Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boksebamsen

Lennox Lewis har slått godt fra seg de siste femten årene. Søndag morgen kan det være slutt. Les historien om bokseren!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lennox Lewis er ikke som alle andre boksemillionærer. Det er i hvert fall slik han ønsker å presentere seg selv.

«Lennox er en mann du ikke vil like å møte i ringen, men utenfor arenaen vil du synes det er trivelig», står det på Lewis' offisielle hjemmeside.

Der framstilles han som en rolig og veltalende mann, med god humor og godt utseende.

Men selv en snill bamse kan brumme kraftig.

Lørdag (natt til søndag norsk tid) møter Lewis Hasim Rahman til omkamp i Las Vegas. I april ble Lewis slått knock out av Rahman.

Tapet i ringen var en ting, men Rahmans oppførsel i etterkant har provosert Lennox voldsomt. Under et TV-besøk i september kokte det helt over for coole Lennox:

16 minutter ut i TV-programmet «Up Close» hadde Lewis vært lenge nok i nærheten av Hasim Rahman. Antydninger i et radiointervju om at han var homofil fikk Lewis til å reagere.

- Hvorfor starter du med de homogreiene? Jeg er 100 prosent damenes mann. Hvis du tviler på det, kom med søsteren din, kom med hvem som helst, sa en amper Lewis.

- Ikke bland inn familien min, slo Rahman tilbake.

De fortsatte det verbale slagsmålet stående og stirret iskaldt inn i øynene på hverandre.

- Vær forsiktig med hva du sier til meg, sa Lewis før han ga Rahman en dytt.

Spetakkelet var i gang. Flere personer stormet scenen for å skille de to.

(Her kan du se video av slagsmålet i slutten av SkySports' interjvu med Rahman.)

Det er liten tvil om at Hasim Rahman har fått større innvirkning på Lewis' karriere enn hadde trodd da han tok på seg boksehanskene i Sør-Afrika i våres.

Rahman var nærmest ingenting. Lewis - med tilnavnet 'løven' - var konge. Etter fem runder lå 'løven' rett ut på gulvet. Nå er spørsmålet: Klarer han å reise seg?

Født i London

Lewis, som ble født på Londons østkant i 1965, har så langt hatt en lysende boksekarriere. Grunnlaget for framgangen ble lagt i Canada. Som gutt flyttet Lewis til Canada sammen med sin mamma Violet fra Jamaica og broren Dennis. Faren stakk av da han var seks år.

I barneårene gikk han med en ikke alt for orginal guttedrøm i magen: Å bli brannmann.

På skolen ble han ertet for sin blanding av cockney og amerikansk, men på idrettsarenaen markerte han seg tidlig.

Han gjorde det bra både i basketball og amerikansk fotball, men tilfeldigvis dumpet han borti boksing. Han tok turen sammen med noen venner til poltiets boksestudio. Da var det gjort.

Da hjalp det ikke at han senere ble lokket med å satse på både college-basketball og amerikansk fotball. Lennox hadde falt for boksingen.

Olympisk mester

Lenge før han ble britenes store boksehelt, rakk han å bli nasjonalhelt i Canada.

Fire år etter at han satset for fullt med hanskene på henda, ble han junior-verdensmester. I 1984 fikk han en forsmak på OL. Slagene stoppet i kvartfinalen, men Lewis skulle komme knallhardt tilbake fire år senere. Tapet i Los Angeles ble revansjert med gull i Seoul-OL etter seier mot Riddick Bowe i finalen.

Året etter returnerte han til England igjen for å bli proffbokser. Han skrev kontrakt med Frank Maloney - mannen han sparket for få uker siden.

Høsten 1992 serverte Lewis nye fulltreffere. På to runder slo han lufta ut av Razor Ruddock - bokseren som ble sett på som den farligste tungvekteren etter Mike Tyson.

Noen måneder seinere ble han århundrets første WBC-tungvektsmester fra Storbritannia. Det var først da han ble superstjerne på de britiske øyer.

