<strong>DRAMATISKE MORGENTIMER:</strong> Aleksandr Bolsjunov var ikke på det russiske laget da han våknet. Noen timer senere vant han VM-sølvet på femmila i Seefeld. Det skyldtes ikke sykdom - som FIS tror. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRAMATISKE MORGENTIMER: Aleksandr Bolsjunov var ikke på det russiske laget da han våknet. Noen timer senere vant han VM-sølvet på femmila i Seefeld. Det skyldtes ikke sykdom - som FIS tror. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bolsjunov avslører bløffen som lurte Norge - da Sundby mistet medalje

Aleksandr Bolsjunov var ikke på startlista da denne dagen startet. Noen timer senere vant han VM-sølvet. Overfor Dagbladet røper Bolsjunov at Aleksej Tsjervotkin, som Bolsjunov fikk plassen til, ikke er syk, noe FIS ble informert om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Én mann hindret norsk trippelseier på dagens VM-femmil i Seefeld. 22 år gamle Aleksandr Bolsjunov kapret i dag - hold deg fast - sin sjuende (!) sølvmedalje i VM og i OL, like bak verdensmester Hans Christer Holund og foran Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby.

Gullet mangler fortsatt for sølvgrossisten.

Det spesielle i dag er imidlertid at Bolsjunov aldri skulle gå dagens femmil. Da de norske løperne våknet i dag tidlig, og da den norske taktikken ble lagt, var ikke Bolsjunov på startlistene.

22-åringen ble nemlig vraket fra det russiske laget, som i stedet besto av Jevgenij Belov, Denis Spitsov, Andrej Melnitsjenko og Aleksej Tsjervotkin.

I morgentimene kom imidlertid kontrabeskjeden: Tsjervotkin gikk ut av laget. Bolsjunov kom inn som erstatter. Årsaken russerne oppga til FIS var at Tsjervotkin hadde blitt syk, forteller renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, til Dagbladet.

<strong>SLÅR TILBAKE MOT SUNDBY:</strong> Aleksandr Bolsjunov, som vant sølvet bak Hans Christer Holund på dagens femmil, slår tilbake mot Martin Johnsrud Sundbys kritikk av feltet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR TILBAKE MOT SUNDBY: Aleksandr Bolsjunov, som vant sølvet bak Hans Christer Holund på dagens femmil, slår tilbake mot Martin Johnsrud Sundbys kritikk av feltet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er mulig å bytte på laget inntil to timer før rennstart. Årsaken til at russerne byttet på laget i dag, var at Tsjervotkin ble syk, sier Pierre Mignerey til Dagbladet.

Bolsjunov røper russisk bløff

Men det avkrefter nå Aleksandr Bolsjunov overfor Dagbladet.

Den russiske langrennsstjerna har en helt annen forklaring på hvorfor han ble hasteinnkalt på det russiske femmilslaget - og benekter til Dagbladet at det skyldtes sykdom på Tsjervotkin.

- Stemmer det at Tsjervotkin ble syk og måtte kaste inn håndkleet?

- Nei, han forberedt seg for å gå fram til siste minutt. Det var bare en avgjørelse skipresident Jelena Välbe tok som gjorde at jeg fikk gå i stedet. Jeg har ikke hørt noe om at han er syk, sier Aleksandr Bolsjunov til Dagbladet.

- Hva var det som skjedde da? Hvorfor ble du først vraket, før du plutselig kom inn på laget igjen og ble etterinnkalt i morgentimene?

- Jeg ville gå, jeg, men treneren min bestemte at jeg ikke fikk gå femmila, fordi jeg hadde gått for mange renn i VM. Men takket være Jelena Välbe fikk jeg sjansen likevel.

<strong>HYLLES:</strong> Aleksandr Bolsjunov hylles Hans Christer Holunds femmilsbragd i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLES: Aleksandr Bolsjunov hylles Hans Christer Holunds femmilsbragd i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor er det takket være henne?

- Välbe sa til meg i dag tidlig at hvis jeg hadde en god følelse og sterk vilje, skulle jeg få sjansen til å gå. «Hvis ikke vil vi alle angre», sa hun, forteller Bolsjunov til Dagbladet.

Lagkompis ble ofret

Han synes det var synd å måtte ta fra Tsjervotkin femmilsplassen «i siste sekund» og at 23-åringen dermed ikke fikk gå noen renn i VM.

