Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bøkko må også yte

Et uklokt valg som fort kan få konsekvenser.

 TAR EN SJANSE:  Hege og Håvard Bøkko kan risikere å miste både VM og OL når de nå bryter med landslaget. FOTO: Arnt E. Folvik / Dagbladet.
TAR EN SJANSE: Hege og Håvard Bøkko kan risikere å miste både VM og OL når de nå bryter med landslaget. FOTO: Arnt E. Folvik / Dagbladet. Vis mer

DET ER RAUST og vennlig når landslagstrener Jarle Pedersen forsikrer at Bøkko-søsknene selv etter bruddet med landslaget får konkurrere på lik linje med resten av løperne om mesterskap og verdenscup:

_Vi gjør ingen forskjell, sier Pedersen til VG, men glemmer at forskjellen allerede er gjort av de som bryter ut for å trene med Peter Mueller i et privat internasjonalt lag finansiert av den gamle Bøkko-velgjøreren Rolf Hauge.

Det gjør at skøyteledelsen bør tenke seg litt mer om før de lar Hege og Håvard Bøkko konkurrere for Norge igjen.

DET er flere gode grunner for det. Først og fremst er det viktig å ta vare på den norske forståelsen av toppidrett som en del av helheten. Skøytelandslag står ikke for seg selv. Det henger tett sammen med det breddearbeidet som gjøres i hver enkelt klubb, og i en så liten og sårbar idrett som skøyter er denne forståelsen spesielt viktig.

Riktignok kan ikke skøytelederne gjøre noe med typer som Rolf Hauge som tror at private penger til utvalgte yndlinger er det som driver norsk toppidrett videre. Korttenkte rikinger vil alltid summe rundt toppidretten og tenke på seg og sitt.

Men det er Skøyteforbundet som skal forvalte landslag på en slik måte at idretten over tid kan begeistre og glede flest mulige.

HER SLITER de to søsknene med forståelsen. De klarer ikke å se helheten for sporten sin og får visst ikke noen hjelp til det fra omgivelsene heller.

Kanskje er det en av årsakene til at Håvard Bøkkos valg av privatlag ikke akkurat skaker idretts-Norge. Med han som frontfigur er sporten de siste sesongene bare blitt enda mer marginalisert. Det skal han slett ikke få skylden for alene, men det er i hvert fall til ettertanke for en 24-åring som uansett valg av trener bør ha mange gode sesonger foran seg.

Da er det bra for en profesjonell utøver at noen bryr seg om idretten hans.

SLIK OPPMERKSOMHET starter ofte med at utøveren selv er opptatt av omgivelsene. Der har private lag pr. definisjon et problem siden sånt representerer særordninger. Flere norske idretter lever greit med det, men da er forutsetningen et klima med gjensidig tillit mellom forbundsledelse og private aktører. Det finnes jo ikke i dette tilfellet.

Peter Muellers tid i norsk skøytesport er definitivt over. Det betyr ikke at han  etter en faglig sett snever definisjon er en dårlig skøytetrener. Hos Mueller er det helheten som svikter, og det i seg selv er grunn god nok til å holde ham på lang avstand fra det videre landslagsarbeidet. I sin ytterste konsekvens kan det også bety at skøyteledelsen bør droppe Håvard og Hege Bøkko i verdenscup og mesterskap for å sikre vanlig arbeidsro eller at Olympiatoppen bevisst overser de to søsknene i satsingen sin.

For hvorfor skal norsk toppidrett bruke midler på løpere som over tid bryter ned nettopp det helhetlige norske toppidrettsarbeidet?

UTGANGSPUNKET må uansett være å beskytte selve landslaget for å heve kvaliteten i norsk skøytesport. Det er dette det nye privatlaget angriper, og virkemidlene må velges deretter:

•• Det er ingen rett å få konkurrere for Norge.

Om ikke Håvard Bøkko har forstått det hittil, kan han få en bratt læringskurve med mindre han selv heretter jobber bevisst for å tilpasse seg det fellesskapet han nå bryter med.

Da er neppe Peter Mueller den perfekte personlige treneren.     

SPLITTER SPORTEN: Rolf Hauges penger til privatlaget CBA vil over tid være ødeleggende for skøytesporten.Hamar. FOTO:: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
SPLITTER SPORTEN: Rolf Hauges penger til privatlaget CBA vil over tid være ødeleggende for skøytesporten.Hamar. FOTO:: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media