TILBAKE: Finn Hågen Krogh viste glimt av gammel storhet da han slo Andrej Melnichenko og sikret norsk stafettseier på Beitostølen. Foto: Bildbyrån
TILBAKE: Finn Hågen Krogh viste glimt av gammel storhet da han slo Andrej Melnichenko og sikret norsk stafettseier på Beitostølen. Foto: BildbyrånVis mer

Finn Hågen Krogh ordnet norsk stafettseier på Beitostølen

Bolsjunov ga Sundby hakeslepp: - Hinsides. Det der har jeg aldri sett makan til!

Finn Hågen Krogh gjorde sitt beste distanserenn på over et år da han gikk Norge inn til stafettseier på Beitostølen. Martin Johnsrud Sundby fikk likevel hakeslepp over det russiske Aleksandr Bolsjunov presterte.

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): - Jeg er lettet, sier ankermann Finn Hågen Krogh til NRK rett etter å ha gått Norge inn til stafettseier på Beitostølen.

- Jeg slet. Jeg valgte å ta det bakke for bakke og meter for meter. Jeg viste at hvor nærmere mål jeg kom, jo større sjanse hadde jeg til å klare det.

Den norske landslagsledelsen gamblet med å sette finnmarkingen på ankeretappen ettersom Krogh ikke har vist god distanseform på over et år. Seinest forrige lørdag ble han nr. 77 på 15 kilometer fristil, over fire minutter bak Sjur Røthe.

Men for et comeback av Krogh og for en måte å slå tilbake på for den sympatiske Alta-gutten.

Krogh holdt ryggen til russiske Andrej Melnichenko i 7,3 av de 7,5 kilometerne. Så rykket han fram i tet rett før oppløpet. I spurten var finnmarkingen klart best. Nok en gang viste Krogh hvor god ankermann han er, så lenge formen er brukbar.

Dermed vant Norges førstelag herrestafetten foran Russland. Norges andrelag ble nr. 3.

- Jeg klarte å presse meg bra, det var en god følelse og det er alltid deilig å vinne stafett når guttene før har gjort en såpass bra jobb og satt meg i akkurat den posisjonen jeg ønsker. Det var bare å sette kronen på verket, sier Krogh til Dagbladet.

SJOKKERTE SUNDBY: Martin Johnsrud Sundby aldri har sett makan til prestasjon som Aleksandr Bolsjunov gjorde i dag. Foto: Bildbyrån
SJOKKERTE SUNDBY: Martin Johnsrud Sundby aldri har sett makan til prestasjon som Aleksandr Bolsjunov gjorde i dag. Foto: Bildbyrån Vis mer

Ny svensk kollaps

På kvinnestafetten var Sverige favoritter sammen med Norge med Charlotte Kalla og Ebba Andersson i superform, men endte på en svært skuffende 6. plass.

Det gikk ikke så mye bedre for de svenske herrene, hvor de riktignok ikke hadde de samme forventningene.

Jens Burman hadde en forferdelig førsteetappe og slapp teten, hvor Emil Iversen styrte tempoet fra start til mål, allerede etter fem minutter. Til veksling etter 7,5 kilometer var Burman hele 1.18 minutter bak Norges førstelag.

Emil Iversen gikk fra både Didrik Tønseth for Norge 2 og russerne med Jevgenij Belov og kom alene inn til veksling, 7,7 sekunder foran Tønseth og 16 sekunder foran Belov. Råsterkt av Iversen.

Bolsjunov-show

Aleksandr Bolsjunov - verdens beste klassiskløper - gjorde en superetappe for Russland og hentet inn både Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund for Norge 1 og 2.

Bolsjunov ga seg imidlertid ikke med det og satte i gang et skyhøyt tempo i front. Holund måtte raskt slippe. Heller ikke Sundby klarte å følge inn til mål.

SLITER: Selv om Heidi Weng er i strålende humør om dagen etter en tøff mental periode, uteblir resultatene fullstendig. Vidar Løfshus frykter det verste. Tomas Pettersson er forundret. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Til slutt vekslet Bolsjunov 9,0 sekunder foran Sundby. Holund og Norge 2 vekslet 33,7 sekunder bak. Prestasjonen gjorde at Sundby fikk hakeslepp.

- Jeg fikk være med på et historisk løp. Det Bolsjunov driver med på den 7,5 kilometeren der, er så vilt. Det er helt hinsides. Og jeg er ikke i dårlig form. Han går så fort. Jeg er bare kjempeimponert, sier Sundby til Dagbladet og resten av pressen.

- Derfor mener jeg det er et historisk løp, for det der har jeg aldri sett makan til!

Overfor Dagbladet utdyper Sundby.

- Det er helt vilt det han gjør. Jeg synes vi gjør gode løp, Holund og jeg. Vi går maks, alt vi kan, og likevel henger vi ikke med. Jeg tror aldri jeg har sett maken i klassisk noen gang, sier Sundby.

Også landslagstrener Eirik Myhr Nossum er voldsomt imponert over den unge russerens prestasjon.

- Det er kanskje det råeste jeg har sett blitt gjort noen gang, det Bolsjunov. Det er et skremmeskudd, ikke bare til stafetten, men også på 15 klassisk i VM. Det var ekstremt imponerende, sier Nossum.

- Det er først og fremst farten jeg er imponert over. Han gjør smågutter av de andre utøvere. Jeg vet hva mine gutter er laget av, det er stål, og da er jo han laga av noe som er hardere enn det slik det så ut i dag, fortsetter landslagstreneren.

Nytt toppløp av Røthe

Like ventet som at Bolsjunov herjet på klassiskdelen, gjorde Sjur Røthe - verdens beste fristilsløper for øyeblikket - det samme på tredje etappe.

Vossingen brukte ikke mange hundre meter på å hente inn de sekundene opp til Spitsov, trippelt olympisk medaljevinner fra Pyeongchang.

Duoen holdt følge inn til veksling. Dermed gikk Finn Hågen Krogh og Andrej Melnichenko likt ut på ankeretappen.

Krogh slo tilbake og avgjorde

Selv om Finn Hågen Krogh ble nr. 77 på 15 kilometer fristil sist og konkluderte med at distanseformen var langt unna ønskelig standard, fikk han altså denne ankerrollen.

Krogh ble slått med hele 4.13 minutter av vinner Sjur Røthe sist gang han konkurrerte, altså forrige helg. Da han møtte Dagbladet etter fiaskoen, slaktet han egen distanseform.

- Dette var forferdelig dårlig. Distanseformen er altfor dårlig, sa Krogh til Dagbladet forrige lørdag.

Spørsmålet var da: Var Krogh virkelig i god nok distanseform til å takle den oppgaven og holde 7,5 kilometer?

Svaret var ja. Og for en måte å slå tilbake på!

Krogh holdt ryggen til Melnichenko, som ble nr. 3 på gårsdagens tremil, og slo russeren i spurten.

Dermed vant Norges førstelag dagens herrestafett foran Russland. Norges andrelag kapret 3.-plassen.

Norges første lag:
1. Emil Iversen 2. Martin Johnsrud Sundby 3. Sjur Røthe 4. Finn Hågen Krogh

Russlands førstelag:
1. Jevgenij Belov. 2. Aleksandr Bolsjunov. 3. Denis Spitsov. 4. Andrej Melnichenko

Norges andrelag:
1. Didrik Tønseth. 2. Hans Christer Holund. 3. Magne Haga. 4. Simen Hegstad Krüger