Aleksandr Bolsjunovs ukjente sider

Bolsjunovs privatliv avliver fordommene

Stemmer egentlig bildet som det norske folk har av Aleksandr Bolsjunov?

HYLLES: Måten Aleksandr Bolsjunov feiret sammenlagtseieren i verdenscupen på får nordmennene til å trekke på smilebåndet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert

Aleksandr Bolsjunov er på alles lepper under ski-VM i Oberstdorf, men de færreste - ei heller de norske konkurrentene - vet hvordan 24-åringen egentlig er som person.

I denne saken presenterer Dagbladet noen av Bolsjunovs mindre kommuniserte og mer ukjente sider, blant annet:

* Romantikeren og omsorgsfulle Aleksandr Bolsjunov.
* Familiemannen Aleksandr Bolsjunov.
* Spøkefuglen Aleksandr Bolsjunov.
* Bygdegutten og sopplukkeren Aleksandr Bolsjunov, som var noe seint utviklet og som ikke var et supertalent i tenårene, hvor han ble satt ettertrykkelig på plass av både jevnaldrede og yngre konkurrenter.

Bildet og inntrykket som verserer tilknyttet Bolsjunov i Norge og Skandinavia - som en hissig og lite sympatisk vinnerskalle - stemmer ikke overens med hvordan han framstilles av sine nærmeste.

POPULÆR I RUSSLAND: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR I RUSSLAND: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Der er det blant annet varme og omsorg som assosieres med Bolsjunov, i motsetning til overskriftene som har farget et mørkere bilde av russeren det siste året - preget av skandaler og intriger:

* 24-åringen ble politianmeldt etter forsøket på slag og skitaklingen av finske Joni Mäki i Lahti i januar.
* Bolsjunov var den eneste som ikke tok imot sin lagkompis, Gleb Retivykh, etter lagsprinten forrige helg.
* Mens han i Trondheim i fjor rev i stykker den gule ledertrøya etter smørefiaskoen i Granåsen og kastet egne ski hardt inn i reklameskiltet, like foran Dagbladets journalist.

Bolsjunov har blitt slaktet av konkurrentene for sin oppførsel. Men det bildet som er dannet av 24-åringen i Skandinavia, utgjør altså ikke hele sannheten om den omstridte, kontroversielle og også høyt elskede Aleksandr Bolsjunov.

Dette er en annerledes historie om russeren som Dagbladet møtte for første gang da Bolsjunov - som en ung og ukjent junior - fikk sjansen i senior-VM i Lahti i februar 2017.

Uten at noen egentlig brydde seg.

Kjæresten: - Han er ikke sånn folk tror

Det vi skal vi mer tilbake til, men først:

Bolsjunovs forlovede, Anna Zjerebjatjeva, synes omdømmet som kjæresten har fått i nyere tid, er ufortjent og misvisende.

- Han er ikke en lukket person. Han er ikke sint. Han er ikke sånn som folk tror etter hva de ser i konkurranser, har Zjerebjatjeva tidligere fortalt Dagbladet.

- Hvordan er han da?

- Han er helt annerledes med sine nærmeste enn hvordan han oppfattes i løypa. Aleksandr er veldig omsorgsfull og forståelsesfull. Han hjelper alltid andre, forteller hun.

Bolsjunov møtte Zjerebjatjeva, som også er en lovende skiløper, på trening i 2015, som en del av samme treningsgruppe som ledes av omstridte Jurij Borodavko.

Turtelduenes første treff var faktisk ved en medisinsk undersøkelse i forkant av 2015/16-sesongen.

Det var imidlertid ikke gjensidig kjærlighet ved første blikk.

Bolsjunov sjarmerte med frukt

Zjerebjatjeva tok ikke Bolsjunovs flørting seriøst i starten, men langrennseneren klarte til slutt å vinne Zjerebjatjevas hjerte med å vise en varmere og omsorgsfull side:

Da Zjerebjatjeva ble syk på en treningsleir i 2015, kom Bolsjunov til unnsetning og ga henne en stor pose med frukt og søtsaker. Det var starten på en gjensidig romantisk relasjon.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Forrige sommer, nærmere bestemt juli 2020, fridde Bolsjunov til Zjerebjatjeva. Hun sa ja.

Bolsjunov fikk fulltreff på kjærlighetsfronten, akkurat som han hadde gjennom hele forrige sesong, da han vant verdenscupen sammenlagt for første gang.

Krystallkula lot imidlertid vente på seg, men da tok i stedet Bolsjunovs «handy» pappa saken i egne hender og spikket en hjemmelaget «krystallkule» til sønnen.

Den så slik ut:

FALSK POKAL: Aleksandr Bolsjunov fikk av sin egen far en hjemmelaget krystallkule i påvente av den ekte. Foto: Privat
FALSK POKAL: Aleksandr Bolsjunov fikk av sin egen far en hjemmelaget krystallkule i påvente av den ekte. Foto: Privat Vis mer

Bolsjunov: - Jeg er en bygdegutt

Familien Bolsjunov hjelper alltid hverandre, men holder seg gjerne unna byens «mas og fjas». Bolsjunov-familien er nemlig ikke glad i det urbane byliv.

Verdens beste langrennsløper foretrekker å ferdes i skog og mark i mindre folkerike områder.

- Jeg er en bygdegutt. Jeg liker å være hjemme og gå i skogen og plukke sopp. Jeg tåler ikke bylivet og trives i fredelige og rolige omgivelser, sier Bolsjunov til Dagbladet, i et intervju gjort i Trondheim forrige vinter.

- Pappa har alltid hjulpet meg mye. Pappa stilte alltid opp for meg og lagde blant annet en egen skiløype i skogen ved siden av huset vårt, som jeg trente veldig mye i, forteller han.

Pappa Aleksandr Bolsjunov senior var sønnens første trener og er i dag sønnens aller største fan og støttespiller.

- Vi ringes hele tiden og prater. Pappa støtter meg uansett om jeg mislykkes. Om det går dårlig, hjelper han meg til å ha perspektiv i livet og tenke at det ikke er verdens undergang - og at det kommer nye muligheter, forteller Bolsjunov.

Langrennskongen fra Russland vier også mye tid til sin trofaste følgesvenn dra dyreriket, hunden med navnet Falun som Bolsjunov bruker mye tid på og er virkelig glad i.

KJEMPER OM LANGRENNSTRONEN: Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEMPER OM LANGRENNSTRONEN: Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bolsjunovs hund har til og med fått en egen instagram-profil.

24-åringen er også veldig glad i å svette i en glohet badsstu etter en vellykket treningsøkt, fortalte han til Dagbladet forrige vinter.

Spøkefuglen Bolsjunov

Bolsjunov er videre en spøkefugl som gjerne forsøker å underholde.

Det har flere av hans norske rivaler selv erfart:

I OL i Pyeongchang gikk han opp øverst på pallen hvor Johannes Høsflot Klæbo skulle stå, som et humoristisk stunt de færreste forsto der og da.

I samme mesterskap grep han tak i gullmedaljen til Martin Johnsrud Sundby etter lagsprinten og prøvde å bytte ut sin egen sølvmedalje med Sundbys gull - til latter fra Sundby.

I VM i Seefeld fortsatte Bolsjunov og Sundby å spøke på pallen:

- Jeg spurte Bolsjunov om han var glad for å ha vunnet et VM-sølv. Men det var ikke han. Da sa jeg: «Du må skjerpe deg. Vær litt blid nå», sa Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Hvorpå Bolsjunov slo tilbake med et glimt i øyet:

- Jeg vil si dette til Sundby: «Skjerp deg. Du må hjem og trene. Bronse er ikke bra nok». Det var det jeg prøvde å formidle til ham på podiet, da vi dro litt i hverandre, sa Bolsjunov til Dagbladet den gang.

Etter smørefiaskoen i Granåsen i Ski Tour forrige vinter, lekte Bolsjunov seg med de norske og svenske journalistene da han i full spurt parkerte journalistene opp bakken vekk fra skiløypa i Granåsen:

I etterkant sa Bolsjunov følgende til Dagbladet:

- De norske journalistene kan løpe etter meg så mye de vil. Neste gang vil jeg sørge for å løpe enda raskere og akselerere slik de ikke klarer å holde følge med meg, sa Aleksandr Bolsjunov til Dagbladet, også her med en humoristisk snert, godt skjult i det alvorlige ansiktsuttrykket.

