas utfordringer stikker dypere enn som så.

TOR OLAV TRØIM, i denne spalten omtalt som fotballens kanskje rauseste onkel, er VIF-eieren som for bare en måned siden ga Ronny Deila mer tid. Nå må han finne en arvtaker. Det mest åpenbare valget, fordi det siste Vålerenga trenger som fotballklubb og institusjon på Oslos østkant er en fremmed til, er derfor Aalesund-trener Lars Bohinen.

Han har spilt i Vålerenga ved to anledninger.

Han har vært sportsdirektør i Vålerenga.

Han kjenner klubben.

LARS BOHINEN HAR i tillegg vokst av seg valpefettet som trener, blitt trygg og står støtt på egen filosofi og spillestil. Opprykket med Aalesund beviste det. Han har også uttalt at Vålerenga er en klubb han ønsker å trene. Og derfor sitter jeg med en følelse av at Lars Bohinen ser på Ronny Deilas exit som sin sjanse til å rykke fram i køen.

At det er hans tur til å få prøve seg i en av de vanskeligste trenerjobbene i Norge.

I INDUSTRIEN FOTBALL virker mekanismene sånn at ethvert trenerskifte er den neste store muligheten til å få orden på alt som er galt. Tror man. Hver gang. Som om alt henger på treneren og resultatene. Som om treneren og resultatene ikke trenger hjelp fra administrasjon og sportslig støtteapparat. Men feilene, problemene og manglene Ronny Deila var omgitt av, vil ikke nødvendigvis forsvinne med en ny mann i trenerjobben på Intility Arena.

Det bør også være problemstillinger verd å tenke på for Tor Olav Trøim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media