TILBAKE HOS GAMLETRENEREN: Håvard Bøkko trenes igjen av Peter Mueller i privatlaget Team CBA, men får likevel lov til å konkurrere for det norske landslaget til vinteren.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TILBAKE HOS GAMLETRENEREN: Håvard Bøkko trenes igjen av Peter Mueller i privatlaget Team CBA, men får likevel lov til å konkurrere for det norske landslaget til vinteren. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Bøkko får gå for Norge

Landslagstrener Jarle Pedersen og privatlaget er blitt enige.

ST. MORITZ (Dagbladet): Ledelsen i Norges Skøyteforbund har i stillhet sørget for at krangelen rundt Håvard Bøkko og landslaget ikke behøver å gå videre. På et forsoningsmøte mellom landslagslederne og Bøkkos privatlag CBA er det blitt utarbeidet retningslinjer som åpner for at den norske stjerneløperen fortsatt får gå med NORGE på ryggen.

Etter at Håvard Bøkko og lillesøster Hege brøt med skøyteforbundets elitegruppe i våres har ikke det vært noen selvfølge. Forbundet kunne med støtte fra sentrale idrettsledere forbeholdt de internasjonale mesterskapene for sine egne løpere, men slik blir det ikke:

- Utgangspunktet er at de beste skal konkurrere for Norge uansett hvilket lag de tilhører. Nå ønsker vi Håvard velkommen, sier landslagstrener Jarle Pedersen.

Må være smidige Den vedtatte enigheten går ut på at Bøkko-søsknene får reise til mesterskapene som en del av privatlaget sitt. Først dagen før start slutter de seg til selve landslagstroppen, og konkurrerer i det vanlige norske utstyret.

Da brytes samtidig forbindelsene til CBA-trener Peter Mueller. Den omdiskuterte amerikaneren får ikke komme på isen som norsk trener. I verdenscupen, EM og VM er Håvard og Hege  helt underlagt den vanlige landslagsledelsen.

I praksis blir samarbeidet mellom landslag og privatlag forvansket gjennom ulik oppladning til de internasjonale konkurransene. Det betyr at for eksempel Håvard må tilpasse seg for å være aktuell til å være med på lagkonkurransen.

Mye jevnere - Håvard Bøkko har lenge vært motoren på dette norske laget, men allerede i fjor jevnet det seg ut. Da gikk det like fort med de to andre i tet, selv om Håvard likevel tok flest føringer, sier Pedersen. Han tror at samarbeidet blir bra:

- Det er fortsatt et helt fint forhold mellom landslagsløperne og Håvard. Dessuten er han vant til å gå lagkonkurransen sammen med dem. Rent taktisk er det selvsagt en fordel å få trent mest mulig sammen, men sånt er til å løse, mener Pedersen.

Landslagstrenerens avslappete forhold til Håvard Bøkko bare noen måneder etter at stjerneløperen brøt med forbundets elitegruppe, avspeiler også den fine utviklingen i den gjenværende troppen. Der norsk skøytesport for folk flest de siste årene bare har dreid seg om Bøkkos medaljesjanser, kan det bli nye navn allerede denne vinteren. Landslagets testresultater i sommer har vært svært gode.

Presser Bøkko Sist sesong presset 19-årige Sverre Lunde Pedersen meritterte Bøkko med en overraskende 6.plass i EM, og fikk følge i juniorklassen av Simen Spieler Nilsen og Kristian Reistad Fredriksen fra 1993-årgangen. Det førte til at Norge sensasjonelt vant tredobbelt sammenlagt i junior-VM, og at landslaget etter hvert får flere løpere opp mot Bøkkos nivå:

- De yngste landslagsløperne blir nok noe ujevne i vinter, men alle kommer til å få framgang. Det samme gjelder fjorårskometen Ida Njåtun. Da er det fint at Hege Bøkko kan konkurrere for Norge. Vi er så få jenteløpere at vi ikke kunne ha stilt i lagkonkurransen uten Hege, sier Pedersen.

Men enda viktigere enn å stille lag, er det å få ro i norsk skøytesport:

- Endelig kan vi konsentrere oss om å få fram best mulige løpere, tror landslagssjefen.

FORSONINGSMØTE: Landslagstrener Jarle Pedersen mener at utgangspunktet skal være at de beste skal konkurrere for Norge uansett hvilket lag de tilhører. Nå ønsker han Håvard Bøkko velkommen tilbake.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
FORSONINGSMØTE: Landslagstrener Jarle Pedersen mener at utgangspunktet skal være at de beste skal konkurrere for Norge uansett hvilket lag de tilhører. Nå ønsker han Håvard Bøkko velkommen tilbake.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Vis mer