Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bøkko i kongers fotspor

Neste sesong kan Håvard Bøkko (17) bli den første siden Eric Heiden som går både sprint-VM, junior-VM og allround-VM i samme sesong.

Landslagstrener Peter Mueller og sportssjef Finn Aamodt har allerede begynt å legge planer for stortalentet, som har debutert i skøyte-EM med stor stil. Etter tre distanser er han nummer ti, etter å ha satt perser både på 500 og 1500 (med over tre sekunder).

Og det er ikke småtteri i vente for Hol-løperen.

- Neste år skal han gå alt, EM, junior-VM, sprint-VM og allround-VM. Det er han den første siden Eric Heiden til å gjøre i løpet av en sesong, sier Mueller til NTB.

Regulering

Og Finn Aamodt stemmer i: - Både Lasse (Kjus) og Kjetil (Aamodt) gjorde noe av det samme i alpint. De kjørte junior-VM, men samtidig full verdenscup og annet. Det er ingenting å være skremt av.

- Dere er ikke redde for at det skal bli for mye for ham da?

- Det er klart at vi må vurdere hele tiden og regulere trening og alt annet etter programmet som legges. Gutten har jo allerede opplevd sinnssykt mye, men han er en rolig kar, sier Aamodt.

Første gang Eric Heiden gikk alle tre verdensmesterskap var i 1977. Som 18-åring vant han gull i alle tre. Samme bragd gjentok han året etter som 19-åring. To år senere vant han som alle husker fem OL-gull i Lake Placid.

Mueller kjenner både Heiden og Bøkko godt, og er ikke i tvil om at de kan sammenlignes.

Skeptisk

- Håvard er teknisk bedre enn Heiden var i samme alder, men Eric var foran fysisk. Begge var og er eksepsjonelle talenter, som det finnes få maken til, sier Mueller, som er sjeleglad han trosset alle advarsler og tok opp Bøkko på landslaget foran denne sesongen.

- En løper som han får man kanskje en av i løpet av sin trenerkarriere. Jeg er veldig glad for at jeg får sjansen, forteller Norges landslagstrener.

Bøkko selv er skeptisk til planene. Særlig sprint virker uoppnåelig, mener han.

- Jeg er jo ingen sprinter, så jeg synes det høres tøft ut. Men det har jo allerede skjedd så mye i løpet av det siste halvåret. Mange ting jeg aldri kunne drømme om en gang, sier han til NTB.

Særegen

Men Aamodt og Mueller er dønn seriøse i planene sine. Ingen av dem er i tvil om at hallingen er en virkelig gullklump, en det ikke finnes mange av i idretten. Mueller sammenligner Bøkko med Eric Heiden. Finn Aamodt drar paralleller til Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus.

- Jeg sammenligner han med de aller største idrettspersonlighetene i Norge. Han har lun humor, fokus, jordnærhet og et sterkt vinnerinstinkt. Jeg tipper at han blir mester i løpet av 2-3 år, sier sportssjefen.

(©NTB)

TRENER OG TALENT: Finn Aamodt gir noen råd mens Håvard Bøkko løser opp muskulaturen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media