VANT: Håvard Bøkko vant 5000 meteren i Heerenveen under verdenscupfinalene.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO  DDP / BERTHOLD STADLER
VANT: Håvard Bøkko vant 5000 meteren i Heerenveen under verdenscupfinalene.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO DDP / BERTHOLD STADLERVis mer

Bøkko og Haugli sikret norsk dobbeltseier i Heerenveen

5000-suksess i Kramers fravær.

|||Et skuffende OL ble glemt på skøyteisen i Heerenveen. Håvard Bøkko og Sverre Haugli sikret norsk dobbeltseier på 5000 meter.

Bøkko har så absolutt hatt et vondt år. Han mistet trener Peter Mueller og havnet midt i en mediekrig i forkant av OL. Der fikk han bare med seg en bronse fra 1500-meteren.

— I OL hadde vi litt stang ut gjennom mesterskapet. Men i dag knallet vi like godt til med skikkelig stang inn, sa en storfornøyd landslagstrener Jarle Pedersen til NTB.

— Alt stemte i dag. Vi fikk dobbelt norsk, fire blant de sju beste og samtidig gjorde juniorlaget det veldig godt i Moskva, jublet han.

På spesialdistansene ble det en nedtur for Bøkko i OL. Det ble det ikke lørdag. Da erkerival Sven Kramer sto over verdenscupfinalen i Heerenveen, utnyttet Bøkko det til å sikre seg sin fjerde verdenscupseier med tiden 6.20,52.

Samtidig sikret han seg sammenlagtseieren i langdistansecupen. Bøkko endte 25 poeng foran Ivan Skobrev, mens suverene Kramer endte på fjerdeplass med fire seirer på fire forsøk.

— Etter OL kan det være litt formutslag, men Håvard gikk nok et løp på det jevne i dag. Han måtte slite for å ta Sverre, men det var viktig med tanke på sammenlagtseieren, sa Pedersen.

Under 31
Bøkkos gode åpningsrunde på 18,4 ble fulgt av runder på rundt 30 blank. Ikke en eneste gang måtte han over 31 i rundetid.

Det måtte Sverre Haugli, som gikk allerede i tredje løp. Han slo til med tiden 6.21,49, som holdt helt til Bøkko kom i nest siste heat. Men det var bare landsmannen som kom seg forbi Hauglis tid.

Haugli, som gikk i par med japanske Hiroki Hirako, åpnet på 19,05, og leverte så sterke runder. Først i siste runde måtte han over 31 sekunder.

For de to nordmennene ble det nervepirrende å følge Bob de Jong og Ivan Skobrev i siste løp. Ingen av de to klarte å hamle opp med den norske duoen, Skobrev var nærmest på tredjeplass, 2,72 sekunder bak Bøkko.

— Sverre gikk nok sitt livs løp her i dag. Han var bare et par sekunder bak sin personlige rekord (satt på raskere is). Vi var tidlig sikre på at det løpet ville holde til en god plassering, sa landslagstrener Jarle Pedersen.

God laginnsats
Den norske laginnsatsen var god. Med Henrik Christiansen (6.28,45) på sjette- og Øystein Grødum (6.29,35) på sjuendeplass ble det fire norske blant de sju beste.

Haugli kunne slippe jubelen løs over sin første pallplassering, mens Bøkko fornøyd kunne konstatere at han hadde gått inn til Norges 88. verdenscupseier på skøyter.

Han har fortsatt et stykke opp til de beste i norsk historie. Ådne Søndrål topper listen med 30 triumfer.

Neste helg gås det VM i Heerenveen.

— Dette var ingen dårlig oppladning, men vi kan ikke ta helt av ennå, sa Jarle Pedersen.