Bøkko trenger tid for å matche Kramer

Beste norske i EM med 4. plass.

Håvard Bøkko var sjanseløs mot Sven Kramer i skøyte-EM i helgen, men ytterligere et par års knallhard trening skal sette ham i stand til å matche europamesteren.

- Jeg trenger nok et par år på å komme opp på samme høye nivå som Kramer, sa Håvard Bøkko til NTB etter å ha blitt beste nordmann på fjerdeplass i EM.

Han lå på bronseplass etter tre løp, men var som ventet sjanseløs mot Carl Verheijen på den avsluttende 10.000-meteren.

- Verheijen slo meg så voldsomt på tiern at jeg ikke er så skuffet over at jeg falt ned til fjerdeplass. Dessuten mener jeg det var høyere nivå over EM i år enn det var i Vikingskipet i fjor, så jeg gjorde nok et bedre mesterskap denne gangen, selv om jeg klarte bronse på hjemmebane i fjor, sa Bøkko.

Sven Kramer vant et suverent mesterskap foran hjemmefavoritten Enrico Fabris fra Italia og sin nederlandske landsmann Carl Verheijen. For de norske var det positivt at alle kvalifiserte seg til 10.000 meter. Bak Bøkko ble Eskil Ervik nummer seks, Henrik Christiansen nummer ni og Sverre Haugli nummer 11.

- For å kunne matche Kramer må jeg både bli sterkere og bedre rent teknisk, og jeg trenger nok noe tid på det, sa Bøkko som mener han har tatt et steg i riktig retning også denne sesongen.

Mesteremne

- Jeg er helt overbevist om at Håvard Bøkko kan bli mester om noen år. Han kan bli eneren, den som sprenger grenser, som vi har manglet i mesterskapet her i Collalbo, sa Johan Kaggestad til NTB søndag. Han var på EM som Olympiatoppens mann på skøyter.

- Det positive med dette mesterskapet slik jeg ser det er at vi er på vei framover. Det går i riktig retning, og det er jo ingen tvil om at det er veldig bra av Håvard Bøkko å bli nummer fire her. Han er tross alt ikke mer enn 20 år, slo Kaggestad fast.

- Jeg er mektig imponert over ham, for han har en allsidig psyke og er veldig allsidig trent. Det er ingen tvil om at han har det lille ekstra som skal til for å bli mester. Derfor nøler jeg ikke med å si at han kommer til å være helt i toppen i løpet av et par sesonger.

BESTE NORDMANN: Håvard Bøkko er bare ett år yngre enn europamester Sven Kramer, men tror han trenger noen år for å bli like god som nederlenderen. Først og fremst må han bli sterkere og bedre teknisk, tror Bøkko selv. Foto: SCANPIX
BESTE NORDMANN: Håvard Bøkko er bare ett år yngre enn europamester Sven Kramer, men tror han trenger noen år for å bli like god som nederlenderen. Først og fremst må han bli sterkere og bedre teknisk, tror Bøkko selv. Foto: SCANPIX Vis mer

Eskil Ervik slet litt med rygg- og mageproblemer hele helgen. Bøkko innfridde med fjerdeplass, og de to EM-debutantene Henrik Christiansen og Sverre Haugli presterte også i overkant av forventningene, men likevel ble det et mesterskap i Dolomittene uten en eneste norsk pallplassering verken på kvinne- eller herresiden. Det var selvsagt litt skuffende.


Bedre utgangspunkt

Sven Kramer er ikke mer enn et år eldre enn Håvard Bøkko, men forskjellen på dem er først og fremst at nederlenderen har et bedre utgangspunkt rent fysisk.

- Han var et kjempetalent på sykkel også, og har nok trent hardt og målbevisst i veldig mange år. Jeg begynte ikke å trene skikkelig før for fem år siden, sa Bøkko til NTB etter at Collalbo-EM var over.

- Jeg spurte forresten Kramer på oppvarmingen før 10.000-meteren i dag hva han spiser, for jeg tenkte jeg kunne få noen tips, men han påsto at det ikke er noe spesielt, sa Bøkko.

Han mener det er på 1500 meter han har mest å hente. Der greide Kramer 1.44 og Bøkko 1.47.

- Det er 5000 meter jeg er mest fornøyd med av de fire distansene, men tidsmessig er jeg rimelig fornøyd med 1500 meter også. Mange gikk veldig fort på den distansen, sa Bøkko.

(NTB)

<B>BEST:</B> Sven Kramer vant EM suverent foran hjemmefavoritten Enrico Fabris fra Italia og sin nederlandske landsmann Carl Verheijen.