NEDTUR: Håvard og Hege Bøkko står utenfor landslaget denne sesongen, og trenes av gamletrener Peter Mueller. I verdenscupåpningen skuffet begge. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
NEDTUR: Håvard og Hege Bøkko står utenfor landslaget denne sesongen, og trenes av gamletrener Peter Mueller. I verdenscupåpningen skuffet begge. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Bøkko-søsknene skuffet i premieren

Uten Peter Mueller på isen.

Håvard Bøkko ble beste nordmann, men skuffet med en 9.-plass på 1500 meter skøyter i verdenscupen fredag.

Uten trener Peter Mueller på isen klarte ikke Bøkko å markere seg helt i toppen fredag. 24-åringen klokket inn på 1.47,22. Det var halvannet sekund bak vinneren Stefan Groothuis fra Nederland. Han maktet heller ikke å vinne paret med amerikanske Brian Hansen. Fredagens løp ga nordmannen 32 poeng i verdenscupen.

- Håvard gikk for sakte, men tok seg litt opp etter hvert. Likevel hadde jeg trodd han skulle gjøre det bedre, ettersom han er regjerende verdensmester på 1500-meter. Håvard er kanskje litt treningstung i kroppen, og sliter med toppfarten på korte distanser. I dag hadde han ikke nok overskudd, sa landslagstrener Jarle Pedersen til NTB etter første dag av verdenscupen i Russland.

Bøkko selv var ikke overrasket over niendeplassen.

- Dette var helt som forventet. Jeg var 1,2 sekund bak vinneren. Det uroer meg ikke i det hele tatt. Jeg har trent godt fram til nå, og trenger bare flere korte løp i beina. Snart er jeg der jeg skal være, sa Bøkko til NRK.

- Sverre fikk mer selvtillit For Sverre Lunde Pedersen ble det imidlertid en positiv dag i Tsjeljabinsk. 19-åringen gjorde et godt løp og inntok 13.-plassen på 1.47,58. Landslagstreneren synes sønnens prestasjon lover godt for framtiden.

- Det er lett å glemme at han ikke er fylt 20 engang. Avstanden opp til topp seks var ikke stor for Sverre, så dette gjør godt for selvtilliten hans. Jeg har et godt håp om at han skal levere bra også i morgen, fortalte Pedersen.

To plasser bak Lunde Pedersen havnet Mikael Flygind Larsen (1.47,89), mens Håvard Lorentzen (1.49,09) havnet på 20.-plass.

På 500 meter for menn skøytet Espen Aarnes Hvammen inn til en 23.-plass under det første løpet. Han endte 0,91 bak vinneren Pekka Koskela fra Finland. 2. løp på 500 meter gås lørdag.

I B-gruppen på 1500 meter gikk Christoffer Fagerli Rukke på 1.48,99. Det holdt til tredjeplass for 23-åringen, som betyr at han rykker opp til A-gruppen.

Fornøyd med Njåtun Tidligere fredag endte Hege Bøkko tredje sist på 3000-meteren, mens Ida Njåtun tok 10.-plassen. I par med nederlandske Janneke Ensing var Bøkko først ut på distansen. 20-åringen fullførte løpet på tiden 4.16.98, som var over ti sekunder bak vinnertiden til Martina Sáblíková fra Tsjekkia. Til slutt endte Bøkko på 22.-plass.

Pedersen mener Bøkko bommet på åpningen, som gjorde at hun ikke holdt distansen ut.

- Hege hadde ikke et like godt taktisk løp denne gangen.

Njåtun skøytet inn til tiendeplass på 4.12,16 i par med japanske Masako Hozumi. Løpet sikret Asker-jenta 28 verdenscuppoeng.

- Jeg er godt fornøyd med Idas løp. Hun var ikke langt unna en virkelig god plassering. Jeg er optimistisk for hennes del med tanke på morgendagen, sa Pedersen.

I B-gruppen havnet Mari Hemmer på en tolvteplass med 4.24,57.

(NTB)