Bokselegenden Muhammad Ali er død

Gikk bort på sykehuset i Phoenix.

(Dagbladet): De siste dagene har det kommet stadig flere meldinger om at den 74 år gamle Muhammad Ali er alvorlig syk, og i dag kom meldingen - bokselegenden har gått bort.

Det bekrefter en talsperson for Ali overfor NBC og ABC.

74-åringen, som var en av verdens mest kjente idrettsutøvere, ble innlagt på sykehuset i Phoenix tidligere denne uka.

De første uttalelsene fra familien gikk ut på at det ikke var alvorlig, men etterhvert som tiden gikk ble det klart så ikke var tilfellet. Natt til lørdag ble det kjent at familien hadde samlet seg rundt ham på sykeleiet.

Merittert Ali ble født i Louisville i delstaten Kentucky i 1942 som Cassius Marcellus Clay Jr. Han skiftet navn i 1964 etter at han konverterte til islam.

Da han i 1981 la boksehanskene på hylla, sto han med 56 seiere på 61 kamper. Han fikk også med seg en gullmedalje fra de olympiske sommerlekene i Roma i 1960.

I 1964 tok han sin første tittel da han slo Sonny Liston, og han ble også den første bokseren til å vinne tungvektstittelen ved tre separate anledninger.

Ali gikk mange store kamper i karrieren sin, og noen av dem ble nærmest udødeliggjort. Det gjelder, ikke minst, «The Rumble in the Jungle». I kampen som gikk i Kinshasa, Zaire i oktober 1974 slo han regjerende mester George Foreman på knockout i åttende runde.

Parkinson Bare tre år etter at han la opp, ble bokseren med tilnavnet «The Greatest» diagnostisert med Parkinson.

Nervesykdommen, som han ifølge legene trolig fikk som et resultat av boksingen, har gradvis svekket ham de siste årene, og han har også pustevansker.

Da USA holdt Sommer-OL i Atlanta i 1996 var det Muhammad Ali som fikk æren av å tenne ilden.

Alis datter Laila la fredag ut et bilde på Facebook av faren og hennes egen datter. Under skrev hun: «Jeg elsker dette bildet av faren min og datteren min Sydney da hun var en baby. Takk for all kjærligheten og alle ønskene om at han skal bli bedre».

Kvikk Ali var også kjent for å være omlag like kvikk i replikken som han var i fotarbeidet.

En gang fikk han spørsmål om hvordan han helst ville bli husket:

- Som en mann som aldri forrådte folket sitt. Men om det er for mye å be om, vil jeg bare bli husket som en god bokser. Jeg bryr meg ikke engang om du ikke nevner hvor pen jeg var.

Ali etterlater seg kone og ni barn.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.