Fram til da hadde Frank Bruno vært den største. Lewis måtte kjempe for å bli fullt ut akseptert blant britene fordi han OL-gull for Canada i 1988.

Populariteten i England har økt i takt med Lewis' engasjement blant ungdom i voldsutsatte deler i sentrale London, der han selv kommer fra. Mangemillionæren driver blant annet en bokseskole i dette området.

I 1994 tapte Lewis WBC-tittelen mot Oliver McCall. Tre år senere fikk han sin etterlengtede revansje mot McCall.

Siden har han slått av veien all motstand - fram til møtet med Rahman i april i år.

Ali som idol

Grunnen er først og fremst Lewis' egenskaper i ringen, men han har også sine metoder utenfor.

Mens Mike Tyson skifter ut damene oftere enn han er i bokseringen, har Lewis holdt seg trofast til særlig en kvinne: Hans mor, Violet.

I tillegg til å være en trofast støttespiller beskrives hun av Lennox som «verdens beste kokk». Senest i forrige kamp mot Rahman var Violet med til Sør-Afrika som matsjef.

Etter en tittelkamp mot Evander Holyfield røpet Lewis dessuten at han fikk ekstra kraft i slagene av å leve i sølibat de siste tre månedene før kampen.

- Jeg droppet sex i tiden før kampen, det gir meg litt ekstra punch, sa Lewis.

Muhammed Ali har alltid vært Lewis' store idol i ringen. Treneren Emmanuel Steward mener til og med at Lewis har et større talent enn bokselegenden Ali.

- Med tanke på talent, er Lennox den beste tungvekteren jeg har sett. Han har større talent enn Ali. Ali var så stor på grunn av sin spesielle personlighet, sier Steward.

Et lyspunkt for Lewis er at han med tapet mot Rahman i april, nå har muligheten til å kopiere sin store helt Ali ved å vinne tittelen tre ganger.

Da Lewis ble slått ut av Oliver McCall i 1994, fikk han omkamp og slo ut rivalen.

- Jeg skal gjøre det samme med Rahman.

Knock er nok

En knock er nemlig mer enn nok for Lewis. Hvis ikke er det slutt. Lørdag slår han for å ta tilbake VM-beltene sine (i IBF og WBC) - og for å knuse Rahman.

- Nå er det på tide å bevise at jeg er den sanne tungvektsmesteren i verden. Jeg tar ikke lett på Rahman denne gangen, sier Lewis.

I utgangspunktet er Lewis favoritt, men favorittstempelet er ikke veldig stort og det er ingen tvil om at Lewis har noe å bevise. De siste dagene har hele bokseverden fått se isfronten bygge seg opp ytterligere mellom de to. De vekslet ikke et ord på den siste pressekonferansen og ble skilt av pleksiglass og en metallvegg i frykt for at TV-episoden fra september skulle gjenta seg.

Ekstra vakthold er satt inn for at de to ikke skal møtes i gangene på hotellet i Las Vegas.

Selvtilliten til Hasim Rahman er det i hvert fall ingenting i veien med.

- Jeg har hatt så mye moro med Lennox, men han har sikkert mareritt. Jeg synes jeg leker med ham som jeg gjør med mine barn. Men kanskje jeg skal la ham være i fred nå, sier Rahman.

Lewis på sin side har lagt opp til at fighten i Las Vegas blit et vinn-eller-forsvinn.

- Lennox har sagt han vil slutte med boksing hvis han ikke vinner...så viktig er denne kampen, sier trener Steward.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å legge opp. Rett og slett fordi jeg vinner, sier Lewis.

Tidlig søndag morgen norsk tid skal knyttnevene snakke.

NEDE FOR TELLING: Lewis ble slått ut mot Rahman i april. Søndag morgen (norsk tid) er han ute etter revansje. Foto: SCANPIX/AFP
Hele Norges coronakart