DEDIKERT: Alexander Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEDIKERT: Alexander Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det første varskoet

Bolsjunov har ikke alltid vært et stortalent - og havnet lenge i skyggen av jevnaldrende konkurrenter.

I 2017 begynte det imidlertid å skje ting. Bolsjunov herjet med tre gull i U23-VM i Soldier Hollow og fikk sjansen i VM i Lahti hos seniorene for første gang.

Bolsjunov ble nr. 8 i sprintprologen og nr. 25 til slutt etter heatene, der jevngamle Klæbo vant bronsemedalje.

Hele langrennsverden snakket om supertalentet Klæbo. Jevngamle Bolsjunov gikk på sin side gjennom mesterskapet i det stille.

Sommerne 2017 skjedde imidlertid mye.

- Da begynte det virkelig å løsne for meg, erkjenner Bolsjunov.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Før verdenscupåpningen i Kuusamo i 2017 fikk daværende herrelandslagstrener Tor Arne Hetland, som han fortalte til Dagbladet i forkant av rennene, et klart varsko fra den tidligere storsprinteren Aleksej Petukhov da de pratet om de russiske løperne:

«Pass opp for Aleksandr Bolsjunov.»

Den daværende 20-åringen, som er drøye to måneder yngre enn Klæbo, herjet i både den finske sesongåpningen i Olos og den svenske åpningen i Gällivare før han ankom minitouren i Ruka i Kuusamo i 2017.

Der viste Bolsjunov hvor komplett han er med topplasseringer på hver eneste distanse og 3. plass totalt etter å ha slått selveste Alex Harvey på oppløpet. Bare Klæbo og Martin Johnsrud Sundby kom før den da 20 år gamle russeren i mål.

- Det eksisterer en myte om at Bolsjunov er vokst opp i Sibir på et sted hvor det ikke finnes veier man kan kjøre bil på, slik at han bare må komme seg rundt med egen kraft, sa Tor Arne Hetland til Dagbladet i 2017.

Den myten stemmer riktignok ikke - Bolsjunov er fra Podyvotje, sør-vest i Russland - men råskap og Bolsjunov er likevel en forenlig kombinasjon.

Slet i tenåra

I tenårene møtte imidlertid Bolsjunov store utfordringer og problemer. Da var ikke russeren den seiersmaskinen de fleste forbinder ham med i dag.

Bolsjunov, som er født 31. desember 1996, har alltid vært yngst i sitt kul, og i likhet med Høsflot Klæbo var han blant de minste i størrelse og ikke blant de beste i begynnelsen av tenåra.

Som 16-åringen seilte han imidlertid opp som et av de mange store langrennstalentene i Russland og fikk konkurrere med juniorene, selv om han var mindreårig.

I konkurranse med løpere som var opptil tre år eldre, ble han imidlertid satt kraftig på plass i juniordebuten i Syktyvkar i desember 2012 hvor Bolsjunov endte på 107. plass, over tre minutter bak vinner Roman Tarasov, som er født i 1993, men som ikke har slått gjennom internasjonalt.

HYLLES: Måten Aleksandr Bolsjunov feiret sammenlagtseieren i verdenscupen på får nordmennene til å trekke på smilebåndet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Det har imidlertid nr. 2 i juniordebuten til Bolsjunov, Aleksej Tsjervotkin, som bare er ett år eldre enn Bolsjunov, men som slo unggutten med tre minutter på denne tiden.

På det tidspunktet var Tsjervotkin - som gikk den strålende 1. etappen på herrestafetten i Oberstdorf fredag - et betydelig større talent enn Bolsjunov.

- Men jeg lot meg ikke knekke. Det fikk meg bare til å jobbe enda hardere, sier russeren.

Ekstrem forvandling

To år etter 107.-plassen i juniormesterskapet i Russland, slo Bolsjunov til med sin første seier på dette nivået i mars 2014, også denne gang i Syktyvkar. Denne gang vant han spurten foran nettopp Tsjervotkin.

