HYLLES: Tidligere proffbokser Steffen Tangstad mottar stor støtte fra norske bokselegender etter at sykdommen ble kjent.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HYLLES: Tidligere proffbokser Steffen Tangstad mottar stor støtte fra norske bokselegender etter at sykdommen ble kjent. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Steffen Tangstad rammet av polynevropati

Bokselegendene hyller Tangstad etter sykdommen: - Trist at han har fått den diagnosen

Søndag ble det kjent at den tidligere proffbokseren Steffen Tangstad har blitt rammet av sykdommen polynevropati.
- Dette er en trist dag for Bokse-Norge, sier både Thomas Hansvoll og Ole Klemetsen.

Steffen Tangstad ble europamester i tungvekt i 1984 og 1986. I 1986 bokset han også om VM-tittelen mot Michael Spinks i Las Vegas. Han er den eneste nordmannen som har bokset om en VM-tittel.

Nå har den tidligere bokseren blitt rammet av polynevropati. Det er en sykdom som gjør at perifere nerver i kroppen leder nervesignaler dårlig.

59-åringen selv sier dette om sykdommen til Tønsbergs Blad:

- Jeg har ikke følelse i føttene og fingrene, og jeg kan ikke gå uten gåstol. Jeg kan heller ikke skrive med penn og papir og det er vanskelig å lage mat. Jeg har problemer med å holde rundt kopper og glass. Det er ikke noe kraft, sier Tangstad.

Han var et stort idol og var en viktig støttespiller igjennom karrieren for tidligere proffbokser Thomas Hansvoll, som naturlig nok synes det hele er fryktelig synd.

- Det er trist at han har fått den diagnosen. Det er aldri hyggelig når noen blir sjuk på den måten. Jeg har hørt at han har slitt med helsa i det siste. For en stund siden tok jeg en prat med sønnen hans Otto, som også var en bra bokser, om det var noe jeg kunne gjøre for å hjelpe til. Han har betydd veldig mye for meg opp igjennom, sier Hansvoll til Dagbladet søndag kveld.

BETYDD MYE: Thomas Hansvoll legger ikke skjul på at Steffen Tangstad har betydd mye for hans egen proffkarriere. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BETYDD MYE: Thomas Hansvoll legger ikke skjul på at Steffen Tangstad har betydd mye for hans egen proffkarriere. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Han utdyper:

- Forholdet mellom oss er og var massivt. Han fikk meg til å bli proff da han jobbet som sportssjef i TV 1000 i 1994. Jeg hadde gjort det bra som amatør, men så tok han kontakt. Det var den store drømmen, og Steffen gjorde det mulig. Det var litt overraskende, husker jeg.

- Etter hvert var vi ikke alltid enig på veien, men jeg likte ham veldig godt. Vi klarte å skille mellom det businessmessige og vennskapet vi hadde, sier Hansvoll.

- Det er vel noen år siden jeg har snakket med ham sist. Tiden går, og da glemmer man. Man skulle vel vært flinkere til å ta den telefonen, fortsetter han.

- Den største vi har hatt

Også Ole Klemetsen synes det hele er synd, og retter sin støtte til Tangstad.

- Det er alltid trist når noen får sykdommer som dette. Det er en trist sak for ham og alle rundt ham. Steffen er en av de desidert største og beste vi har hatt her i Norge innenfor boksemiljøet. Dette er en trist dag for et lite miljø som bokse-Norge tross alt er, sier Ole Klemetsen til Dagbladet.

EN TRIST DAG: Ole Klemetsen beskriver dette som en trist dag for norsk boksing. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EN TRIST DAG: Ole Klemetsen beskriver dette som en trist dag for norsk boksing. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Selv om Klemetsen var ung da Tangstad var aktiv, har han ett spesielt minne som står igjen fra 59-åringens aktive karriere.

- Jeg var relativt ung da han holdt på. Jeg var i oppstartsfasen av min egen karriere, og jeg husker så vidt da han gikk VM-kampen. Det var ikke mange som viste boksekamper på den tida, men det gjorde de ute i Kongeparken utenfor Stavanger. Der hadde de samlet inn nok penger til å kunne vise den, og det husker jeg at jeg synes var stort, sier den tidligere bokseren.

Den nevnte VM-kampen er noe Hansvoll også drar fram.

- Vi satt oppe på natta og så VM-kampen. Hele familien hjemme hos oss var boksegale, så det husker jeg godt, sier han.

- Steffen oppnådde veldig mye som proff, i en vanskelig vektklasse å hevde seg i. Han var en inspirasjon for meg. Jeg begynte å bokse veldig tidlig, da var han Europamester, fortsetter Hansvoll.

«Ole Lukkeøye» legger heller ikke skjul på hvor viktig Tangstad har vært for norsk boksing.

- Han viste at det var mulig for en liten nordmann, eller, han var jo stor, å komme fram og få det til ute i den store bokseverden, sier Klemetsen.

- Det sier litt om hva han har betydd

Tangstad fyller 60 år neste år, og skal hedres med en statue i Tønsberg. Det er noe Thomas Hansvoll synes er fint, og på sin plass.

- Det synes jeg er fortjent, helt klart. Det sier litt om hva han har betydd for sporten. En ting er sporten, men han gjorde en fantastisk jobb med å få fram andre, som meg og Ole Klemetsen. Det var vel så viktig, synes jeg. Han var behjelpelig uansett hva det måtte være, sier Hansvoll.

Hansvoll er helt sikker på at norsk proffboksing ikke hadde vært som det er i dag, om det ikke hadde vært for Tangstads innsats.

- Han la grunnlaget for norske proffboksere. Om han ikke hadde vært en primus motor, så tror jeg norsk boksing hadde dødd ut. Han hadde veldig gode forbindelser over alt, forteller Thomas Hansvoll.