Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bøkko fikk sølvhjelp av gullvinneren

Nå sikter han seg inn mot å slå Sven Kramer i OL.

Håvard Bøkko (21) fikk hjelp av Sven Kramer til å sikre sølvet. Snart håper Norges skøytestjerne at de kan knive mot hverandre om gull.

Bøkko fortsetter framgangen på isen og søndagens VM-sølv i Berlin viste at han absolutt hører hjemme i toppen. Får 21-åringen litt mer tid på seg, tror han at han er klar til å ta Kramer som tok sitt annet strake VM-gull.

- Jeg har mer å gå på, og det er ennå to år til OL. Det ville vært deilig å slå ham i OL, sa Bøkko.

- Det er fortsatt én mann å slå, men jeg nærmer meg. Hvis jeg får trent godt i ett år eller to til, får vi se om jeg kan slå ham, mente hallingdølen.

Motivasjonen er det ingenting å si på.

- Jeg vet hvor fort jeg må gå for å slå ham, og vi pisker hverandre. Han har nok lyst på konkurranse også, og det vil være bra for alle om det blir mer kniving. Jeg må slå ham for å vinne, og jeg trener ikke for å bli nummer to eller tre, sa Bøkko.

«Avtalt spill»

For å sikre VM-sølvet, trengte han imidlertid hjelp av den nederlandske rivalen på den avsluttende 10 000-meteren.

SØLV: Håvard Bøkko tok sølv i allround-VM i Berlin. Her i samløp med Chad Hedrick på dagens 1500-meter. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
SØLV: Håvard Bøkko tok sølv i allround-VM i Berlin. Her i samløp med Chad Hedrick på dagens 1500-meter. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

For etter en skuffende 1500 meter tidligere på dagen, måtte Bøkko gi alt i milløpet hvis han skulle slå den amerikanske duoen Shani Davis og Chad Hedrick i sammendraget.

- Vi fleipet under oppvarmingen at vi skulle gjøre som i EM i Kolomna, mente Bøkko, som tok sølv også i det mesterskapet.

Det betydde at han blant annet fikk drahjelp av den nederlandske parkameraten på vekslingssiden i 10-15 runder.

Kramer gikk inn til distanseseier på 13.09,06, mens Bøkko fulgte hakk i hæl med 13.10,87. Det holdt til å ta sølvet.

- Hvis jeg ikke hadde hatt en så god parkamerat som Sven, ville jeg ikke tatt sølv. Hvis han er tørst i kveld, får jeg spandere noe på ham, smilte Bøkko.

Hjelpen fra Kramer bidro til Norges første medalje i et allround-VM siden Eskil Erviks bronse i Vikingskipet for ni år siden.

Skal bli bedre

Etter et VM-sølv, er det naturlig å sikte enda et hakk høyere og gå for gull i framtiden. Men hallingdølen er fullstendig klar over at det skal mye trening til for å tukte Kramer.

- Det meste går an å forbedre for meg. Sven er uhyre sterk og veldig rask. Han går mye mer på kraft. Jeg vet ikke hvor han får energien fra, sa Bøkko.

Bøkkos løp i helgen var ikke bare perfekte. Innsatsen på de to lengste løpene var upåklagelig, men både på 500 og 1500 meter er det rom for forbedringer.

- Jeg vet at jeg kan gå fortere enn jeg gjorde i helgen. På 1500 og 500 har jeg mye å gå på.

Det mente også landslagstrener Peter Mueller.

- Håvard gikk sine to beste løp og sannsynligvis sine to dårligste løp for sesongen i løpet av helgen. Men skulderen er ikke 100 prosent, og jeg vet at det utgjør en forskjell på de korte distansene, sa Mueller.

(NTB)

FIKK DRAHJELP: Håvard Bøkko tror ikke han hadde kapret sølvet om han hadde gått i par med en svakere løper enn Sven Kramer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media