I løpet av 15 måneder gikk Bolsjunov fra å være tre minutter svakere enn Tsjervotkin, til å faktisk slå ham i spurten på skiathlon i det russiske juniormesterskapet.

I 2016, altså to år seinere, fikk Bolsjunov endelig måle krefter med resten av verden for å se om det som da holdt til seier i Russland, også kunne gjøre det internasjonalt. I junior-VM i Rasnov i 2016 fikk han imidlertid møte sin overmann - i nordmannen Johannes Høsflot Klæbo.

Bolsjunov ble nr. 4 i sprintprologen og 17 totalt i sprinten som Klæbo vant, mens to år yngre Magnus Kim (født i 1998) tok sølvet. Det gjorde han også bak Klæbo på 10 kilometer klassisk. Bolsjunov var hele minuttet bak på sin 11. plass, også slått av den norske 97-modellen Thomas Bucher-Johannesen.

På 15 kilometer fristil gikk Ivan Jakimusjkin (1996) til topps foran Mattis Stenshagen (1996), mens Klæbo og Bolsjunov begge ble slått av 98-modellene Vebjørn Hegdal og Magnus Kim. Bare tre tideler skilte Klæbo og Bolsjunov på 8. og 9. plass.

Men: Aleksandr Bolsjunov var altså på dette tidspunktet - i 2016 - ikke et talent som skilte seg ut i internasjonal juniorlangrenn.

Forvandlingen

I 2017 tok imidlertid Bolsjunov enorme steg, akkurat som han gjorde i 2013. Etter å ha herjet i Eastern Europe Cup hjemme i Russland mot mange meritterte navn, ble han mesterskapskongen i U23-VM i Soldier Hollow.

Bolsjunov fikk gullet på skiathlon da han, Tsjervotkin og Denis Spitsov forsøkte å gå likt over mål, da de sørget for russisk trippelseier. Bolshunov slo Tsjervotkin med drøye 20 sekunder på 10 kilometer klassisk og vant også sprintprologen suverent, men endte opp med sølv etter at Fredrik Riseth spurtslo russeren i finalen.

Prestasjonene i junior-VM sendte Bolsjunov rett til senior-VM i Lahti, hvor han slo til med en sterk 8. plass i prologen, men det ble tidlig exit i kvartfinalen da rivalen Klæbo vant bronse.

I mars 2017 debuterte han i verdenscupen i Drammen og tok en solid 9. plass. Renn nr. 2 kom i helga etter, med 3.-plassen i minitouren i Ruka i Kuusamo.

Det var ingen overraskelse, all den tid Bolsjunov herjet i sesongåpningen i finske Olos og i Gällivare tidligere i november og vant 15-kilometeren der foran Maxim Vylegzjanin, Tsjervotkin, Dario Cologna, Calle Halfvarsson og Sergej Ustjugov, for å nevne noen.

En ny russisk langrennsstjerne var skapt, skrev Dagbladet i november 2017 og omtalte Bolsjunov som Russlands nye vidunderbarn og Russlands svar på Klæbo.

Resten av historien er mer kjent for det norske folk.

I OL i Pyeongchang i 2018 leverte Bolsjunov i fraværet til Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Sergej Ustjugov og co. - og vant fire OL-medaljer.

I VM i Seefeld i 2019 vant 24-åringen fire VM-sølv. Forrige sesong triumferte han i verdenscupen sammenlagt og kunne kalle seg verdens beste skiløper.

Den samme totalcupen leder han nå, hvilket han supplerte med sitt første individuelle VM-gull i skiathlon forrige helg. I dag jakter han nytt gull på femmila i Oberstdorf.

- Det er gullet han vil ha og som gjør ham fornøyd. Etter Bolsjunovs forståelse eksisterer ikke medaljer av annen valør enn gull, sier den tidligere russiske storsprinteren Aleksej Petukhov om landsmannen, som også får president Vladimir Putins oppmerksomhet:

- Kjære Aleksandr. Gratulerer med triumfen i Oberstdorf, Tyskland. Du har nok en gang bevist din styrke. Alle skiinteresserte i vårt land er glade for seieren. Jeg ønsker deg all lykke videre til nye triumfer, sa president Vladimir Putin ifølge TASS etter forrige helgs gull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer