Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov:

Bolsjunov-trener med FIS-trussel

Norge anket diskingen av Johannes Høsflot Klæbo (24) på VM-femmila. Det er ventet en avgjørelse fra FIS før helga, men Aleksandr Bolsjunovs (24) suksesstrener Jurij Borodavko setter press på FIS før avgjørelsen.

KNUST: Aleksandr Bolsjunov etter målgang på femmila i Oberstdorf. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KNUST: Aleksandr Bolsjunov etter målgang på femmila i Oberstdorf. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i 2018 om den omdiskuterte suksesstreneren som har hjulpet Bolsjunov fram til suksess. Etter at det ble kjent at Norge anket FIS beslutning om å anke diskingen av Klæbo, har Borodavko uttalt seg i sinne til russiske medier.

- Jeg håper ikke Sasha (Bolsjunov) mister sølvet. Det er regler og logikk. Om det skjer bør ledelsen i FIS reise seg og gå, sier Borodavko i en kommentar til den russiske avisa Championat.

Dagbladet har tirsdag kveld spurt rennsjef Pierre Mignerey i FIS om hva han mener om utspillet fra den russiske treneren.

- Ingen kommentar. Det er en pågående sak, og vi får se hva beslutningen til appellutvalget blir, sier Mignerey til Dagbladet.

Han opplyser at FIS ikke har hatt noe kommukasjon med det russiske laget i etterkant av det som skjedde søndag.

Russeren var foran Klæbo inn på oppløpet, men endte med å brekke staven da han kolliderte med Klæbo, som ble stengt inne av Bolsjunov.

Etter rennet ble Klæbo disket, Emil Iversen, som staket forbi Bolsjunov på oppløpet ble tildelt gullet, mens russeren ble flyttet opp på sølvplass.

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Norge anker avgjørelsen. Om Norge får medhold betyr at Klæbo får gullet tilbake, mens Iversen og Bolsjunov dyttes en plass ned. Det er i etterkant av dette at Bolsjunov-treneren har uttalt seg.

Alexandr Bolsjunov var alt annet fornøyd etter spurten på femmila i ski-VM. Video: NRK / Løkås Vis mer

Melding fra Putin

Saken har fått stor oppmerksomhet i Russland. Blant annet president Vladimir Putin har engasjert seg.

Putins pressesekretær Dmitry Peskov sier, ifølge nyhetsbyrået TASS og avisa Sport Express, at Russlands president gratulerte Bolsjunov etter det som til slutt ble VM-sølv bak Emil Iversen på den høydramatiske femmila i Oberstdorf.

- Vladimir Putin sendte et gratulasjonsmelding til Aleksandr Bolsjunov, som mottok sølvmedalje på femmila. Putin bemerket at det var Aleksandr Bolsjunov som var den virkelige helten, sier pressesekretær Peskov.

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Svar før helga

Innen 72 timer fra anken ble levert tirsdag må appellutvalget komme med en avgjørelse. Der sitter leder av regelkomiteen Karl-Heinz Lickert og to oppnevnte medlemmer, som verken er russiske eller norske.

- Vi tolker dette som et hendelig uhell, som ingen har skyld i. Vi begrunner det med måten utøverne beveger seg på. Johannes styrer unna situasjonen så godt han kan, forklarte Norges langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

For å fatte en avgjørelse, ses det blant annet på liknende saker fra tidligere.

DUMT: Dagbladets sportskommentator Esten Sæther tror ikke anken går gjennom. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

En av dem som har fått gjennom en anke etter først å ha blitt disket, er den slovenske sprinteren Anamarija Lampic. Dermed kan denne avgjørelsen bli avgjørende for om Klæbo får tilbake VM-gullet.

Appellkomiteen vil også vurdere tre regler på nytt:

  • Obstruksjon, bevisst hindring av en som prøver å gå forbi er ikke tillatt. Prøvde Bolsjunov bevisst å hindre Klæbo?
  • Ansvar for korrekt forbigåing ligger hos den som kommer bakfra. Var Klæbo skyldig i Bolsjunovs stavbrekk? Eller burde han valgt en korridor til venstre for russeren?
  • Utøveren som er først på oppløpet har rett til å velge en av fire korridorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer