Boikott-trussel

Uroen fortsetter rundt Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. Nå retter fansen seg mot sponsorene. De varsler boikott hvis sponsorene ikke trekker seg ut fra klubben.

TØFFE DAGER: Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB
TØFFE DAGER: Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Manchester United-supporterne krever at sponsorene trekker seg fra avtalene med klubben. Dette for å sette ytterligere press på Glazer-familien som eier Manchester United, melder flere engelske medier - deriblant The Times.

Fansen truer med boikott av produktene til selskapene dersom de ikke terminerer avtalene.

De United-trofaste har kommet til et kokepunkt: De mener den amerikanske Glazer-familien har tatt ut verdier av klubben, påført den gjeld - og ikke gitt nok tilbake etter overtakelsen i 2005. Gjelda skal i dag være på over fem milliarder kroner.

RASERI: Stemningen ble amper i forkant av oppgjøret mellom Manchester United og Liverpool søndag. Video: Twitter Vis mer

Manchester United har 23 globale sponsorer. Det inkluderer blant annet Chevrolet, Adidas, DHL og Marriott-hotellene. De kommersielle avtalene er til sammen verdt 3,2 milliarder kroner i året for klubben.

Totalt har 50 sponsorer og samarbeidspartnere fått brev fra fansen, melder The Times. Brevet kommer i kjølvannet av de enorme protestene på Old Trafford i forbindelse med Liverpool-kampen søndag.

- Det er en gruppe fans uten navn. De ber dem om å terminere de kommersielle avtalene med klubben, skriver avisa.

Den nye draktsponsoren TeamViewer har allerede kommet under press. IT-selskapet signerte nylig en femårskontrakt med United. Avtalen skal angivelig være verdt 2,7 milliarder kroner.

- Å støtte Glazer-familien er et angrep på Manchester United, heter det i brevet.

- Manchester United-fansen kommer til å boikotte produktene deres. Vi vil sverte merkenavnet og støtte konkurrentene fram til dere terminerer de kommersielle avtalene med Glazer-familien.

SPARKER INN DØRA: Videoen viser øyeblikket United-fansen bryter seg inn på Old Trafford. Video: Leah Smith / Twitter Vis mer

Da Ole Gunnar Solskjær snakket på en pressekonferanse i dag - før Roma-kampen i morgen - ga han uttrykk for at han synes deler av fansen gikk for langt søndag.

- De har rett til å protestere, men de må gjøre det sivilisert og fredelig, sa han og opplyste at det jobbes knallhardt med å forbedre kommunikasjonen.

Fansen vektlegger i brevet at sponsorenes penger ikke går med til å investere i klubben.

- Dine sponsorpenger går til å betjene gjeld og utbytte.

Og:

- Glazer-familien har ignorert ethvert forsøk fra oss. Selv etter å ha lovet å gjenoppbygge tilliten med supporterne, nektet Joel Glazer å delta i et forum med fansen i forrige uke. Vi er desperate og har ikke noe annet alternativ enn å angripe det som Glazer-familien er mest opptatt av - kommersielle inntekter og merkevareomdømme.

Videre heter der:

- Inntil da: Hvis du fortsatt støtter Glazer-familien, er du medskyldig i angrepet på Manchester United og drapsforsøket på engelsk fotball.

Også i Chelsea har det vært supporterbråk etter at Super League ble kjent. Klubben har nå annonsert at fansen får være representert på klubbens styremøte 1. juli.

Redaktør Lars Morten Olsen i United-Supporteren påpeker at det var protester mot Manchester United både i 2005 og 2010.

- Men de var ikke så heftige som nå. Det virker som om tålmodigheten er på bristepunktet, og kanskje over det, sier han.

- Hva ønsker supporterne?

- Det beste for fansen er en løsning med 50 + 1. Det vil si at de eier 51 prosent av klubbens aksjer. Hvor realistisk dette er, vet jeg ikke. Alternativ to er at regjeringen går inn og sier at den nåværende eierstrukturen ikke er tillatt lenger, forteller Olsen.

- En tredje løsning er at det kommer inn en ny eier. Men hvem har penger til å kjøpe United? Jeg tror de fleste er enige om at de ikke vil ha det som i Manchester City. Der har du eiere som bryter med menneskerettighetene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer