STIKK: Martin Johnsrud Sundby ber Aleksander Bolsjunov smile etter å ha vunnet et VM-sølv. Bolsjunov svarer at Sundby bør skjerpe seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STIKK: Martin Johnsrud Sundby ber Aleksander Bolsjunov smile etter å ha vunnet et VM-sølv. Bolsjunov svarer at Sundby bør skjerpe seg. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Bolsjunov tok tak i Sundby og ropte: - Skjerp deg

Vær litt blid nå, sa Martin Johnsrud Sundby til Aleksandr Bolsjunov. Russeren ber Sundby ta seg sammen.

SEEFELD (Dagbladet): Pussige scener utspilte seg på blomsterseremonien da Sjur Røthe ble verdensmester på tremila lørdag:

Aleksandr Bolsjunov tok tak i Martin Johnsrud Sundby på podiet, før Sundby begynte å erte den russiske bjørnen.

Hva ble egentlig sagt? Hva hadde kamphanene på hjertet?

- Jeg spurte Bolsjunov om han var blid for å ha vunnet et VM-sølv. Men det var ikke han. Da sa jeg: «Du må skjerpe deg. Vær litt blid nå. Medalje er stort. Og du vinner på onsdag», sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Jeg måtte legge litt press på ham, sier Røa-gutten og tenker på 15 kilometeren i klassisk onsdag - hvor Bolsjunov er den største gullfavoritten sammen med tittelforsvarer Iivo Niskanen.

Bolsjunovs melding til Sundby

Til Dagbladet gir nå Bolsjunov svar på tiltale til Sundby, etter at den råsterke duoen kapret sølvet og bronsen bak Røthe lørdag.

Afterski #5: Ola Vigen Hattestad, Slovenias landslagstrener, viste ekte følelser etter konas ord og innsats. Se hele Afterski på Dagbladet TV nå. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer Vis mer

22-åringen vant sitt andre VM-sølv på to dager på lagsprinten i Seefeld. Bolsjunov står nå med fem sølv, én bronse og null gull i karrieren - etter å ha deltatt i ett OL (Pyeongchang) og et halvt VM, så langt.

Den russiske kapasitetsløperen er ikke kjent for friske uttalelser, men slenger nå med leppa tilbake til Johnsud Sundby.

- Jeg vil si dette til Sundby: «Skjerp deg. Du må hjem og trene. Bronse er ikke bra nok». Det var det jeg prøvde å formidle til ham på podiet, da vi dro litt i hverandre, forteller Bolsjunov til Dagbladet via sin russiske tolk.

I likhet med Sundby er den unge russeren en svært stabil langrennsløper som omtrent alltid kjemper i toppen, der for eksempel Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov er mer enten-eller, akkurat lik Petter Northug var.

Uenige

Bolsjunov og Sundby er alltid oppi der. Nordmannen har vunnet individuelle medaljer i seks strake mesterskap, mens russeren vant fire medaljer i OL i Pyeongchang, men ingen av dem var gull.

- Jeg kjenner ikke på et snev av skuffelse over bronse. Dette var sesongens soleklart beste løp. Dette var det beste jeg klarte å få ut, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet om VM-tremila.

IKKE FORNØYD: For Aleksandr Bolsjunov er sølv et nederlag. Det ble det både lørdag og søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE FORNØYD: For Aleksandr Bolsjunov er sølv et nederlag. Det ble det både lørdag og søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bolsjunov er av en annen oppfatning.

- Jeg vil vinne gull. Det er ikke en optimal dag før jeg har vunnet gullet, sier 22-åringen.

Er Bolsjunov misforstått i Norge?

Der Ustjugov framstår som en kontroversiell popstjerne i langrennssporet, en fargeklatt som ypper til slåsskamper, demonstrerer mot utøvere og FIS og melder mye i intervjuer, blir Bolsjunov sett på som mer en grå og kjedelig, men svært dyktig langrennsløper av den gammeldagse sovjetiske skolen.

Det er ikke helt riktig.

22-åringen er en større skøyer og fargeklatt enn mange tror - og har gjennom sine to sesonger i verdenstoppen gjort flere forsøk på humor. Et eksempel er da han etter OL-bronsen på sprinten bak Johannes Høsflot Klæbo, gikk opp på Klæbos plass på podiet og hevet hendene i været for å gjøre et lite stunt.

Utfordringen er at Bolsjunov er den svakeste i engelsk på det russiske laget og sliter med å kommunisere til sine norske rivaler gjennom noe annet enn holdninger og kroppsspråk.

- Jeg har snakket veldig lite med Bolsjunov. Vi forstår lite av hverandre, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

Herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum tror imidlertid det bor en fargeklatt også i Bolsjonov.

GULL-GUTT: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen var Norges håp på VM-lagsprinten søndag formiddag. De har fått kritikk for at de ikke gjorde det godt nok på tremila lørdag til å løpe i lagsprinten. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Bolsjunov tror jeg er en kjempeskøyer. Han kan dessverre ikke så mye engelsk, men vi får lære ham det, så skal vi nok få en del morsomme klipp fra ham, sier Nossum til Dagbladet.

Slet i tenårene

Bolsjunov er født 31. desember 1996. Han har alltid vært yngst i sitt kull, og i likhet med Klæbo var han blant de minste i størrelse og ikke blant de beste i begynnelsen av tenårene.

Som 16-åringen seilte han imidlertid opp som et av de mange store langrennstalentene i Russland og fikk konkurrere med juniorene, selv om han var mindreårig.

I konkurranse med løpere som var opptil tre år eldre, ble han imidlertid satt kraftig på plass i juniordebuten i Syktyvkar i desember 2012 hvor Bolsjunov endte på 107. plass, over tre minutter bak vinner Roman Tarasov, som er født i 1993, men ikke har slått gjennom internasjonalt.

STOLT: Emil Iversen tok gull på søndagens lagsprint, men var irritert over flere ting da han pratet med Dagbladet etter gull-løpet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Det har imidlertid nr. 2 i juniordebuten til Bolsjunov, Aleksej Tsjervotkin, som bare er ett år eldre enn Bolsjunov, men som slo unggutten med tre minutter på denne tiden. Tsjervotkin gikk VM-stafetten for Russland i Lahti og OL-stafetten i Pyeongchang, men har slitt stort denne sesongen.

Ekstrem forvandling

To år etter 107.-plassen i juniormesterskapet i Russland, slo Bolsjunov til med sin første seier på dette nivået i mars 2014, også denne gang i Syktyvkar. Denne gang vant han spurten foran Tsjervotkin.

I løpet av 15 måneder gikk Bolsjunov fra å være tre minutter svakere enn Tsjervotkin, til å faktisk slå ham i spurten på skiathlon i det russiske juniormesterskapet.

I 2016, altså to år seinere, fikk Bolsjunov endelig måle krefter med resten av verden for å se om det som da holdt til seier i Russland, også kunne gjøre det internasjonalt. I junior-VM i Rasnov i 2016 fikk han imidlertid møte sin overmann i nordmannen Johannes Høsflot Klæbo.

Bolsjunov ble nr. 4 i sprintprologen og 17 totalt i sprinten som Klæbo vant, mens to år yngre Magnus Kim (født i 1998) tok sølvet. Det gjorde han også bak Klæbo på 10 kilometer klassisk. Bolsjunov var minuttet bak på sin 11. plass, også slått av den norske 97-modellen Thomas Bucher-Johannesen.

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik Filtvedt. Vis mer

På 15 kilometer fristil gikk Ivan Jakimusjkin (1996) til topps foran Mattis Stenshagen (1996), mens Klæbo og Bolsjunov begge ble slått av 98-modellene Vebjørn Hegdal og Magnus Kim. Bare tre tideler skilte Klæbo og Bolsjunov på 8. og 9. plass.

Drømmeåret

I 2017 tok Bolsjunov enorme steg, akkurat som han gjorde i 2013. Etter å ha herjet i Eastern Europe Cup hjemme i Russland mot mange meritterte navn, ble 20-åringen mesterskapskongen i junior-VM i Soldier Hollow i januar.

Bolsjunov fikk gullet på skiathlon da han, Tsjervotkin og Denis Spitsov forsøkte å gå likt over mål, da de sørget for russisk trippelseier. Bolsjunov slo Tsjervotkin med drøye 20 sekunder på 10 kilometer klassisk og vant også sprintprologen suverent, men endte opp med sølv etter at Fredrik Riseth spurtslo russeren i finalen.

Sesongen etter begynte han å herje også med verdenseliten, både i verdenscupen og seinere i vinter-OL med fire medaljer der. Også i VM i Seefeld er medaljefesten allerede godt i gang med to VM-sølv.

Onsdag er enda mer i vente for gullfavoritten. Kanskje kommer det etterlengtede gullet.

Afterski #4: For en dag i Seefeld! To gull, irritert russer og mye mer snacks. Se den fjerde utgaven av Dagbladets eget ski-VM-program nå. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.