ER FØRNØYD MED MEDALJE: Håvard Bøkko satser på formtopp i VM på hjemmebane i februar. Derfor er han fornøyd med å stå på sammenlagtpallen under helgens EM i Heerenveen.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
ER FØRNØYD MED MEDALJE: Håvard Bøkko satser på formtopp i VM på hjemmebane i februar. Derfor er han fornøyd med å stå på sammenlagtpallen under helgens EM i Heerenveen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

Bøkko bruker EM som VM-trening

Men utelukker ikke at han kan gi Kramer kamp om gullet likevel.

(Dagbladet): Klokka 17.45 i kveld går startskuddet for EM på skøyter i nederlandske Heerenveen med Sven Kramer som soleklar hjemmefavoritt. Kramer har vunnet fem av de seks siste europamesterskapene. Det sjette stilte han ikke opp i.

- Sven Kramer vinner. Han går så sterke lange løp at ingen klarer å slå ham. Han gikk blant annet en 5000-meter på 6.10 i det nederlandske mesterskapet nylig, så har han klart å beholde den formen er han overlegen, slår NRKs skøytereporter Carina Olset fast overfor Dagbladet, og får en slags støtte av Norges fremste håp, Håvard Bøkko.

- Jeg håper å være med i medaljekampen i hvert fall, sier Bøkko til Dagbladet.

VM er målet
For sesongens store mål for de norske skøyteløperne er VM i Vikingskipet på Hamar 16. og 17. februar.

- VM er til ti på skalaen, world cupen er åtte og EM er ni. Det er sånn vi har lagt opp form, trening og ambisjoner, sier landslagssjef Jarle Pedersen til Dagbladet.

- Jeg tror jeg kommer bedre forberedt til VM, for å si det sånn, istemmer Bøkko.

Rett etter EM reiser Bøkko og resten av skøytegjengen til høydeopphold. Der skal de være fram til VM begynner i midten av februar.

- Det er mer prestisje i et VM. VM er det største for alle sammen, og der kommer det noen amerikanere som også kommer til å være i form, sier Bøkko til Dagbladet.
 
Skal ta medaljer
Men selv om skøytegjengen tilsynelatende har gitt opp å snyte Kramer for gullfesten på hjemmebane i EM, stiller ikke løperne på startstreken totalt uten ambisjoner. Eller skumle planer.

- Vi skal ta medaljer, både på enkeltdistanser og sammenlagt. Vi skal ha flere av gutta inne blant topp fem, og vi skal ha én av jentene blant topp fem sammenlagt, forteller landslagssjefen.

I tillegg skal de sikre fulle kvoter til de neste skøytemesterskapene. I så fall må juniorløperen Simen Spieler Nilsen komme seg inn blant de tolv beste sammenlagt i EM. Da får han plass i VM på Hamar, og sikrer samtidig Norge full kvote i neste års EM.

Og med de nevnte ambisjonene betyr det at Sverre Lunde Pedersen også skal være inne blant de fem beste sammenlagt i EM.

- Sverre har et mål om det selv, og det ser jeg på som et realistisk mål, sier landslagssjef Jarle Pedersen.

- Det er Skobrev som er usikkerhetsmomentet sammenlagt, men også belgiske Bart Swings har kommet som et skudd i år, sier landslagssjefen om de nærmeste konkurrentene til plassene utenfor pallen.

5000 er nøkkelen er Bøkko
Forrige gang vi fikk en norsk europamester på skøyter skrev vi 1991 og Johann Olav Koss vant EM i Sarajevo. Hva skal egentlig til for at Bøkko skal tukte Kramer i år?

- Hvis han får 100 prosent klaff på 500 kan det bli veldig spennende, får vi et sekund ned til Kramer skal vi være veldig godt fornøyde. Men både Kramer og Blokhuijsen er toppfavoritter, og det skal de få lov til å være også. Men sluttstreken settes på søndag, sier Pedersen.

- Jeg vet at hvis jeg får til fire gode løp, så er jeg ikke så langt unna toppen. Men det er vanskelig å si hvor stort forsprang jeg må ha på 500, det virker som om Kramer bare går fort nok på de lange distansene uansett, sier Bøkko til Dagbladet.

- Nøkkeldistansen for meg blir 5000-meteren, det er ofte der jeg har tapt for mye til å kunne vinne sammenlagt.

- Når får vi se Håvard Bøkko øverst på EM-pallen?

- Jeg kan ikke love noe, jeg ser ikke på meg selv som noen favoritt denne helgen heller. Jeg er fornøyd med en medalje, det er det som er målet.