Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bolsjunov knekte Krüger på femmila

Simen Hegstad Krüger ga alt de siste kilometerne, men ble ikke kvitt verdens beste skiløper.

VANT: Aleksandr Bolsjunov fra Russland under 50 km langrenn fellesstart i Holmenkollen søndag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VANT: Aleksandr Bolsjunov fra Russland under 50 km langrenn fellesstart i Holmenkollen søndag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN/OSLO (Dagbladet): Tett tåke, regn, sterk vind og ingen tilskuere ventet langrennsløperne på femmila i Holmenkollen.

Det som var en knalltøff femmil fra før av, ble bare enda tøffere. Tilslutt ble det til en ren duell mellom Simen Hegstad Krüger og Aleksandr Bolsjunov om seieren i tåkehavet.

Krüger seilte først inn på oppløpet, men som med Johaug i går var ikke det nok til å spurtslå konkurrenten. Bolsjunov var best i spurten og viste igjen at han er verdens beste denne sesongen.

- Det var en tøff duell. Bolsjunov har vært den løperen som har vanskeligst å slå denne sesongen. Han er kanskje den siste mannen jeg vil ha med meg inn på oppløpet og den vanskeligste å bli kvitt underveis også. Selv om jeg har en av mine beste dager og fantastiske ski, ble jeg ikke kvitt ham. Jeg er utrolig godt fornøyd likevel, sier Simen Hegstad Krüger til Dagbladet.

- I dag var en av dagene hvor Simen ville slå meg igjen, som han gjorde i Trondheim. Det ville jeg ikke godta denne gangen, sier Bolsjunov til Dagbladet.

Bak dem kjempet et kobbel av nordmenn om den siste pallplassen. Emil Iversen knep den foran dagens største overraskelse, Ringkollen-løper Eirik Sverdrup Augdal som ble nummer fire. Totalt var sju nordmenn blant de ti beste.

- Den tror jeg ikke det var mange som så komme første 49. Jeg hadde bestemt at jeg aldri skulle vise meg fram, bare spare og spare. Jeg så plutselig at det var sjanse på pallen og da fikk jeg et ekstra gir. Det er deilig å komme på pallen i Holmenkollen, sier Emil Iversen til NRK.

Satte fart

Med en knapp mil igjen hadde Aleksandr Bolsjunov ventet lenge nok. Den suverene verdenscuplederen satte voldsom fart og sprengte det resterende feltet med fire utlendinger og 12 nordmenn.

Med seg fikk han Sjur Røthe, Dario Cologna, Martin Løwstrøm Nyenget, Simen Hegstad Krüger, Jens Burman og Hans Christer Holund.

Det var Holund som satte farten på den siste runden og forsøkte å rykke på den siste runden, men Burman og Bolsjunov tettet den lille luken og det var totalt ti mann med i pallkampen.

En ny Lyn-løper forsøkte i neste bakke. Hegstad Krüger smelte til og det var bare Bolsjunov som orket å henge med hjemmeløperen.

Stort felt

20 utøvere utpekte seg etter omkring to mil av løpet. Det ble et taktisk lureløp hvor utøverne valgte forskjellige runder hvor de var inne og byttet ski.

Først ute var Pål Golberg og Sindre Bjørnestad Skar, som var inne og byttet ski allerede på 18,6 kilometer. Flesteparten av konkurrentene valgte å bytte etter 31 kilometer, mens noen få fortsatt holdt seg til sitt første par, blant dem Bolsjunov, Røthe, Tønseth og Holund.

Det var Cologna, Niskanen og Bolsjunov som førte an foran en hel horde nordmenn. Totalt i tetgruppa var det 12 nordmenn og åtte utlendinger i tetgruppa med halvannen mil igjen av løpet.

Med Bolsjunovs skibytte kjørte Simen Hegstad Krüger opp tempoet i tet og fikk med seg Cologna og Niskanen. Russeren hentet likevel raskt inn luka etter sitt skibytte og det var en lang rekke som passerte med en drøy mil igjen.

Bolsjunov satte fart og da var det slutt for blant andre Pål Golberg og Iivo Niskanen. Feltet ble bare mindre og mindre.

Fall og stavbrekk

Et par nordmenn hadde problemer innledningsvis på femmila. Erik Valnes brakk staven og gikk over en kilometer før han fikk ny, noe han tapte mange plasser og mye krefter på.

Litt seinre var Pål Golberg uheldig i samme utforkjøring. 29-åringen lå i front i kjøringen ned bak Gratishaugen, men falt og måtte sitte på bakken mens feltet passerte. Ikke nok med det, han fikk også en ekstra trøkk da en russer kjørte inn i han bakfra.

SPORTSNYHETENE: PÅ Golberg fikk en brutal start på femmila i Holmenkollen. Bilder fra NRK. Vis mer

Det virket som en skikkelig trøkk for Golberg, men vinneren av Ski Tour kom seg på beina igjen og gikk videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!