- Selvfølgelig ville jeg at Tsjervotkin skulle få en sjanse til å gå et renn i dette VM, men jeg måtte tenke på meg selv. Jeg tenkte at hvis jeg ikke går, vil jeg angre, sier Bolsjunov til Dagbladet.

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum skjønte lite av hva som skjedde med Bolsjunov og Tsjervotkin i morgentimene.

- Jeg var overrasket over at Bolsjunov ikke skulle gå i utgangspunktet. Jeg tenkte kanskje at han var sliten eller noe. Han kan å gå femmil og var en av de jeg fryktet på forhånd. Jeg har ikke brukt en kalori på å tenke på hva russerne har tenkt her, sier Nossum til Dagbladet.

SKJØNNER INGENTING: Martin Johnsrud Sundby jubler for det han karakteriserer som norsk lagseier på femmila. Men han forstår svært lite av feltets vurderinger underveis. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Bolsjunov forteller til oss at det var Välbe som gikk inn i morgentimene og krevde å endre laget. Hva tenker du om det?

- Okei. Vi har i hvert fall ingen skipresident i Norge som går inn og gjør det i hvert fall. Det er jeg glad for, sier suksesstreneren, som kan feire seks VM-gull på seks forsøk i sitt første mesterskap som hovedtrener for et landslag.

Sundby reagerer: - Vanskelig å skjønne

Jelena Välbe har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser om de bevisst valgte å melde på Bolsjunov på femmilslaget så seint av taktiske årsaker.

Uansett var det Norge som lyktes best med taktikken i dag - med Hans Christer Holunds solostunt som ga VM-gull. Det gjorde at Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger kunne kontrollere feltet, la være og dra og la Holund seile av gårde.

NORSK LAGSEIER: Calle Halvfarsson kjenner seg ikke igjen i Andrew Musgraves påstand og mener Martin Johnsrud Sundby bidro til norsk seier. Reporter: Øyvind Godø Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer

Sundby stusser over at ikke russerne tok ansvar og gikk hardere inn for å hente inn Holund.

- I dag får vi bare servert gullet. Det er vanskelig å skjønne hva de andre tenker på når de opererer slik i feltet og lar oss få styre løpet som vi vil, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Vi var kjempefornøyd med hele løpsutviklingen. For det første hadde vi Hans Christer i front. For det andre kunne vi ligge bak og la de andre bruke krefter i front. Så glipper det litt når Bolsjunov dropper å bytte ski og får luke. Vi skulle gjerne vært med der, men vi skal ikke sutre så lenge over det.

Kritiserer Bolsjunov

- Andrew Musgrave forteller at du kom med en del meldinger underveis. Hva sa du?

- Jeg er så overrasket over at folk ikke går etter. Det tror jeg de fleste som ser på ikke forstår. I andre mesterskap på rad får vi servert et slikt opplegg. Noen sier at lagtaktikk ikke fungerer i langrenn, men nå har vi vist at det fungerer i to mesterskap på rad, sier Sundby til Dagbladet.

- Jeg var interessert i å høre hva de andre tenkte i feltet, for ingen responderte. Det er snodig, for det er ganske gode skiløpere i det feltet. Det er også merkelig at Bolsjunov ikke gjør noe tidligere, når han var så sterk som han var, sier Røa-gutten.

Bolsjunov slår tilbake mot Sundby

Nå slår imidlertid Bolsjunov tilbake mot Sundbys kritikk. Han forklarer tankegangen til russerne slik:

- Først forsto jeg ikke at Holund gikk for gull. Jeg trodde det var en taktikk for å lure oss til å gå hardt og dra feltet. Så skjønte jeg at Holund gikk for gullet selv og at dette var hans måte å vinne på, sier Bolsjunov til Dagbladet.

- Vi ble tatt på senga. Holund skal ha all ære for måten han vinner på i dag. Det er imponerende, sier russeren om gulløpet som minnet mye om hvordan Johan Olsson ble femmilsverdensmester i Val di Fiemme i 2013.

Dette sier en rørt verdensmester, Hans Christer Holund, til Dagbladet om gulløpet og de rørerende tilbakmeldingene:

RØRT: Hans Christer Holund var en rørt mann etter å ha innkassert karrierens største tittel. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer