Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bøkko er ikke dum

Kramer tror ikke Mueller-sparkingen svekker Bøkko.

FRYKTER FORTSATT BØKKO: Sven Kramer tror Håvard Bøkko vil sparke like godt fra seg, selv uten Peter Mueller som trener. Foto: ARNT E. FOLVIK
FRYKTER FORTSATT BØKKO: Sven Kramer tror Håvard Bøkko vil sparke like godt fra seg, selv uten Peter Mueller som trener. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

|||CALGARY (Dagbladet): Sven Kramer (23) tror ikke sparkingen av Peter Mueller vil få noen betydning for Håvard Bøkkos gullsjanser i OL.

- Det er selvsagt ikke ideelt å bytte trener ti uker før OL, og jeg tror nok ikke Håvard er fornøyd med trenerbyttet. Han har samarbeidet med Peter i over fem år, og forholdet mellom dem var spesielt. Men når det ble slik må han forholde seg til det, noe annet valg har han ikke, sier nederlandske Sven Kramer til Dagbladet.

Skøytesportens største stjerne likte godt å se Johann Olav Koss på isen som assistent-trener for Bøkko & Co.

- Koss er en av tidenes beste skøyteløpere, så det er klart at også han kan gjøre en god jobb for Håvard Bøkko, sier en blid og imøtekommende Kramer til Dagbladet.

- Jobben er gjort
Kramer har vunnet de tre siste allroundmesterskapene i VM og EM. I Vancouver-OL er han favoritt til å ta gullet på de to lengste distansene, 5000- og 10 000-meter - som han innehar verdensrekordene på.

De to distansene er trolig Håvard Bøkkos største mulighet til å sikre seg en gullmedalje i februar. På 1500-meter ser amerikanske Shani Davis i øyeblikket helt utilnærmelig ut.

På spørsmål fra Dagbladet om han tror Peter Muellers exit svekker Bøkkos medaljesjanser i OL er Sven Kramer rask med å avdramatisere trenerbyttet.

- Trenerbyttet har ingen betydning for Håvard. Treningsarbeidet er allerede gjort. Og har du ikke gjort det, så er det uansett for seint nå. Fram til OL er det bare små detaljer man kan gjøre noe med nå, så det vil ikke svekke Håvard, mener Kramer.

- Dessuten er Bøkko uavhengig som person og han har nok en klar plan uansett. Han er ikke dum. Lagledelsen kan hjelpe deg litt på veien, men du er selv ansvarlig for dine egne prestasjoner, utdyper Kramer.

- Advarsel burde vært nokKramers lagkamerat Erben Wennemars legger ikke skjul på at han er overrasket over at Peter Mueller fikk sparken. Han synes det var en overreaksjon.

- Så lenge Peter ikke forsøkte seg på Maren, men bare kom med en kommentar til henne, så synes jeg en advarsel burde vært nok. Det er litt merkelig at han sparken for noe slikt, sier Wennemars til Dagbladet.

Her i Calgary ville Dagbladet snakke med Håvard Bøkko om Sven Kramers synspunkter på endringene i den norske landslagsledelsen. Det forsøket ble stanset av assistent-trener Johann Olav Koss, som nektet Bøkko å snakke med pressen etter istreningen inne i den flotte Olympic Oval-hallen.

- Jeg har sett utøvere bli spist opp av for mye mas. Min jobb er å sørge for at Bøkko får nok ro, sier Koss til Dagbladet.

Sliter med hurtighet
Under EM på Hamar 9. og 10. januar kan Kramer vinne mesterskapet for fjerde år på rad. Men han kommer ikke til å legge inn noen formtopp. Som hos de fleste andre denne sesongen handler alt om OL i Vancouver.

- EM blir mest av alt en transportetappe mot OL. Om jeg gjør en elendig 500-meter, så er ikke det noe problem. Om jeg gjør en god 5000- og 10.000-meter så vil jeg være lykkelig. Jeg har ikke sprintet i det hele tatt i år, så det er vanskelig å få opp tempoet på sprint når jeg ikke får øvd meg på det i konkurranser, sier Sven Kramer.

Den nederlandske stjerna frykter at færre starter på sprint- og mellomdistansene kan bli et problem med tanke på allroundmesterskap de neste årene. For mens Håvard Bøkko kan gå alle distanser han ønsker, så tvinges Kramer til et smalere fokus på 5000- og 10.000 meter. I et kvalifiseringsstevne hjemme i Nederland sist onsdag kvalifiserte han seg ikke til Nederlands lag på 1500-meteren til de to neste verdenscupene i Calgary og Salt Lake.

- Jeg er verdensmester og europamester. Men jeg får aldri sjansen til å gå konkurrere på 500- eller 1500-meter internasjonalt. Det er idiotisk, men spesielt på 1500-meter er konkurransen om plassene i Nederland stor.

- Tøff fight
- Har du gitt opp å kvalifisere deg til 1500-meteren i OL?

- Nei, det er fortsatt håp. Planen var å kvalifisere meg i forrige uke, men da var jeg ikke god nok. Derfor kommer jeg til å nedprioritere de korteste distansene en stund framover, og heller ha fullt fokus på 5000- og 10.000-meter fram mot og i OL.

- Tror du Håvard Bøkko blir din sterkeste motstander på 5000- og 10 000 meteren i OL?

- Jeg vet ikke. Bob de Jong blir bare bedre og bedre. Både han og Håvard kommer til å bli farlig, så jeg er forberdt på en tøff fight, sier Sven Kramer.

Treningsarbeidet er allerede gjort. Og har du ikke gjort det, så er det uansett for seint nå.

Sven Kramer, nederlandsk skøyteløper om hvorfor trenerbyttet ikke betyr all verden for Håvard Bøkko

KRAMER PÅ SLEP: Det norske toget, anført av Håvard Bøkko med Øystein Grødum bak, og Sven Kramer på slep i Olympic Oval. Foto: ARNT E. FOLVIK
KRAMER PÅ SLEP: Det norske toget, anført av Håvard Bøkko med Øystein Grødum bak, og Sven Kramer på slep i Olympic Oval. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media